The Keys: Η πιο αριστοκρατική παμπ του Λονδίνου είναι κρυμμένη μέσα σε ένα φρούριο 900 ετών

Η παμπ διευθύνεται από τους 35 Yeomen Warders του Πύργου, γνωστοί και ως «Beefeater». Μόνο αυτοί και οι επισκέπτες που προσκαλούν μπορούν να εισέλθουν.
via Associated Press

Ο 900 ετών Πύργος του Λονδίνου είναι το πιο δημοφιλές ιστορικό αξιοθέατο του Ηνωμένου Βασιλείου, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν και να εξερευνήσουν τους διαδρόμους του, να δουν τα βασιλικά κοσμήματα και να φωτογραφηθούν φρουρούς «Beefeater» Yeoman Warder.

Αλλά υπάρχει ένα μυστικό που δεν μπορούν να δουν - η πιο αποκλειστική παμπ του Λονδίνου.

Με την πρώτη ματιά, το The Keys μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη αγαπημένη παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου, με δερμάτινες καρέκλες, ορθογώνια ξύλινα τραπέζια και ένα περίτεχνα διακοσμημένο χαλί. Αλλά η διακόσμησή του διαθέτει μοναδικά βασιλικά χαρακτηριστικά, όπως ένα τελετουργικό τσεκούρι του 16ου αιώνα και ντουλάπια με στολές Yeoman Warder.

Η παμπ διευθύνεται από τους 35 Yeomen Warders του Πύργου, γνωστοί και ως «Beefeater». Μόνο αυτοί και οι επισκέπτες που προσκαλούν μπορούν να εισέλθουν.

via Associated Press

Με καταλύματα για τους «Beefeaters» και τις οικογένειές τους, ιατρείο και παρεκκλήσι, ο Πύργος μοιάζει σαν να είναι ένα χωριό για όσους ζουν εκεί. Και όπως κάθε περήφανο χωριό, η παμπ είναι ένα σημαντικό μέρος της κοινότητας - ένα μέρος που μπορούν να πάνε για να γιορτάσουν ειδικές περιστάσεις ή να χαλαρώσουν μετά από μια κουραστική μέρα.

«Είναι εκεί ως κοινοτικός κόμβος, αλλά το χρησιμοποιούμε επίσης ως όχημα για να συγκεντρώσουμε χρήματα για φιλανθρωπικές οργανώσεις φιλοξενώντας ομάδες συναδέλφων και φίλων», λέει ο Robin Fuller, επικεφαλής του σώματος Yeoman. «Συνήθως συγκεντρώνουμε περίπου 500 λίρες (περίπου 635 δολάρια) και είναι σημαντικό για εμάς».

Με καταγωγή από το βορειοδυτικό Λονδίνο, ο Fuller εντάχθηκε στους Yeoman Warder το 2011 αφού υπηρέτησε στο Βασιλικό Ναυτικό για 34 χρόνια.

Dan Kitwood via Getty Images

«Έστειλα ένα βιογραφικό σημείωμα στον Πύργο και ευτυχώς, έλαβα απάντηση», λέει.

«Μετά από μια δεύτερη συνέντευξη με τον υπεύθυνο του Πύργου... Επιλέχθηκα να γίνω ο 393ος Yeoman Warder από το 1827», είπε ο Fuller στο CNN.

Μετά από 13 χρόνια, ο Fuller έχει ανέβει στην ιεραρχία των Yeoman Warder. Από λοχίας έγινε δεσμοφύλακα (ένας ιστορικός όρος για τον υπεύθυνο μιας φυλακής και δεύτερο υπεύθυνο των Yeoman Warder) και τελικά αρχηγός.

Σύμφωνα με τον Fuller, ένα πολύ αγαπημένο χαρακτηριστικό της παμπ είναι τα αποκλειστικά ποτά. Παρέχονται από τη βρετανική ζυθοποιία Marston’s.

Υπήρξαν αρκετές παμπ στον Πύργο του Λονδίνου κατά τη διάρκεια των αιώνων και το The Keys έχει κληρονομήσει πολλές από τις αρχαίες παραδόσεις των προκατόχων του.

Αυτά περιλαμβάνουν την πρόποση Yeoman: «Είθε να μην πεθάνεις ποτέ ένας Yeoman Warder». Ιστορικά, οι φρουροί που αποσύρονταν από τον Πύργο μπορούσαν να πουλήσουν τις δουλειές τους για περίπου 250 γουινέα (μια γουινέα άξιζε λίγο περισσότερο από μια λίβρα).

«Πάντα εξηγούμε αυτή την ιστορία όταν τρώμε», λέει ο Yeoman Gaoler Clive Towell.

Victoria Jones - PA Images via Getty Images

Σύμφωνα με το Historic Royal Palaces, μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που φροντίζει μερικά από τα αρχαία ορόσημα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι νέοι υποψήφιοι Yeoman Warder πρέπει να είναι «πρώην αξιωματικός ή ανώτερος υπαξιωματικός που έχει υπηρετήσει τουλάχιστον 22 χρόνια στον Στρατό, τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, τους Βασιλικούς Πεζοναύτες ή το Βασιλικό Ναυτικό και να κατέχει το μετάλλιο Μακράς Υπηρεσίας και Καλής Συμπεριφοράς».

Yeomanry στον 21ο αιώνα

Όπως συμβαίνει με κάθε παλιά θέση, κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο ρόλος ενός Yeoman Warder - επίσημα γνωστού ως «Yeoman Warder of His Majesty’s Royal Palace and Fortress the Tower of London, and Members of the Sovereign’s Body Guard of the Yeoman Guard Extraordinary» - έχει επίσης αλλάξει.

Ενώ κάποτε ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Πύργου και όλων των πραγμάτων μέσα σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των κοσμημάτων του στέμματος, και για την επίβλεψη των κρατουμένων, οι σημερινοί Yeomen ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους ασχολούμενοι με τουρίστες και τραβώντας τις φωτογραφίες τους.

via Associated Press

«Οι σύγχρονοι ρόλοι μας περιλαμβάνουν την υποδοχή επισκεπτών μελών του κοινού στον Πύργο και την ανταλλαγή θρύλων και γεγονότων από την ιστορία αυτού του διάσημου φρουρίου με όλους όσους επιλέγουν να μας επισκεφτούν», λέει ο Towell.

Για τον Fuller, η συνάντηση με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι ένα από τα αγαπημένα του μέρη της δουλειάς. «Είναι ωραίο να διευρύνεις τους ορίζοντές σου», λέει. «Όλοι έχουν μια θέση στον Πύργο και αν είναι αρκετά πρόθυμοι να έρθουν εδώ και να κάνουν κάποιες ερωτήσεις, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε τις απαντήσεις τους και ίσως να μάθουμε και από αυτούς».

Δεν έχουν εκσυγχρονιστεί όλες οι παραδόσεις τους. Ο Yeomen εξακολουθεί να παρευρίσκεται σε αρκετές βασιλικές τελετές, συμπεριλαμβανομένης της στέψης του μονάρχη, του ετήσιου Lord Mayor’s Show του Λονδίνου και άλλων κρατικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

Τα ιστορικά έθιμα των Tudor ορίζουν ότι σε κρατικές περιπτώσεις, οι «Beefeaters» πρέπει να φορούν την στολή τους, γνωστή και ως «κόκκινη», που αποτελείται από έναν κόκκινο και χρυσό χιτώνα με κόκκινες κάλτσες, ένα λευκό χνούδι Tudor και μαύρα παπούτσια.

Αλλά η στολή με την οποία θα είναι εξοικειωμένοι οι περισσότεροι επισκέπτες του Πύργου του Λονδίνου είναι το «Blue Undress», το οποίο αποτελείται από κόκκινο και σκούρο μπλε χιτώνα και παντελόνι, φορεμένο με καπό Tudor και μαύρα παπούτσια, καθώς και το cypher του σημερινού μονάρχη.

«[Αυτό] άλλαξε σε «CIIIR» λίγο πριν από τη στέψη νωρίτερα φέτος μετά από 70 χρόνια «EIIR», για την Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’», εξηγεί ο Fuller.

Prisma by Dukas via Getty Images

Δημοφιλή