Η ώρα των αποφάσεων για το Brexit. Κρίσιμη συνάντηση για τη Μέι στις Βρυξέλλες

Η ώρα των αποφάσεων για το Brexit. Κρίσιμη συνάντηση για τη Μέι στις Βρυξέλλες

Μια αποφασιστική φάση για την πορεία του Brexit ξεκινά σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι οι δεσμεύσεις της είναι «επαρκείς», ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση ΕΕ- Βρετανίας, κάτι που επιθυμεί διακαώς το Λονδίνο.

Η Μέι πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για ένα κρίσιμο «γεύμα εργασίας», στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθεί μια επί της αρχής συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Μαρτίου 2019. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Με πολλές συζητήσεις να είναι προγραμματισμένες για το μέλλον, η Δευτέρα θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον δρόμο για την κρίσιμη Σύνοδο (Κορυφής) του Δεκεμβρίου», εκτίμησε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος της Μέι, διευκρινίζοντας ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

«Θα είναι δύσκολο, αλλά εφικτό, αν (οι Βρετανοί) φανούν λογικοί», επιβεβαίωσε επίσης χθες Κυριακή μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, εξηγώντας ότι μένουν «τέσσερα ή πέντε σημεία προς διαπραγμάτευση» στα τρία ζητήματα τα οποία η ΕΕ έχει χαρακτηρίσει απόλυτες προτεραιότητες.

Ο λογαριασμός που πρόκειται να πληρώσει το Λονδίνο μοιάζει πλέον να είναι σε κάλο δρόμο, όπως και η τύχη μετά το Brexit των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, αλλά και τα μελλοντικά σύνορα με την Ιρλανδία, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει αναχθεί στο πιο περίπλοκο ζήτημα.

«Ζήτησα από την Τερέζα Μέι να θέσει στο τραπέζι την τελική της πρόταση ως τις 4 Δεκεμβρίου το αργότερο, ώστε στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε αν έχουν γίνει επαρκείς πρόοδοι», εξήγησε την Παρασκευή ο Τουσκ.

Η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι «επαρκείς πρόοδοι» είναι ο όρος που έχουν θέσει οι 27 προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των συζητήσεων, στην οποία θα περιλαμβάνεται η μελλοντική σχέση Λονδίνου –ΕΕ, και κυρίως η εμπορική.

Σε περίπτωση που υπάρξει πράσινο φως στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις αυτές μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και στις αρχές Ιανουαρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μεταφερθούν για «τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Οι προτάσεις της Μέι θα συζητηθούν την Τετάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια μιας συνάντησης των μελών της με τον επικεφαλής των διαπραγματευτών της ΕΕ Μισέλ Μπαρνίε. Αυτός θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του μετά τη συνάντηση και θα την υποβάλει στους πρεσβευτές των 27 χωρών μελών, πριν την τελική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες πολλά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι Βρετανία και ΕΕ συμφώνησαν στο ποσό που πρέπει να καταβάλει το Λονδίνο και το οποίο κυμαίνεται από 45 ως 55 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο τις πληροφορίες αυτές διέψευσαν και οι δύο πλευρές.

Στο μεταξύ το ιρλανδικό ζήτημα μοιάζει να έχει αναχθεί σε μεγάλο πρόβλημα: το Δουβλίνο, με τη στήριξη των υπόλοιπων 26 χωρών της ΕΕ, ζήτησε πιο σαφείς δεσμεύσεις από το Λονδίνο ώστε να μην επιστρέψουν τα φυσικά σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η επαναφορά των συνόρων αυτών θα αποδυναμώσει τις οικονομίες και των δύο πλευρών και θα θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 που έθεσε τέλος σε τριάντα χρόνια αιματηρών συγκρούσεων.

FT: Λονδίνο και Βρυξέλλες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το Brexit

Η Βρετανία και η ΕΕ βρίσκονται στα πρόθυρα συμφωνίας καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες έχοντας ενδεχομένως λύσεις για τα δύο σημαντικότερα πολιτικά εμπόδια προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, αναφέρουν σε σημερινό δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Τα ζητήματα της Βόρειας Ιρλανδίας και του μελλοντικού ρόλου των ευρωπαϊκών δικαστηρίων στη Βρετανία αναμένεται να κυρωθούν σε ένα κοινό σχέδιο που θα υπογραφεί σήμερα από τις δύο πλευρές. Το μόνο που θα μπορούσε να χαλάσει τη σημερινή συμφωνία θα ήταν οι αντιρρήσεις της τελευταίας στιγμής από πολιτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Μπέλφαστ ή στο Λονδίνο, σχολιάζουν αρμόδιοι διπλωμάτες.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, «η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά πιθανή μεταξύ εταίρων που είναι λογικοί». Οι εν λόγω αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι αυτό θα αποδειχθεί από το κατά πόσο η Τερέζα Μέι θα έχει «απόλυτη εντολή» για επίτευξη συμφωνίας. Από την πλευρά τους, Ιρλανδοί υπουργοί επισημαίνουν ότι το Δουβλίνο και το Λονδίνο δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία για τις εγγυήσεις της Βρετανίας προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή στα «σκληρά σύνορα» μετά το Brexit.

Σύμφωνα με τους Times πάντως, η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη κατά 90%, δηλώνει αξιωματούχος της ΕΕ. Ωστόσο, τα εμπόδια παραμένουν τη στιγμή που η Μέι πηγαίνει για Βρυξέλλες –για συναντήσεις που θεωρούνται «τελική προθεσμία» για την επίτευξη συμφωνίας. Πρέπει να βρεθεί και μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Ιρλανδία, τόνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Και οι συζητήσεις για τη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών δικαστηρίων έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Τερέζα Μέι «έχουν μερικά ανοιχτά σημεία προς επίλυση», αλλά προέβλεψε ότι και οι δύο πλευρές βρίσκονται στα πρόθυρα να συμφωνήσουν για τους όρους αποχώρησης. «Το ζήτημα είναι επιλύσιμο», είπε. «Είμαστε κατά 85-90% κοντά στο στόχο». Οι διπλωμάτες προειδοποίησαν ότι η βρετανή πρωθυπουργός πρέπει να κάνει περισσότερα για να πείσει το Δουβλίνο να υποστηρίξει μια συμφωνία. Το ιρλανδικό υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα το πρωί για να συζητήσει το Brexit, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία. «Απαιτείται εργασία για να βρούμε μια φόρμουλα που να ικανοποιεί την Ιρλανδία», δήλωσε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή