ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/12/2017 19:19 EET | Updated 06/12/2017 23:48 EET

Η πορεία στην Αθήνα για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας για την συμπλήρωση των εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ωστόσο δεν έλειψαν τα επεισόδια, μετά την ολοκλήρωση της πορείας. Η αστυνομία έχει προχωρήσει έως τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 25 προσαγωγές και 5 συλλήψεις.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων και γύρω από το Πολυτεχνείο. Ομάδες ατόμων που φορούσαν κουκούλες και κράνη, πετούσαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες στις οδούς Στουρνάρη, Μπουμπουλίνας, Τοσίτσα, Τζόρτζ και Καλλιδρομίου, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους απωθήσουν, κάνοντας χρήση χημικών.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20.00, όταν έφτασε η πορεία στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Μία ομάδα που βρισκόταν από πριν στην πλατεία Εξαρχείων έβαλε φωτιές σε κάδους και στην συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη όπου επιτέθηκε στην διμοιρία των ΜΑΤ. 

Ταυτόχρονα, τα άτομα αυτά έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων, έβαλαν φωτιές, ενώ έκαψαν αυτοκίνητο στην οδό Μπουμπουλίνας.

Νωρίτερα, η συγκέντρωση έγινε στα Προπύλαια και φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων ξεκίνησε πορεία με κατεύθυνση το Σύνταγμα.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου, ενώ κλειστοί ήταν οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο. 

Νωρίτερα, το πρωί, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν επεισόδια από ομάδα αγνώστων

Η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών.

Συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη 

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όπου επίσης σημειώθηκαν επεισόδια.

Μερικές δεκάδες νεαρών ατόμων που αποσπάστηκαν από την πορεία, κατέληξαν έξω από τα πανεπιστήμια, όπου άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, πυροτεχνήματα, πέτρες, και άλλα αντικείμενα. Κατά διαστήματα οι κουκουλοφόροι βγαίνουν από το προαύλιο του πανεπιστημίου, ενώ άλλη ομάδα ατόμων εκτοξεύει αντικείμενα στους αστυνομικούς από την ταράτσα κτιρίου του ΑΠΘ, απέναντι από το κτήριο του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς». Οι αστυνομικοί απαντούν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών, στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους γύρω από το ΑΠΘ.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, 1.000 περίπου άτομα, προερχόμενα, στην πλειοψηφία τους, από κόμματα της αριστεράς, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στις 6.30΄ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα συγκρότησαν πορεία με κατεύθυνση δυτικά, μέσω των οδών Εγνατία, Αγίας Σοφίας και Ερμού. Ομάδα διαδηλωτών, που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο, σε κάποια στιγμή αποσπάστηκαν από την πορεία, ενώ διακριτική είναι η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων.

Την ώρα που η πορεία διέρχονταν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύτηκε κροτίδα, χωρίς να προκληθούν ζημίες, ενώ λίγο μετά τις 7.30΄ ο κύριος όγκος των διαδηλωτών κατευθύνονταν προς το σημείο εκκίνησης, στην Καμάρα.

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Πορεία μνήμης από φοιτητές, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για τα εννιά χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2017.

Μικρής έκτασης επεισόδια και στο Ηράκλειο

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια εστιάστηκαν κυρίως στην περιοχή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου σημειώθηκε ένταση και συμπλοκή μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Κλήθηκε μάλιστα η πυροσβεστική, ώστε να σβήσει κάδους απορριμμάτων στους οποίους άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά, ενώ αυτή την ώρα τα επεισόδια έχουν σταματήσει και επανέρχεται η ομαλότητα στην περιοχή.

 • Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά την πορεία μνήμης για τα εννιά χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • Konstantinos Tsakalidis / SOOC
  Θεσσαλονίκη, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • Nikos Libertas / SOOC
  Αυτοκίνητο στις φλόγες, Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • Nikos Libertas / SOOC
  Αυτοκίνητο στις φλόγες, Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • Nikos Libertas / SOOC
  Αυτοκίνητο στις φλόγες, Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • George Vitsaras / SOOC
  Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας μετά την πορεία μνήμης για τα εννιά χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • George Vitsaras / SOOC
  Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • George Vitsaras / SOOC
  Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2017.
 • George Vitsaras / SOOC
  Πορεία μνήμης μαθητών για τα εννιά χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, στην Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου, 2017.
 • George Vitsaras / SOOC
  Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου, 2017.

Sponsored Post