Η Συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη(για Σκοπιανό) και ορισμένες άλλες πτυχές που οφείλουμε να δούμε

Η Συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη(για Σκοπιανό) και ορισμένες άλλες πτυχές που οφείλουμε να δούμε

Η Στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και η στάση της επικείμενης Ιεραρχίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου...

Eurokinissi

Δυστυχώς, με αφορμή την πρόσφατη ιστορικού χαρακτήρα πλέον μεγαλειώδη διοργάνωση στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή της 21ης Ιανουαρίου (2018) του συλλαλητηρίου για το ζήτημα της ονομασίας του νεότευκτου γειτονικού κράτους των Σκοπίων, ζήτημα που άπτεται άμεσα με την σταθερότητα στην ευρύτερη και μείζονα περιοχή των Βαλκανίων αλλά και με ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος θα πρέπει να πούμε και ορισμένες αλήθειες. Ειδικά για το τώρα, εν όψει των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2018. Αλήθειες για πτυχές του ζητήματος που εκ των πραγμάτων θα τεθούν και άμεσα αλλά και στο εγγύς μέλλον...

χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την μεγαλειώδη συγκέντρωση
χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την μεγαλειώδη συγκέντρωση
Eurokinissi

Αφορμή δεν είναι μόνον η συγκεκριμένη μεγάλη και πρωτοφανή σε όγκο –ειδικά να αναλογισθεί κανείς ότι τα κόμματα πλέον δεν αποτολμούν τέτοια οργανωτικά εγχειρήματα.... Μια συγκέντρωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δημιουργώντας νέα δεδομένα και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό που θα φανούν πολύ σύντομα. Μια συγκέντρωση που πλείστοι όσοι γνωστοί κύκλοι αρχικά θέλησαν να χλευάσουν. Να μειώσουν. Να υποβαθμίσουν. Να υποτιμήσουν. Να την χρεώσουν σε όποια ακραία στοιχεία... Μια μεγάλη συγκέντρωση Ελλήνων πολιτών που αντιτάσσονται στο υπάρχων κομματικό σύστημα. Το ανέφεραν σε όλους τους τόνους οι περισσότεροι των ομιλητών. Καταδίκασαν το υπάρχων πολιτικό σύστημα συλλήβδην χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Και αυτό ας μη παραβλέπουμε. Δεν άφησαν, παρ ότι ζητήθηκε, κανέναν εν ενεργεία πολιτικό από τους παριστάμενους ούτε να καν να απευθύνει χαιρετισμό και πολύ καλά έπραξαν. Μίλησαν απλοί καθημερινοί άνθρωποι που κατήγγειλαν και καταδίκασαν όλο το πολιτικό σύστημα από το 1975 και εντεύθεν.

Μια συγκέντρωση που παρά την πολεμική που δέχθηκαν και οι οργανωτές αλλά και όσοι προσήλθαν, από το σύνολο του μιντιακού κατεστημένου που επιμελώς δεν ανέφεραν τίποτα απολύτως, βάση οδηγιών, και κοινώς έθαβαν το όλο θέμα παρά το γεγονός ότι στην Θεσσαλονίκη κατέφθαναν πούλμαν ήδη από την Παρασκευή το απόγευμα, μέχρι την στιγμή πια δεν γινόταν διαφορετικά και έτσι άρχισαν δειλά –δειλά να το καλύπτουν. Για δε την κρατική τηλεόραση καλύτερα να μη πούμε απολύτως τίποτα... Απαράδεκτη! Καταπάτησε κάθε έννοια δεοντολογίας. Φτάνοντας και ξεπερνώντας και τα όρια της παραπληροφόρησης.

Μια διοργάνωση που έτσι και αλλιώς εγγράφεται στις εθνικές παρακαταθήκες της χώρας μας για το ζήτημα αυτό καθ αυτό, και θα πρέπει η πολιτική ηγεσία αλλά και η υπεύθυνη εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας αντί να αντιστρατευτεί την οποία πραγματικότητα, επειδή δεν συμπίπτει με τις ιδεολογικές απόψεις, εμμονές και αγκυλώσεις ορισμένων ή του συνόλου της κυβερνώσας αριστεράς να το γυρίσει θετικά και να μετατρέψει σε διπλωματικό όπλο της για τους από εδώ και πέρα ευαίσθητους χειρισμούς της στο μαραθώνιο που έχει μπροστά της μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο.

Ίσως όμως ήρθε η στιγμή και με ευθύτητα αλλά και ειλικρίνεια να δούμε ξεκάθαρα ένα ακόμα πολύ βασικό και ευαίσθητο δεδομένο αλλά και τα όσα εξάγονται ως συμπεράσματα από την πράγματι μεγάλη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση αυτή, και παρά την λυσσαλαία πολεμική που δέχθηκε πριν και μετά, τα μηνύματα που έστειλε εντός και εκτός συνόρων. Ποιο είναι αυτό το ευαίσθητο εθνικά αλλά και εκκλησιαστικά και πανορθοδόξως δεδομένο; Η στάση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου;

SOOC

Πρώτον και βασικό που πρέπει να ειπωθεί και αποτελεί μια αλήθεια. Ο Λαός, και μάλιστα ο συνειδητά Ορθόδοξος θρησκευόμενος Λαός, δηλαδή το Ποίμνιο αγνόησε την απαράδεκτη και ως μη όφειλε την «οδηγία-κατεύθυνση» του Αρχ. Ιερωνύμου ο οποίος αντιτάχθηκε πλήρως στο πνεύμα των αποφάσεων της Ιεραρχίας –και καλά θα κάνουν οι αρχιερείς να την αναζητήσουν από τα αρχεία τους – του 1992! Όταν πρωτοξεκίνησε το όλο ζήτημα προ 25ετιας. Ας ξεσκονίσουν τα αρχεία και τα πρακτικά εκείνων των απανωτών συνεδριάσεων της Ιεραρχίας αλλά και των τότε ΔΙΣ επί μακαριστού Αρχ. Κυρού Σεραφείμ. Θα κάνει καλό. Η Εκκλησία, ως διοικητικό Σώμα και Κεφαλή του Σώματος του Πιστού Λαού, άλλωστε αν την χαρακτηρίζει κάτι είναι η συνέχεια και η συνέπεια. Δεν λέει άλλα. Εννοεί άλλα...και πράτει άλλα... Ούτε κάνει μυστική διπλωματία... Αντιτάχθηκε επίσης ο Αρχ. Ιερώνυμος και με αυτή ακόμα την απόφαση της πρόσφατης ΔΙΣ, προϊόν της οποίας ήταν η γνωστή επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Λάθος Μέγα! Όφειλε ο Μακαριότατος Αρχ. Κ. Ιερώνυμος να μείνει στο πνεύμα της επιστολής που απέστειλε και πέραν τούτου να μη κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ! Να ευχαριστήσει τον Πρωθυπουργό που πρώτα ενημέρωσε Εκείνον στο πλαίσιο της εθνικής συναινεσης και ομοψυχίας που ζητά η Ελληνική κυβέρνηση να σιωπήσει και να περιμένει τις αποφάσεις της επικείμενης Συνόδου της Ιεραρχίας στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. Η Ορθοδοξία και δει η Ελλαδική Εκκλησία εκφράζεται ΜΟΝΟΝ δια των Συνόδων της. Τοπικών περιφερειακών, πανορθοδόξων και οικουμενικών. Τελεία και Παύλα! Και κάτι ακόμα, για να μη δημιουργείται περαιτέρω σύγχυση.

Ακούσαμε, τον Μακαριότατο να λέει και μάλιστα κάπως άκομψα κατά την επίσκεψη του στον ΠτΔ κ. Προκόπη Παυλόπουλο πως πήγε να τον ενημερώσει για το ζήτημα της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων. Για να μη γίνονται παρανοήσεις το ζήτημα αυτό υπάγεται στην κανονική αρμοδιότητα μόνον του Οικουμενικού Πατριαρχείου που είναι το Πρώτο, μεταξύ των άλλων αυτοκεφάλων Εκκλησιών και το μόνο που μπορεί να λάβει ή να πάρει οποιαδήποτε θέση επί του ζητήματος καθώς μόνον στις δικές του αρμοδιότητες εμπίμπτει. Το Πατριαρχείο ως γνωστόν για το ζήτημα αυτό δεν έχει λάβει καμία απολύτως πρωτοβουλία και παρά τις προσπάθειες της σχισματικής ομάδος των «Ορθοδόξων» κληρικών της γείτονος χώρας το Οικουμενικό Πατριαρχείο ουδέν πράττει και καλώς κάμει. Αλλά και εδώ πάλι, για να ξέρουμε τι λέμε ακόμα και την στιγμή που το Οικουμενικό Πατριαρχείο –γιατί θα έρθει και αυτη η στιγμή όσων ούπω- θα κληθεί να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση επί του προκειμένου ζητήματος της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπιανών, δεν μπορεί από μόνον του να αποφασίσει ή να προβεί μονομερώς σε οποιαδήποτε απόφαση, αν προηγουμένως δεν λάβει την γνώμη και διαγνώμη όχι μόνον των όμορων Ορθοδόξων Εκκλησιών της Σερβίας, της Βουλγαρίας άρα και της Ελλάδος (επομένως μόνον τότε θα πρέπει η Ελλαδική Εκκλ. Πάλι εν συνόδων να αποφανθεί και όχι πρώιμα και εντελώς αδόκιμα να θέτει εκ προοιμίου ζητήματα χωρίς να της έχει ζητηθεί θέτωντας σε όποιους κινδύνους άλλα ζητήματα εσωτερικά της Ορθοδόξου Εκκλησίας) αλλά και των υπόλοιπων 14 εν το συνόλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Τέλος για να μη περάσει στα ψιλά και ως μη γενόμενο υπάρχει και μια άλλη ακόμα παράμετρος από αυτή την συγκέντρωση. Ήταν μια καθολική πανεθνικού χαρακτήρα διαμαρτυρία, με πολλούς και σαφέστατους αποδέκτες, ένθεν κακείθεν, στο πολιτικό σκηνικό! Θα πρέπει να δούμε ευθέως και χωρίς περιστροφές ορισμένα δεδομένα που έχουμε πλέον και αποτελούν μια πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να παραβλέψει: ήδη η ΝΔ άλλαξε θέση 180μοιρών. Ο Κώστας Καραμανλής δια της γνωστής οδού –των διαρροών μέσω συνομιλητών του- διαψεύδει για ακόμα μια φορά τα περί αποδοχής εκ μέρους του το 2008 περί σύνθετης ονομασίας. «Καθώς δεν υπήρξε καμία απολύτως συμφωνία! Άρα και καμία αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδος για σύνθετη ονομασία με τον οποιονδήποτε προσδιορισμό»

|

Δημοφιλή