ΔΙΕΘΝΕΣ
03/11/2019 18:00 EET

Η πιο επικερδής εταιρεία στον κόσμο, Saudi Aramco, εισάγεται στο χρηματιστήριο

Ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκαν πολλές λεπτομέρειες.

ASSOCIATED PRESS

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εισαγωγής της στο χρηματιστήριο (IPO- initial public offering, αρχική δημόσια προσφορά) την Κυριακή, καθώς το βασίλειο επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας του από το βασίλειο.

Ωστόσο, στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωσή της η Aramco, η πιο επικερδής εταιρεία στον κόσμο, δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τον αριθμό των μετοχών που θα πουληθούν, την τιμή ή την ημερομηνία.

Τραπεζίτες ενημέρωσαν τη σαουδαραβική κυβέρνηση ότι οι επενδυτές πιθανότατα θα αξιολογήσουν την αξία της εταιρείας στα 1,5 τρισ. δολάρια, κάτω από τα 2 τρισ. που είχε πει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν όταν είχε παρουσιάσει την ιδέα μιας ΙΡΟ σχεδόν τέσσερα χρόνια πριν.

Η Aramco επίσης δεν ανέφερε τι μέτρα έχει λάβει για να ενισχύσει την ασφάλειά της μετά τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις στις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις τον Σεπτέμβριο.

Η ΙΡΟ είναι σχεδιασμένη για να ενισχύει το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων του πρίγκιπα Μοχάμεντ, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια για την ανάπτυξη βιομηχανιών που δεν ανήκουν στον χώρο της ενέργειας και τη διαφοροποίηση των ροών εσόδων.

(με πληροφορίες από Reuters)