ΔΙΕΘΝΕΣ
03/02/2020 12:40 EET | Updated 03/02/2020 17:35 EET

Γάτα περπάτησε ξανά με προσθετικά πόδια από τιτάνιο

Είχε χάσει και τα τέσσερα πόδια της από κρυοπαγήματα.

Kirill Kukhmar via Getty Images

Μια νέα ζωή ξεκινά για την Ντάιμκα, αυτή τη γάτα από τη Ρωσία. Χάρη στην τεχνολογία μπορεί ξανά να περπατήσει, να τρέξει, ακόμα και να σκαρφαλώσει.Η άτυχη γάτα έχασε τα άκρα της από κρυοπαγήματα.  Κτηνίατροι κατάφεραν να δημιουργήσουν τέσσερα προσθετικά πόδια από τιτάνιο.   

 

 

Η Ντάιμκα (που στα ρωσικά σημαίνει «ομίχλη»), είναι περίπου 4 ετών. Ένας περαστικός οδηγός την βρήκε τον Δεκέμβριο του 2018 μέσα στο χιόνι στο Νοβοκουζνέτσκ στη Σιβηρία και την μετέφερε σε κλινική στο Νοβοσιμπίρσκ.

Η παρατεταμένη παραμονή της στο χιόνι της προκάλεσαν κρυοπαγήματα στα πόδια, τα αυτιά και την ουρά της. Η ζημιά που είχε προκληθεί ήταν τόσο μεγάλη που ο κτηνίατρος Σεργκέι Γκορσόφκο αναγκάστηκε να ακρωτηριάσει τα κατεστραμμένα άκρα, σύμφωνα με την Moscow Times.

Οι χειμώνες στη Σιβηρία είναι άγριοι και οι κτηνίατροι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με ζώα που έχουν υποστεί κρυοπαγήματα στα άκρα τους. Ο Γκορσόφκο και οι συνεργάτες του συνεργάστηκαν με ερευνητές από το Πολυτεχνείο Τομσκ (TPU) για να δημιουργήσουν τα προσθετικά πόδια για την Ντάιμκα. Για να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα προσθετικά πόδια στα οστά της Ντάιμκα, οι επιστήμονες δημιούργησαν μια επικάλυψη από φωσφορικό ασβέστιο. Με αυτόν τον τρόπο κατάφεραν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης και απόρριψης των εμφυτευμάτων. 

Kirill Kukhmar via Getty Images

Οι ερευνητές με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας και της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης, κατάφεραν να μοντελοποιήσουν και στη συνέχεια να εκτυπώσουν τα νέα προσθετικά πόδια της Ντάιμκα. Οι κτηνίατροι τοποθέτησαν για πρώτη φορά τα προσθετικά εμφυτεύματα τον Ιούλιο του 2019 - πρώτα στα μπροστινά πόδια της και στη συνέχεια στα πίσω. Στο βίντεο που ανέβασε στο YouTube η κτηνιατρική κλινική επτά μήνες μετά την τοποθέτηση των νέων ποδιών, δείχνει την Ντάιμκα να περπατά με άνεση και να παίζει.  

Kirill Kukhmar via Getty Images

Η Ντάιμκα είναι η δεύτερη γάτα στον κόσμο που έχει προσθετικά πόδια. Το 2016, η ίδια κλινική, εφάρμοσε την ίδια τεχνική στον Ράιζικ (που στα ρωσικά σημαίνει «κόκκινος»), που και εκείνος έχασε τα άκρα του από κρυοπαγήματα.   

Kirill Kukhmar via Getty Images

 Πηγή: Live Science 

 

 

Sponsored Post