Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ

«Ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Aντερσον.
TT NEWS AGENCY via via REUTERS

Η κυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας πήρε τη Δευτέρα την επίσημη απόφαση να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ακολουθώντας τα βήματα της γειτονικής της Φινλανδίας σε μια κίνηση που θα επανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη της βόρειας Ευρώπης.

«Υπάρχει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σουηδίας για την ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η πρωθυπουργός Mαγκνταλένα Aντερσον μετά από σχετική συζήτηση για την πολιτική ασφαλείας της χώρας στο κοινοβούλιο.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Το καλύτερο πράγμα για τη Σουηδία και τον σουηδικό πληθυσμό είναι να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ».

«Αναμένουμε ότι (η διαδικασία της ένταξης) δεν θα πάρει πάνω από έναν χρόνο», αφού επικυρωθεί και από τα 30 μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, πρόσθεσε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία αποκαλεί «ειδική επιχείρηση», έχει καταδείξει τα τρωτά σημεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας παρά τη στενή συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια.

Η Σουηδία θα επιδιώξει να ξεπεράσει τις τουρκικές αντιρρήσεις για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας Πέτερ Χούλτκβιστ δήλωσε πως η χώρα του θα ξεκινήσει διπλωματικές συζητήσεις με την Τουρκία για να προσπαθήσει να ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Άγκυρας στο σχέδιό της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η απόφαση να εγκαταλείψει την στρατιωτική ουδετερότητα που αποτελεί κεντρικό στοιχείο της σουηδικής εθνικής ταυτότητας για περισσότερα από 200 χρόνια, σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή στις αντιλήψεις του κοινού στη σκανδιναβική χώρα μετά την επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της.

«Η Ευρώπη, η Σουηδία και ο σουηδικός λαός ζουν τώρα σε μια νέα και επικίνδυνη πραγματικότητα», είπε η Άντερσον κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης για την πολιτική ασφαλείας στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Σουηδία δεν ήθελε στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ ή πυρηνικά όπλα στο έδαφός της εάν εγκριθεί η ένταξη της.

Υπενθυμίζεται ότι Φινλανδία την Κυριακή επιβεβαίωσε επίσης ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του Ατλαντικού.

Ωστόσο, η Τουρκία εξέπληξε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι δεν θα έβλεπε θετικά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικαλούμενη κυρίως την ιστορία της φιλοξενίας μελών κουρδικών οργανώσεων στα εδάφη τους. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τις Βόρειες χώρες «ξενώνες τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Θα στείλουμε μια ομάδα διπλωματών για να πραγματοποιήσουν συζητήσεις και διάλογο με την Τουρκία, ώστε να δούμε πώς μπορεί να επιλυθεί αυτό και τι πραγματικά αφορά», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SVT.

Δημοφιλή