Η συνταξιοδότηση σε μικρή ηλικία μπορεί να «σκοτώσει» σύμφωνα με έρευνα

Και αυτό ισχύει κυρίως για τους άνδρες
Alistair Berg

Μια νέα έρευνα των πανεπιστημίων Cornell και Μελβούρνης δείχνει ότι οι άνθρωποι που βγαίνουν σε σύνταξη πιο νωρίς από ότι είναι το ηλικιακό όριο, έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου - κυρίως οι άνδρες.

Τα ευρήματα έδειξαν μια στατιστικά σημαντική αύξηση ποσοστού 2% όσον αφορά τον αριθμό θνησιμότητας για άνδρες ηλικίας 62 ετών, με μια μικρότερη αύξηση κατά 1% για τις συνταξιούχες γυναίκες, στις Ηνωμένες Πολιτείες τη χρονιά που πέρασε.

«Η έρευνά μας αποδεικνύει, για έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να έχει μια ξαφνική και αρνητική σχέση με τη θνησιμότητα», γράφει η αναφορά.

Η καθηγήτρια Maria Fitzpatrick ισχυρίζεται ότι ο αντίκτυπος είναι μεγαλύτερος στους άνδρες, καθώς η σημασία της σύνταξης είναι διαφορετική στα δυο φύλα. «Η ψυχική υγεία των ανδρών σχετίζεται με τη δουλειά τους οπότε η διαδικασία της σύνταξης από μια δουλειά έχει άλλη επιρροή σε αυτούς από τις γυναίκες».

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι η υγεία αυτών που βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα είναι σε χειρότερη κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Παρόλο που η υγεία τους δεν είναι σε καλή κατάσταση, θα ζούσαν περισσότερο αν δεν είχαν βγει σε σύνταξη», λέει η Fitzpatrick.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην καναδέζικη έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.