Η σβάστικα στον βυθό: Nαυάγιο γερμανικού καταδρομικού στα ανοιχτά της Νορβηγίας

Διερευνήθηκε με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενων σκαφών και κείτεται σε βάθος 490 μέτρων.
.
.
Statnett/Isurvey

Το ναυάγιο του γερμανικού καταδρομικού «Karlsruhe» ανακάλυψε η νορβηγική Statnett (κρατική εταιρεία ηλεκτρικού δικτύου): Πρόκειται για το πλοίο που είχε ηγηθεί της επίθεσης στο Κρίστιανσαντ, στο πλαίσιο της εισβολής στη Νορβηγία, στις 9 Απριλίου 1940, και κείτεται εδώ και 80 χρόνια σε βάθος 490 μέτρων.

Το γερμανικό καταδρομικό δέχτηκε πυρά από το νορβηγικό πυροβολικό και τορπιλίστηκε από βρετανικό υποβρύχιο. Εν τέλει, βυθίστηκε από το ίδιο το πλήρωμά του.

Η μοίρα του καταδρομικού ήταν γνωστή, αλλά όχι το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν το ναυάγιο- επίσης ήταν το μόνο μεγάλο γερμανικό πολεμικό που χάθηκε κατά την επίθεση στη Νορβηγία του οποίου η θέση ήταν άγνωστη. Εν τέλει, η τοποθεσία του ναυαγίου επιβεβαιώθηκε, όπως είπε ο Φρόντε Κβάλο, αρχαιολόγος και ερευνητής του Νορβηγικού Ναυτικού Μουσείου.

.
.
Statnett/Isurvey

Πριν από τρία χρόνια, στο πλαίσιο ερευνών με σόναρ ανακαλύφθηκε ναυάγιο κοντά στις υποδομές ενεργειακής διασύνδεσης της Statnett μεταξύ Δανίας και Νορβηγίας. Το καλοκαίρι αυτό ο Όλε Πέτερ Χόμπερσταντ, senior project engineer, είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για το βυθισμένο σκάφος που είχε εντοπιστεί 13 ναυτικά μίλια από το Κρίστιανσαντ στη νότια Νορβηγία. Το μυστηριώδες ναυάγιο διερευνήθηκε με τηλεχειριζόμενα σκάφη και ηχοβολιστικά συστήματα από το πλοίο Olympic Taurus.

«Όταν τα αποτελέσματα από τα τηλεχειριζόμενα μας έδειξαν ένα πλοίο που είχε τορπιλιστεί, συνειδητοποιήσαμε πως ήταν από τον πόλεμο. Όταν έγιναν ορατά τα κανόνια στην οθόνη, καταλάβαμε πως ήταν ένα μεγάλο πολεμικό πλοίο. Χαρήκαμε και εκπλαγήκαμε που το ναυάγιο ήταν τόσο μεγάλο» είπε ο Χόμπερσταντ.

.
.
Statnett/Isurvey

Με μήκος 174 μέτρων, εξοπλισμένο με ατμοτουρμπίνες και εννιά πυροβόλα, το «Karlsruhe» ηγήθηκε της γερμανικής επίθεσης στο Κρίστιανσαντ κατά την Επιχείρηση Weserübung στις 9 Απριλίου 1940. Ο Γερμανός υποναύαρχος Ότο Σενκ είχε γράψει για την ημέρα εκείνη πως η ομίχλη που κάλυπτε την είσοδο στο φιορδ ήταν πυκνή, τα νερά ήταν «δύσκολα» και η δύναμη είχε μείνει πίσω από το χρονοδιάγραμμα. Όταν το καταδρομικό εισήλθε στο φιορδ έξω από το Οντερόγια, κοντά στο Κρίστιανσαντ, δέχτηκε πυρά από το οχυρό του Οντερόγια. Ωστόσο δεν είναι γνωστό ποια ήταν η έκταση των ζημιών. Το Κρίστιανσαντ έπεσε, αλλά το ίδιο απόγευμα το βρετανικό υποβρύχιο «Truant» τορπίλισε το καταδρομικό, προκαλώντας του εκτεταμένες ζημιές. Εν τέλει αυτοβυθίστηκε με εντολή του Γερμανού κυβερνήτη.

.
.
Statnett/Isurvey
.
.
Statnett/Isurvey

Ο Κβάλο σημειώνει πως οι υποβρύχιες εικόνες του «Karlsruhe» αποτελούν σπάνιο θέαμα, καθώς συνήθως τα μεγάλα πολεμικά, με κέντρο βάρους που βρίσκεται ψηλά, γυρνούν όταν βυθίζονται. Ωστόσο το γερμανικό καταδρομικό βρίσκεται σε βάθος 490 μέτρων, με τα πυροβόλα του να ξεπροβάλλουν. Σημειώνεται πως, με εννιά πυροβόλα σε τρεις πυργίσκους των τριών, ήταν το μεγαλύτερο και ισχυρότερο σκάφος στην επίθεση κατά του Κρίστιασαντ.

To πλοίο είχε ναυπηγηθεί τη δεκαετία του 1920 και αργότερα, κατά τη ναζιστική περίοδο, του περάστηκε το σύμβολο της σβάστικας- το οποίο φαίνεται στις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η Statnett και προβλήθηκαν από το νορβηγικό NRK. Η θέση του ναυαγίου είναι σε απόσταση περίπου 24 χλμ από την ακτή, και είναι σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από ένα υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτροδότησης που λειτουργεί από το 1977. Η Statnett ανέφερε πως, εάν ήταν γνωστή η θέση του ναυαγίου, το καλώδιο θα είχε τοποθετηθεί πιο μακριά. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Live Science, πέρα από την πλώρη του, που δέχτηκε τορπίλη, το πλοίο φαίνεται πρακτικά ανέπαφο.

(με πληροφορίες από Statnett, Reuters, Live Science)

Δημοφιλή