Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής έως και 10 χρόνια

Σύμφωνα με μελέτη της Οξφόρδης.
Eugene Mymrin via Getty Images

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει εάν ένα άτομο κινδυνεύει να υποστεί καρδιακή προσβολή έως και 10 χρόνια στο μέλλον, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να σώσει χιλιάδες ζωές, βελτιώνοντας παράλληλα τη θεραπεία για σχεδόν τους μισούς ασθενείς, δήλωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF), εξέτασε πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια των αξονικών τομογραφιών καρδιάς, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση μπλοκαρίσματος ή στένωσης στις αρτηρίες, αναφέρει ο Guardian.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Αντωνιάδης, πρόεδρος της καρδιαγγειακής ιατρικής στο BHF και διευθυντής του κέντρου οξείας διεπιστημονικής απεικόνισης και παρέμβασης στην Οξφόρδη, δήλωσε: «Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς που παρουσιάζονται στο νοσοκομείο με πόνο στο στήθος - οι οποίοι συχνά καθησυχάζονται και στέλνονται πίσω στο σπίτι - διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής την επόμενη δεκαετία ακόμη και αν δεν υπάρχει κανένα σημάδι ασθένειας στις καρδιακές αρτηρίες τους.

«Δείξαμε ότι η παροχή μιας ακριβούς εικόνας κινδύνου για τους κλινικούς γιατρούς μπορεί να αλλάξει και ενδεχομένως να βελτιώσει την πορεία της θεραπείας για πολλούς καρδιοπαθείς».

Περίπου 350.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία κάθε χρόνο, αλλά, σύμφωνα με το BHF, πολλοί ασθενείς πεθαίνουν αργότερα από καρδιακές προσβολές λόγω της αποτυχίας τους να εντοπίσουν μικρές, μη ανιχνεύσιμες στενώσεις.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 40.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ρουτίνας σε οκτώ νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου, με μέσο χρόνο παρακολούθησης 2,7 χρόνια.

Το εργαλείο AI δοκιμάστηκε σε άλλους 3.393 ασθενείς για σχεδόν οκτώ χρόνια και ήταν σε θέση να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Οι βαθμολογίες κινδύνου που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη παρουσιάστηκαν στη συνέχεια στους γιατρούς για 744 ασθενείς, με αποτέλεσμα το 45% να έχει τροποποιήσει τα σχέδια θεραπείας τους από τους γιατρούς.

Ο κ. Αντωνιάδης πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης θα εφαρμοστεί σύντομα σε ολόκληρο το NHS, βοηθώντας στην πρόληψη χιλιάδων θανάτων από καρδιακές προσβολές που θα μπορούσαν να αποφευχθούν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Διαπίστωσαν ότι εκείνοι των οποίων τα αποτελέσματα έδειξαν «σημαντική» στένωση των αρτηριών ήταν πιο πιθανό να υποστούν σοβαρή καρδιακή προσβολή, αλλά διπλάσιοι ασθενείς χωρίς σημαντικές στενώσεις συνέχισαν επίσης να έχουν καρδιακές προσβολές, οι οποίες μερικές φορές ήταν θανατηφόρες.

Ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ιατρικός διευθυντής στο BHF, δήλωσε ότι η έρευνα «δείχνει τον πολύτιμο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη» στον εντοπισμό εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από μελλοντικές καρδιακές προσβολές.

Δημοφιλή