Τσακαλώτος: Θα έχουμε σύντομα νέα χαλάρωση των capital controls

Τσακαλώτος: Θα έχουμε σύντομα νέα χαλάρωση των capital controls
Alkis Konstantinidis / Reuters

«Θα έχουμε νέα χαλάρωση πολύ σύντομα» ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη «Ναυτεμπορική», ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Όπως ξέρετε κινούμαστε πάνω σε έναν δημοσιευμένο οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τρεις πυλώνες. Με τη νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό» είπε σχετικά.

Ο κ. Τσακαλώτος κράτησε χαμηλούς τόνους ως προς το θέμα της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις, λέγοντας πως η συζήτηση αυτή είναι σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς για την πιθανή στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε: «Λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή». Επίσης, άσκησε κριτική στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για τη θέση του όσον αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής». Εξήγγειλε επίσης μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020, ενώ μεταθέτει για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει κανένας ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Τέλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Δημοφιλή