Θα βάλουν «χαλινάρι»; Η τουρκική επιθετικότητα και παραβατικότητα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Η συζήτηση πραγματοποιείται το πρωί, με την ελληνική πλευρά να πιέζει για κυρώσεις.
Anadolu Agency via Getty Images

Το πρωί της Παρασκευής συζητείται το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας και παραβατικότητας στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Βερολίνο καθώς η Τουρκία επιμένει στην προκλητική της στάση, κλιμακώνοντας τις εντάσεις- με τον Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, να αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για κυρώσεις.

Η παρέμβαση Τραμπ και η επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ο οποίος είχε συνομιλίες σε Ελλάδα και Τουρκία, δεν φαίνεται να «χαλιναγώγησαν» τη γείτονα, με την Άγκυρα να βγάζει νέα παράνομη Navtex για το ερευνητικό της σκάφος, «Όρουτς Ρέις»- στην οποία η ελληνική πλευρά απάντησε με ακυρωτική αντι-Navtex- συνεχίζοντας τις εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Η ελληνική πλευρά πιέζει για κυρώσεις στην Τουρκία, θέμα που θα τεθεί επί τάπητος στο συμβούλιο στο Βερολίνο, συνεχίζοντας παράλληλα τη διπλωματική «κούρσα» για να συνεχίσουν να εκτίθενται διεθνώς οι αποσταθεροποιητικές συμπεριφορές της Άγκυρας.

Σημειώνεται πως κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη νέα επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τις εν λόγω πηγές να αναφέρουν ότι τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας πως θέλει αποκλιμάκωση της έντασης. Σε ανακοίνωση σχετικά με τις επικοινωνίες Τραμπ με Μητσοτάκη και Ερντογάν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως «ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε εκ νέου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν για διάλογο, που είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Η ελληνική πλευρά θέτει το θέμα της τουρκικής επιθετικότητας και στο ΝΑΤΟ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να καταγγέλλει την τουρκική παραβατικότητα και να αποσαφηνίζει ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία, αλλά παράλληλα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να τονίζει ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να ανέχεται παρόμοιες συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τις αρχές και υπονομεύουν τη συνοχή και την αποτελεσματικότητα της συμμαχίας. Από πλευράς του ΓΓ ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράστηκε η πρόθεση να καταβληθεί προσπάθεια για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Σε άλλο «μέτωπο», η Αθήνα συνεχίζει τις κινήσεις με τον Ν. Δένδια να ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, λίγο μετά την αναγγελία του πρωθυπουργού για επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια. Αξίζει να σημειωθεί πως θετική σε αυτή την εξέλιξη ήταν και η αντίδραση της Αλβανίας, με το αλβανικό ΥΠΕΞ να τονίζει πως οι δύο χώρες είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ.

Από πλευράς της η Τουρκία συνεχίζει τις παραληρηματικές της αντιδράσεις, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να δηλώνει πως θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες και όποια άλλη έρευνα χρειαστεί, και τον Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, να κατηγορεί τη Γαλλία – που έστειλε μαχητικά Rafale, μαζί με ελληνικά F-16, στην Κύπρο, στο πλαίσιο μεγάλης κλίμακας άσκησης από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Γαλλία και την Ιταλία- για «επικίνδυνη ενθάρρυνση» του «Ελληνοκυπριακού διδύμου», που, όπως ισχυρίστηκε, «είναι υπεύθυνο για την κλιμάκωση της έντασης». Υπενθυμίζεται πως σε ακραία παραληρηματικές, ακόμα και για τα δικά του δεδομένα, δηλώσεις είχε προβεί και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τετάρτη.

Δημοφιλή