Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Βερολίνο -Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής

Ο «Μεγάλος Αδελφός» στο Βερολίνο -Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εγείρει ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Getty Images

Οι αρχές μιας μεγάλης πόλης σκανάρουν τα πρόσωπα δεκάδων χιλιάδων περαστικών σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό, χρησιμοποιώντας λογισμικό για να τα συγκρίνουν με φωτογραφίες ανθρώπων που υπάρχουν σε ψηφιακή βάση δεδομένων.

Καλώς ήλθατε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βερολίνου, Südkreuz, όπου ένα πείραμα της γερμανικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, εγείρει ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

“Η Γερμανίδα δικηγόρος, Lea Voigt, θεωρεί ότι το ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ανώνυμα σε έναν δημόσιο χώρο”

Το 2017, η κυβέρνηση προσέλαβε περίπου 300 εθελοντές, οι οποίοι συμφώνησαν -με αντάλλαγμα ένα κουπόνι 25 ευρώ για αγορές στο Amazon- να αποθηκεύσουν τα ονόματά τους και δύο βιομετρικές φωτογραφίες σε μια βάση δεδομένων και να μεταφέρουν έναν αναμεταδότη μαζί τους. Αυτό επέτρεψε στις αρχές να γνωρίζουν την ημέρα και την ώρα που βρίσκονταν στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ήταν το πρόγραμμα «Σταθμός Ασφαλείας Südkreuz».

Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ εξηγούσε πώς τα νέα συστήματα θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν την αστυνομία να εντοπίζει υπόπτους τρομοκρατικών ενεργειών και εγκληματίες. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που βλέπω τα αποτελέσματα, ώστε να μπορώ να παρέχω ένα ισχυρό επιχείρημα για τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης του προσώπου για την προστασία του πληθυσμού».

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων άρχισε μόλις να αμφισβητείται.

Γερμανοί νομικοί ισχυρίζονται ότι αν η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο Südkreuz, αναπτυχθεί στο πλαίσιο επιβολής του νόμου, θα παραβίαζε το δικαίωμα των πολιτών της Γερμανίας στην ιδιωτική ζωή.

Axel Schmidt / Reuters

«Με αυτή την τεχνολογία, το κράτος θα παραβίαζε κατάφωρα τα βασικά δικαιώματα των πολιτών του», δηλώνει η Γερμανίδα δικηγόρος, Lea Voigt, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι κατά πόσο οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ανώνυμα σε έναν δημόσιο χώρο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico.

Οι τρεις εταιρείες -από τη Γαλλία, την Ισπανία και το Ισραήλ- που παρέχουν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου - αρνήθηκαν να δώσουν συνέντευξη ή γραπτές εξηγήσεις σχετικά με τις αιτιάσεις των επικριτών του πειράματος του Βερολίνου. Ωστόσο, κάποια στελέχη που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας ανέφεραν ότι οι εταιρείες συμφώνησαν να αλλάξουν το λογισμικό τους έτσι ώστε οποιαδήποτε δεδομένα και φωτογραφίες δεν αντιστοιχούν στην ψηφιακή βάση, θα διαγράφονται αμέσως.

Όσο η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εξελίσσεται, κράτη σε όλο τον κόσμο - από αυταρχικά καθεστώτα μέχρι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις - εξετάζουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν την τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει τις αστυνομικές αρχές και άλλες υπηρεσίες.

Ωστόσο, τα χειροπιαστά αποτελέσματα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, κάθε άλλο παρά εντυπωσιακά είναι, προς το παρόν.

Όταν η αστυνομία της Ουαλίας χρησιμοποίησε την αναγνώριση προσώπου στον τελικό του Champions League τον Ιουνίου 2017 στο Κάρντιφ, εντόπισε εσφαλμένα 2.297 άτομα ως πιθανούς εγκληματίες.

Ομοίως, το λογισμικό που χρησιμοποίησε η τοπική αστυνομία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας, το Αμβούργο, για να αναλύσει βίντεο από τις συγκρούσεις για τη συνάντηση των G20 πέρσι, κατέληξε να εντοπίζει μόνο τρία ύποπτα άτομα.

(Με πληροφορίες από politico, guardian)

Δημοφιλή