Η θεραπευτική δύναμη των ζώων

Bελτιώνουν τη διάθεσή τους και μειώνουν τα επίπεδα άγχους.

Εϊναι γενικά αποδεκτό οτι τα ζώα είναι από τις καλύτερες πηγές χαράς. Μας βοηθάνε να χαλαρώνουμε, μας κάνουν και γελάμε με τα κόλπα τους και είναι δίπλα μας όταν περνάμε δύσκολες στιγμές.

Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων συμφωνούν ότι οι μικροί τους σύντροφοι βελτιώνουν τη διάθεσή τους και μειώνουν τα επίπεδα άγχους. Τα ζώα παρέχουν μια χαλαρωτική εμπειρία παρόμοια με αυτή του ύπνου. Όταν είμαστε κοντά στους μικρούς μας φίλους, νιώθουμε οτι βρισκόμαστε σε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον και τα χάδια και τα παιχνίδια μας χαλαρώνουν. Τα ζώα δεν κρίνουν και έτσι δεν υπάρχει καμία προσδοκία ή πίεση, κάτι που προσφέρει ηρεμία και ανακούφιση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να απαλύνουν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης. Η επαφή με τα ζώα έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και αλλάζει τον τρόπο σκέψης μας. Τα ζώα προσφέρουν μια καταπραϋντική παρουσία και μια θετική απόσπαση από τις αρνητικές και ανησυχητικές σκέψεις.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic στην Αμερική, η θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων (Animal Assisted Therapy) είναι ένα αναπτυσσόμενο πεδίο που χρησιμοποιεί σκύλους ή άλλα ζώα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν ή να αντιμετωπίσουν καλύτερα προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι καρκίνοι και οι διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Πολλοί θεραπευτές θεωρούν ότι η παρουσία ενός ζώου με έναν ασθενή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία λιγότερο τρομακτική και πιο αποτελεσματική. Έχει βρεθεί οτι τα ζώα ενισχύουν τη σχέση θεραπευτή-ασθενή. Το να χαϊδέυεις ένα ζώο σε χαλαρώνει, παίρνει το μυαλό από τις ανησυχίες και βοηθάει στην ανάπτυξη του αισθήματος της ενσυναίσθησης.

Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό προωθείται πολύ ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων της θεραπείας με ζώα μαζί με τη γιόγκα. “Συνδυάζει τα φυσικά και συναισθηματικά οφέλη της γιόγκα με τη θεραπεία των ζώων και το γέλιο, που είναι ένας πολύ καλός τρόπος απελευθέρωσης των ενδορφινών, προκαλώντας φυσικά ένα θετικό συναίσθημα”, σύμφωνα με την Donna McCheyne, εκπαιδεύτρια γιόγκας στο Darlington Dairy Farm στο Ντέβον της Αγγλίας.

Όσον αφορά τους γατόφιλους σαν εμένα, έχει βρεθεί ότι η γάτα έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Το γουργούρισμα της γάτας δημιουργεί δονήσεις που κυμαίνονται από 20-140 Hz, συσχνότητες που είναι γνωστό ότι είναι θεραπευτικές για αρκετές ασθένειες. Το γουργούρισμα μειώνει το άγχος, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθάει στη θεραπεία λοιμώξεων και φλεγμονής.

Όσο για τους σκύλους, το κουτάβι σας είναι πολύ ευαίσθητο στις ενέργειες, είτε είναι καλές είτε άσχημες. Όταν ένας σκύλος παρατηρήσει ότι είσαι λυπημένος, για παράδειγμα, μπορεί να τον δεις να χαμηλώνει τα αυτιά του και να σε κοιτάζει με λυπηρά μάτια. Η θλίψη σου τον έχει επηρεάσει και ανησυχεί. Μέσα σε λίγα λεπτά, το κουτάβι σας μπορεί να έρθει σε σας και να καθίσει ήσυχα δίπλα σας για συμπαράσταση.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο περιοδικό Animal Cognition αναφέρει ότι τα σκυλιά είναι πιο πιθανό να προσεγγίσουν ένα άτομο που κλαίει παρά ένα άτομο που παρουσιάζει “κανονική” ευτυχισμένη συμπεριφορά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανθρώπινο κλάμα “τραβάει” τα σκυλιά, όχι από περιέργεια, αλλά από καθαρή ανησυχία και οτι θα παρουσιάσουν την ίδια ανησυχία τόσο για τον ιδιοκτήτη τους όσο και για έναν άγνωστο που δεν γνωρίζουν. Επίσης έχει αποδειχθεί οτι η παρουσία ενός σκύλου βοηθάει σημαντικά σε περιόδους πένθους.

Σε μια αντίστοιχη μελέτη που έγινε με 12 γάτες, η οποία δημοσιεύτηκε στο ίδιο περιοδικό, βρέθηκε οτι όταν οι γάτες αντιμετώπιζαν έναν χαμογελαστό ιδιοκτήτη, παρουσίαζαν και εκείνες «θετικές» συμπεριφορές, όπως το γουργούρισμα. Όταν οι ίδιες γάτες βρέθηκαν με αγνώστους, έδειξαν την ίδια θετική συμπεριφορά. ανεξαρτήτως από τον αν τα άτομα ήταν χαμογελαστά ή συνοφρυωμένα. Το συμπέρασμα είναι οτι οι γάτες μπορούν να διαβάσουν τις ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου και μαθαίνουν αυτή την ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.

Όσοι λοιπόν μπορούμε, υπεύθυνα, ας έχουμε στην παρέα μας τους τετράποδους φίλους μας. Αλλιώς, όταν βλέπετε αδέσποτα σκυλιά ή γάτες, σταματήστε να τα χαιδέψετε. Θα σας κάνει καλό!