ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/01/2018 10:26 EET | Updated 25/01/2018 10:26 EET

Η στάση της ΝΔ και τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ

SOOC

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο μπαίνει το περιεχόμενο των συζητήσεων Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός με την ηγεσία της ΝΔ να διατυπώνει τον προβληματισμό και την ανησυχία της για τον τρόπο χειρισμού από πλευράς του Έλληνα Πρωθυπουργού του εθνικού ζητήματος και τις δεσμεύσεις που έχει πάρει.

Ήδη από το επιτελείο της οδού Πειραιώς επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων.

Επιπλέον σημειώνουν ότι τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια μπορούν εύκολα να ανακληθούν, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.

Στον αντίποδα, σύμφωνα και με τον υπεύθυνο τομεάρχη της Γιώργο Κουμουτσάκο, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται, δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους Τσίπρας και Ζάεφ, δεν έκαναν καμία αναφορά στο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος των Σκοπίων, προκειμένου να αλλάξει ο όνομά της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις, ζήτημα το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της συνολικής διαπραγμάτευσης και δεν μπορεί να αποκοπεί από αυτήν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ζητούμενο παραμένει η τελική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πιθανή πρόσκληση για ενημέρωση και συζήτηση από πλευράς του Πρωθυπουργοί, αν και μόλις χθες ο πρόεδρος της ΝΔ μόλις χθες σημείωνε με νόημα ότι «για μας το ζήτημα κλείνει εδώ και δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετέχουμε στα παιχνίδια της κυβέρνησης».