Η αγορά που ίσως του στοιχίσει ακριβά: «Δημοψήφισμα» στους Podemos για τη μοίρα του Ιγκλέσιας

Η αγορά που ίσως του στοιχίσει ακριβά: «Δημοψήφισμα» στους Podemos για τη μοίρα του Ιγκλέσιας
David Mercado / Reuters

Το ηγετικό ζεύγος των Podemos, του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ισπανίας, καλεί τους 500.000 υποστηρικτές της τρίτης σε μέγεθος πολιτικής δύναμης της χώρας να ψηφίσουν από σήμερα και μέχρι την Κυριακή για να επαναδιατυπώσουν ή να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό τους μετά τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η αγορά της βίλας με πισίνα σε προάστιο της Μαδρίτης. Μία αγορά που κινδυνεύει να τους στοιχίσει ακριβά, ακόμη και στις κάλπες.

Οι κατηγορίες για υποκριτική στάση πέφτουν τις τελευταίες ημέρες σαν βροχή κατά του Πάμπλο Ιγκλέσιας και της Ιρένε Μοντέρο, οι οποίοι μόλις πριν από τρία χρόνια ισχυρίζονταν ότι εκπροσωπούν «τον λαό» απέναντι στην «ηγετική κάστα» πριν το κόμμα κάνει θριαμβευτική είσοδο στο ισπανικό κοινοβούλιο έχοντας εξασφαλίσει το 20% των ψήφων.

Τα αποτελέσματα του εσωτερικού δημοψηφίσματος θα γίνουν γνωστά στις 28 Μαΐου.

Μετά την αποκάλυψη από τον Τύπο της αγοράς της βίλας που έγινε στις αρχές του Μαΐου έναντι 600.000 ευρώ, το ζεύγος επιβεβαίωσε ότι έλαβε δάνειο ύψους 540.000 ευρώ 30ετούς διάρκειας για να αποκτήσει αυτήν την ιδιοκτησία στο Γκαλάπαγκαρ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Μαδρίτη.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές ισπανικές οικογένειες, ακόμη και με δύο μισθούς, δεν μπορούν να πάρουν τέτοιο δάνειο» και «για τον λόγο αυτόν είναι τόσο σημαντικό για εμάς να υπερασπισθούμε αξιοπρεπείς μισθούς», δήλωσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας εξηγώντας ότι η βίλα αποκτήθηκε για να εξασφαλισθεί «κάποιος βαθμός ιδιωτικότητας» ώστε να μεγαλώσουν τα δίδυμα που περιμένουν.

Ομως, τα ίδια τα λόγια του Πάμπλο Ιγκλέσιας που καταφερόταν με πάθος κατά των πολιτικών «που ζουν σε βίλες» και «δεν γνωρίζουν πόσο κοστίζει ένας καφές» στρέφονται εναντίον του.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απολαμβάνουν να ξεθάβουν τις περασμένες δηλώσεις του, όπως εκείνο το tweet του 2012, όταν επετίθετο στον υπουργό Οικονομίας Λουίς ντε Γκίνδος και αρχιτέκτονα της πολιτικής λιτότητας του Μαριάνο Ραχόι.

«Θα εμπιστευόσασταν την οικονομική πολιτική μίας χώρας σε κάποιον που δαπανά 600.000 ευρώ για μία πολυτελή κατοικία;», ρωτούσε τότε ο νεαρός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών.

«Κοροϊδέψατε τον κόσμο», δήλωσε την Κυριακή ο Χαβιέρ Μαρότο, μέλος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή