Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS συμπίπτει και με μια ακόμα ευχάριστη είδηση

Αντικαρκινικό φάρμακο μειώνει δραστικά τον ιό HIV

Οι παγκόσμιες ημέρες κατά των ασθενειών πέρα από τα μηνύματα για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση που οφείλουν να στέλνουν θεωρούνται ευκαιρία και για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην επιστημονική κοινότητα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δρα τόσο για τη θεραπεία όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Σήμερα 1η Δεκεμβρίου, η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS συμπίπτει με μια ακόμα ελπιδοφόρα ανακοίνωση. Ένα αντικαρκινικό φάρμακο πέτυχε να μειώσει δραστικά τον ιό HIV σε έναν 51χρονο ασθενή. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ζαν-Φιλίπ Σπανό, διευθυντή του τμήματος ιατρικής ογκολογίας του Νοσοκομείου Πιτί-Σαλπετριέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ογκολογίας «Annals of Oncology», ανακοίνωσαν πως ο ασθενής που πήρε το φάρμακο νιβολουμάβη εμφάνισε «δραστική και μόνιμη μείωση» του ιού HIV στον οργανισμό του.

Το nivolumab είναι ένα φάρμακο αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας που έχει χρησιμοποιηθεί κατά των καρκίνων των πνευμόνων, των νεφρών και του δέρματος, που φαίνεται ότι έχει επίσης ικανότητες να καταστρέφει τα μολυσμένα με HIV κύτταρα, ακόμη και εκείνα που «κρύβονται» και ξεφεύγουν από τις συνήθεις αντιρετροϊκές θεραπείες.

«Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί, ιδίως επειδή πρόκειται για μία μόνο περίπτωση» δήλωσε ο Σπανό, πολύ περισσότερο, όπως είπε, που σε έναν άλλο ασθενή το Opdivo (ένας αναστολέας της πρωτεΐνης PD-1) δεν επέφερε ανάλογη μείωση του HIV. Όπως είπε ο Γάλλος ογκολόγος, μπορεί το φάρμακο να αποδειχθεί αποτελεσματικό σε ασθενείς με HIV, οι οποίοι είναι είτε καρκινοπαθείς είτε όχι.

Ο 51χρονος, ο οποίος είχε διαγνωσθεί με HIV το 1995 και με καρκίνο των πνευμόνων το 2015, είχε κάνει 31 ενέσεις νιβολουμάβης κάθε δύο εβδομάδες, ξεκινώντας το Δεκέμβριο 2016. Ο ασθενής εμφάνισε σημαντική βελτίωση μετά τους τέσσερις μήνες θεραπείας, αλλά παραμένει υπό διερεύνηση κατά πόσο ο HIV θα επανεμφανισθεί εν καιρώ στον οργανισμό του.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα