Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Eurokinissi

Μια προεκλογική εμφάνιση εφ′ όλης της ύλης ήταν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου άνοιξε όλα του τα χαρτιά. Ο στόχος του ήταν να συγκριθεί ευθέως με τον Αλέξη Τσίπρα, σε επίπεδο εξαγγελιών αλλά και σε επίπεδο συμβολισμών. Το ακροατήριό του εντός του Βελλιδείου ανταποκρίθηκε θερμά, με highlight το Σκοπιανό. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς μίλησαν προσερχόμενοι για να στείλουν μηνύματα και εκτός ΔΕΘ.

Eurokinissi

21:20 Το κλείσιμο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι δυναμικό και θυμίζει πάρα πολύ μπαλκόνι...

«Μπορούμε να πάμε την Ελλάδα μπροστά», είναι το σύνθημα που ρίχνει, πιρν κατέβει από το βήμα χειροκροτούμενος και από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς κυρίους Καραμανλή και Σαμαρά.

Στην πρώτη σειρά ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, αλλά και ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Ήταν μία εξόχως προεκλογική εμφάνιση - σαν πρόβα για το μπαλκόνι, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρουσιάζει ολόκληρο το οπλοστάσιό του, επιχειρώντας να πείσει την ελληνική κοινωνία, συγκρινόμενος ευθέως με τον Αλέξη Τσίπρα - σε επίπεδο επιχειρημάτων, αλλά και «πρωθυπουργικού» λόγου.

HuffPost Greece

21:15 Ακολουθεί ένα «κοινωνικό πακέτο», που επιβεβαιώνει - για όποιον δεν το κατάλαβε ακόμη - ότι αυτή είναι μία προεκλογική ομιλία, που θα μπορούσε να έχει εκφωνήσει και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουν καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου...», είναι το καυστικό σχόλιο του κυρίου Μητσοτάκη για το νόμο Παρασκευόπουλου. Υπόσχεται να τον καταργήσει.

Μιλά για αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος «όσο ψηλά και αν βρίσκεται».

Θα καθιερώσουμε αξιολόγηση όλων πανεπιστημίων από ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης ποιότητας, λέει. Και χειροκροτείται όταν αναφέρεται σε ελάχιστο όριο για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε όσοι μπαίνουν να μπορούν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν.

Eurokinissi
HuffPost Greece

Υπάρχουν και πιο απρόσμενες εξαγγελίες στην ατζέντα του, όπως είναι η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου - ειδικότερα στη Βουλή και στα δημόσια κτίρια, καθώς και μία φράση-σύνθημα για το Περιβάλλον: «Οραματίζομαι μία Ελλάδα πρωτοπόρο στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού», δηλώνει από το βήμα της ΔΕΘ.

Υπάρχει, επίσης, ένα ενωτικό μήνυμα, καθώς επιχειρεί να απευθυνθεί πέρα από το κομματικό του ακροατήριο. «Απευθύνομαι στο απογοητευμένο κοινό της κεντροαριστεράς και της αριστεράς», λέει. Το μήνυμα του επικεντρώνεται στην ανάγκη για λύσεις που δεν θα είναι δεξιές ή αριστερές, αλλά θα φέρουν αποτέλεσμα για τη χώρα.

Απορρίπτει μάλιστα το σύνθημα «ή τους τελειώουμε - ή μας τελειώνουν».

Eurokinissi

21:00 Επόμενο κεφάλαιο στο Σκοπιανό. Στον απόηχο της πρωθυπουργικής επίσκεψης στη ΔΕΘ, που συνοδεύτηκε από το παμμακεδονικό συλλαλητήριο και από επεισόδια στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο αρχηγός της ΝΔ δείχνει αποφασισμένος να μετατρέψει το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ σε κεντρικό πυλώνα της προεκλογικής τακτικής του.

Όσοι είχαν την παραμικρή αμφιβολία για το εάν θα πάρει το μέρος όσων διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν την απάντηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να τους φέρει κοντά του. Είναι άλλωστε το ζήτημα που κατά πολλούς μπορεί να κρίνει τα ποσοστά της ΝΔ στη βόρεια Ελλάδα και να την «θωρακίσει» έναντι των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων, αλλά και της Χρυσής Αυγής.

«Συμφωνία - ντροπή» χαρακτηρίζει τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κανει ένα ακόμη βήμα, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς τονίζει ότι «οι αγνοί πατριώτες δεν είναι εθνικιστές και οι ακροδεξιοί εθνικιστές δεν είναι πατριώτες».

Κάνει αναφορά στον Καμμένο, ενώ διαμηνύει πως η ΝΔ θα καταψηφίσει αυτή τη συμφωνία, είτε τώρα είτε στην επομενη Βουλή» και εισπράττει το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Είναι πιθανόν, το σύνθημα που περίμενε η αίθουσα...Ορισμένοι χειροκροτούν όρθιοι μάλιστα.

Προσθέτει δε, ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από την αρχή, εάν δεν έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή η κύρωση της συμφωνίας.

Eurokinissi

20:40 «H χώρα μπορεί να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με ρυθμό 4%.... να αξοίξουν 700.000 νέες θέσεις εργασίας», λέει ο Πρόεδρος της ΝΔ μπαίνοντας στο μεγάλο κεφάλαιο «Οικονομία».

Είναι το σημείο της ομιλίας του κυρίου Μητσοτάκη που περίμεναν οι περισσότεροι. Η σύγκριση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για τους φόρους και τις ελαφρύνσεις.

Υπόσχεται μείωση φόρων, που θα φέρει θέσεις εργασίας, ενώ γίνεται συγκεκριμένος: Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% από 22% για τα χαμηλά εισοδήματα. Φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά μηχανήματα. Απευθύνεται στον «εργοδότη και εργαζόμενο στον τομέα του τουρισμού» και υπόσχεται μείωση ΦΠΑ στο 13% από 24%.

Στον επιχειρηματία, υπόσχεται μείωση εταιρικού φόρου και φόρου στα μερίσματα, στο 24% από το 40% που βρίσκεται σήμερα. Ως το 2021 να καταργήσουμε το φόρο επιτηδεύματος - έναν άδικό φόρο, προσθέτει.

Ακολουθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, ενώ χαρακτηρίζει «κακό αντιγραφέα τον Αλέξη Τσίπρα», υποσχόμενος μείωση του συγκεκριμένου φόρου για όλους, απευθυνόμενος στη μεσαία τάξη.

«Ποτέ ξανά δεν θα φτάσει η πατρίδα μας να ικετεύει για ένα πρόγραμμα διάσωσης...Η Ελλάδα δε θα γίνει Αργεντινή και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», είναι το επόμενο διπλό σύνθημα που ρίχνει ο αρχηγός της ΝΔ και το ακροατήριο ανταποκρίνεται θερμά...

Eurokinissi

20:25 Με πολύ θερμό χειροκρότημα συνοδεύτηκε η προσέλευση του αρχηγού της ΝΔ στο βήμα της ΔΕΘ.

«Το συμβόλαιο εμπιστοσύνης που μας κρατούσε ενωμένους ως κοινωνία έχει σπάσει», είναι η πρώτη φράση - κλειδί στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Για να τεκμηριώσει την θέση του, επικαλείται την τραγωδία στο Μάτι, αλλά και την φυγή νέων στο εξωτερικό και την υπογεννητικότητα.

«Ο κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Οσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής», είναι το πρώτο ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει ο αρχηγός της ΝΔ. «Ελλάδα ασφαλή, ισχυρή, ευημερούσα» είναι το σύνθημα που ακολουθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά σε εντονότερο ή «ζωηρότερο» ύφος. Προκαλεί συχνά χειροκροτήματα και ασφαλώς είναι μία εκφορά λόγου που παραπέμπει ευθέως σε προεκλογική περίοδο.

Σταδιακά ανεβάζει τόνους ο κύριος Μητσοτάκης. «Θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά απαξιωμένοι», λέει.

Παράλληλα, επιχειρεί να τονώσει το ηθικό του ακροατηρίου του - και ασφαλώς όχι μόνο μέσα στην αίθουσα, αλλά ευρύτερα - «προφητεύοντας ότι του χρόνου θα έρθει ...μία εβδομάδα νωρίτερα στη ΔΕΘ», ενώ ακολουθεί η καταγραφή των θέσεών του σε διαφορετικούς τομείς.

«Αξιολόγηση παντού...Ανοιχτά πανεπιστήμια χωρίς ανομία...ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας με αστυνομία που εκτελεί απερίσπαστη την αποστολή της» αναφέρει μεταξύ άλλων. Είναι μία ατζένα που σαφώς διαφέρει από εκείνη του Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα στο θέμα της ασφάλειας, ο κύριος Μητσοτάκης επιμένει, καθώς στο επιτελείο του θεωρούν πως αυτό είναι «προνομιακό πεδίο». Ασφάλεια δεν γίνεται «με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές», υπογραμμίζει.

Eurokinissi

20:00 Τα πρώτα σημαντικά πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης του αρχηγού της ΝΔ στη ΔΕΘ ήρθαν πριν ακόμη ανέβει ο ίδιος στο βήμα στο Βελλίδειο. Ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε προσερχόμενος: «Είμαστε όλοι εδώ για να στηρίξουμε όπως πάντα την παράταξή μας, στον αγώνα για μια μεγάλη εκλογική νίκη, με στόχο την αποτελεσματική διακυβέρνηση και τη ρωμαλέα ανάπτυξη προς όφελος όλων των Ελλήνων και πρωτίστως των οικονομικά ασθενέστερων». Είναι μία κίνηση που έρχεται ως απάντηση σε σενάρια και σχόλια περί «σιωπής» του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος παραμένει ασφαλώς ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη ΝΔ.

Δεν είναι ο μοναδικός που κάνει δήλωση στην είσοδο. «Η Μακεδονία ούτε χαρίζεται ούτε ξεπουλιέται...», σημείωσε από τη δική του πλευρά προσερχόμενος ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Δεν είναι τυχαίο, ότι επιλέγει να μιλήσει μόνο για το θέμα της πΓΔΜ εδώ στη Θεσσαλονίκη.

HuffPost Greece
HuffPost Greece
HuffPost Greece
Eurokinissi
Eurokinissi

Δημοφιλή