ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2018 13:50 EEST | Updated 18/06/2018 13:54 EEST

Η Ρωσία αναβαθμίζει καταφύγιο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ

Δορυφορικές φωτογραφίες, ανακοινώσεις στις ΗΠΑ και ανησυχία

POOL New / Reuters

Στην αναβάθμιση ενός χώρου αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ φαίνεται πως έχει προχωρήσει το Κρεμλίνο κάτι που αποτελεί ένα ακόμη, τελευταίο, σημάδι της αυξημένης σημασίας που αποδίδει στα πυρηνική όπλα, στην «αναμέτρησή» του με το ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει μια νέα έκθεση.

Η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα, Δευτέρα, δορυφορικές εικόνες οι οποίες σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα απεικονίζουν μια ένα καταφύγιο αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας -μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας (όπου βρίσκεται το Καλίνιγκράντ)- στο οποία έγιναν έργα εμβάθυνσης και στη συνέχεια καλύφθηκε από νέες στρώσεις σκυροδέματος. 

Digital Globe via Getty Images/FAS

Όπως τονίζει ο Hans Kristensen, διευθυντής του προγράμματος συγκέντρωσης πληροφοριών για τα πυρηνικά όπλα στην FAS, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως πρόκειται για τυπικό ρωσικό χώρο αποθήκευσης πυρηνικών. Αναφέρθηκε μάλιστα αναλυτικά σε κάποια από τα τυπικά χαρακτηριστικά που απαντώνται σε τέτοιου είδους ρωσικές εγκαταστάσεις (τα χαρακτηριστικά της περιμέτρου, την περίφραξη κ.α.)

Σημειώνεται πως οι εργασίες στο συγκεκριμένο καταφύγιο ξεκίνησαν το 2016 και η νέο οροφή τοποθετήθηκε πρόσφατα.

«Είναι μια τοποθεσία που παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις είχαν αναβαθμιστεί, αλλά δεν είχαμε δει κάτι τόσο σημαντικό όσο αυτό» σημειώνει και τονίζει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές είδαν μια “ανασκαφή” χώρου αποθήκευσης πυρηνικών όπλων και ακολούθως την ανακαίνισή του.

Διαβάστε επίσης:

Καλίνινγκραντ,  ένα μικρό κομμάτι ρωσικής γης στη Βαλτική, μπορεί να εξελιχθεί στο πιο επικίνδυνο σημείο της Ευρώπης 

Σουηδία: Φυλλάδιο της κυβέρνησης συμβουλεύει τους πολίτες πώς να ετοιμαστούν για πόλεμο

Harry Engels via Getty Images

Βέβαια, όπως τονίζει, «αυτές οι εικόνες δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πυρηνικά όπλα στο Καλίνινγκραντ αυτή τη στιγμή, αλλά δείχνουν ότι είναι μια ενεργή τοποθεσία».

Ο ίδιος δηλώνει, όπως αναφέρει ο Guardian, πως δεν είναι σαφές εάν υπάρχουν ή όχι πυρηνικές κεφαλές στην εγκατάσταση ή εάν πρόκειται να μεταφερθούν πυρηνικές κεφαλές στο συγκεκριμένο καταφύγιο. Μπορεί ακόμη και απλά να έγινε η ανακαίνιση προκειμένου να πληροί όλα τα απαραίτητα κριτήρια σε περίπτωση που θα πρέπει να μεταφερθούν σε αυτό πυρηνικές κεφαλές σε περιορισμένο χρόνο.

Στην περιοχή, βάσει αναφορών των τελευταίων ετών, η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις προκαλώντας ανησυχία στο ΝΑΤΟ και κυρίως στην Πολωνία.

Επίσης, μόλις τον Ιανουάριο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως παραδόθηκαν οι υποδομές για την μόνιμη παρουσία βλημάτων Iskander-M, ικανά να μεταφέρουν συμβατικές και πυρηνικές κεφαλές σε απόσταση 500 χλμ. Οι πύραυλοι επρόκειτο να είναι έτοιμοι νωρίτερα φέτος.

Lars Baron via Getty Images

Σύμφωνα δε με τις ΗΠΑ, οι Iskander-M αποτελούν παραβίαση της συνθήκης του 1987 (ΙΝF) εξαιτίας του διαμετρήματος τους. 

Επίσης το λιμάνι του Καλίνιγκραντ  αποτελεί βάση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Καθώς οι εντάσεις με τη δύση έχουν κλιμακωθεί εξαιτίας της Ουκρανίας και της Συρίαςπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να αποδίδει πλέον πολύ μεγαλύτερη σημασία στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αποκάλυψε τα σχέδια μιας σειράς νέων πυρηνικών όπλων τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα μπορούσαν να υπερνικήσουν κάθε αμυντικό σύστημα της Δύσης.

Vitaly Nevar via Getty Images

 

Σημειώνεται πως το Καλίνινγκραντ αποτελεί ρωσική Περιφέρεια, μικρή και αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα αλλά και πολύτιμη καθώς αποτελεί τον θύλακα της Μόσχας στη Βαλτική και το μοναδικό λιμάνι της που δεν «παγώνει».

Έχει έκταση περίπου 15.000χλμ και πληθυσμό περίπου ενός εκατομμυρίου. Το δε λιμάνι ήταν πρωτεύουσα γερμανικού κρατιδίου αλλά πέρασε στον έλεγχο της ΕΣΣΔ με τη Συμφωνία του Πότσδαμ και έκτοτε και για πολλά χρόνια αποτελούσε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.

Αυτές τις μέρες πάντως, το Καλίνινγκραντ συγκεντρώνει τα βλέμμα κυρίως γιατί είναι μια από τις περιοχές στη Ρωσία που φιλοξενεί αγώνες ποδοσφαίρου στο πλαίσιο του Μουντιάλ 2018.

Vitaly Nevar via Getty Images