ΠΟΛΙΤΙΚΗ
06/02/2019 10:55 EET

Η πρώτη δημοσκόπηση για τον δήμο της Αθήνας: Τι ποσοστά δίνει στους υποψήφιους

Πρώτος με διαφορά, ο Κώστας Μπακογιάννης. Εκπλήξεις με τους άλλους υποψηφίους.

ASSOCIATED PRESS

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll για τον Δήμο Αθηναίων.

Στην πρόθεση ψήφου, ο νυν περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας συγκεντρώνει ποσοστό 33,8%, καταγράφοντας διαφορά 25 μονάδων από τον δεύτερο. Οι ερωτηθέντες στην έρευνα απαντούν ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιον υποψήφιο δήμαρχο θα ψηφίσουν, σε ποσοστό 25,7%. Το 8,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο με το ΚΙΝΑΛ Παύλο Γερουλάνο, ενώ ακολουθεί στην τρίτη θέση των υποψηφίων ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, με ποσοστό 7,9%. Ο Χρήστος Τεντόμας παίρνει ποσοστό 6,2%.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, καταλαμβάνει την πέμπτη θέση  με ποσοστό 6%. Ακολουθεί ο Νίκος Σοφιανός του ΚΚΕ με 4,2%, ενώ το 2,5% των ερωτηθέντων απαντά ότι θα επέλεγε την αποχή από τις κάλπες.

opinion poll dimos athinas

Το 57% των ερωτηθέντων έχει θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ είναι εντυπωσιακό το εύρημα ότι το 59,3% δεν γνωρίζει ποιος είναι ο Νάσος Ηλιόπουλος, παρόλο που κατείχε τη θέση του υφυπουργού Εργασίας πριν λάβει το χρίσμα του κυβερνώντος κόμματος για τον Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 46,8 των ερωτηθέντων επιθυμούν ο υποψήφιος δήμαρχος να γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης, το 37,1% τον θέλει κοντά στους δημότες, ενώ την εμπειρία ιεραρχεί ψηλά στα κριτήρια επιλογής το 23,6%.

Το 9,5% κρίνει ως σημαντικό κριτήριο επιλογής να είναι ο υποψήφιος δήμαρχος αυτοδιοικητικό στέλεχος.

Το 65,8% ιεραρχεί ως σοβαρότερο πρόβλημα της Αθήνας την καθαριότητα, η εγκληματικότητα βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 26,2% και τα προβλήματα του οδικού δικτύου ακολουθούν με 16,6%. Το κυκλοφοριακό/έλλειψη πάρκινγκ ακολουθεί με 13,8%, ενώ το μεταναστευτικό αγγίζει το 13,1%.

 Η δημοσκόπηση διεξήχθη κατά το διάστημα από τις 25 έως τις 30 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή 1.002 νοικοκυριών.

Παρόλο που έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι οι δημοσκοπήσεις δεν προβλέπουν με επιτυχία τα εκλογικά αποτελέσματα, αποτυπώνουν μια «φωτογραφία της στιγμής» και συχνά δείχνουν μία τάση.