ΔΙΕΘΝΕΣ
18/07/2019 13:49 EEST

Η Βρετανία σκέφτεται να απαγορεύσει στους νέους οδηγούς να κυκλοφορούν τη νύχτα

Κάποιοι βέβαια δεν αντιμετωπίζουν θετικά το σενάριο.

Believe_In_Me via Getty Images

Οι νέοι οδηγοί στη Βρετανία πιθανότατα να μην μπορούν να οδηγούν κατά τη διάρκεια της νύχτας με βάση σχέδιο που μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα εγκυμονεί κανένας κίνδυνος στους δρόμους της χώρας.

Η εν λόγω σκέψη -που μπορεί να εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα- έχει στόχο να περιορίσει την οδήγηση των αρχάριων οδηγών, ανακοίνωσε το Τμήμα Μεταφορών, κι αυτό γιατί με βάση τα στοιχεία, ένας στους πέντε οδηγούς εμπλέκεται σε μια σύγκρουση μέσα στον πρώτο χρόνο απόκτησης του διπλώματος.

Από την άλλη πλευρά, υπεύθυνοι από τις σχολές οδηγών εξηγούν πως πρόκειται για «υπερβολικά μέτρα ασφαλείας» που θα μπορούσαν να θεωρηθούν άσκοπο φορτίο για τους οδηγούς.

Ο αρμόδιος υπουργός για την οδική ασφάλεια, Μάικλ Έλις δήλωσε πως η λήψη της άδειας οδήγησης μπορεί να είναι τόσο «συναρπαστική» όσο και «αποθαρρυντική» για τους νέους.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σκωτίας δήλωσε πως οι υπουργοί υποστήριξαν την καθιέρωση ενός διαβαθμισμένου καθεστώτος αδειοδότησης για τους οδηγούς, ωστόσο οι αντιπροσωπείες που εξετάζουν το ενδεχόμενο δεν είναι τόσο θετικές στην ιδέα.

Σταδιακά προγράμματα χορήγησης αδειών λειτουργούν ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπως στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια, το Οντάριο, τη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, τη Βικτώρια στην Αυστραλία και τη Σουηδία.

Αναφέρεται πως αν το σχετικό νομοσχέδιο περάσει, τότε ο αρχάριος οδηγός θα πρέπει να περιμένει δύο χρόνια πριν εμφανιστεί στον δρόμο το βράδυ και θα αναγκαστεί να περάσει και από δεύτερο τεστ καταλληλότητας. Όπως ακριβώς συμβαίνει δηλαδή στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, όπου απαγορεύεται επίσης να κουβαλούν μαζί τους και επιβάτες πριν κλείσουν τα 25 τους.

Το θέμα έχει συζητηθεί πολλάκις στην Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου και πολλοί ήταν αυτοί που δεν είδαν με καλό μάτι το ομολογουμένως μεγάλο ποσοστό των τροχαίων που προκαλούν οι άπειροι οδηγοί.

(Με πληροφορίες από BBC