Η Γερμανία ετοιμάζεται για τον «πόλεμο των άστρων»

Ίδρυσε τη Στρατιωτική Διαστημική Διοίκηση.
picture alliance via Getty Images

Η Γερμανία, στις 13 Ιουλίου 2021, εγκαινίασε επίσημα τη στρατιωτική διαστημική διοίκηση, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την ταχύτατη ανάπτυξη των στρατιωτικών εξοπλισμών της Ρωσίας και τη Κίνας και την επέλαση που επιχειρούν και οι δύο δυνάμεις στο διάστημα. Η είδηση μπορεί να πέρασε απαρατήρητη στην ελληνική ειδησεογραφία όχι όμως και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η ευημερία και η ασφάλειά μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το διάστημα» δήλωσε κατά τα εγκαίνια της διοίκησης στο Uedem, που βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κραμπ-Κάρενμπαουερ και πρόσθεσε: «Οι δορυφόροι, είτε είναι στρατιωτικοί είτε όχι, έχουν καταστεί ένας πόρος τόσο απαραίτητος χωρίς τον οποίο τίποτα δεν λειτουργεί. .Όπως πάντα όταν ένα πόρος καθίσταται ζωτικής σημασίας, τότε η ασφάλεια του γίνεται ζήτημα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου το οποίο αιτιολόγησε την κίνηση αυτή λέγοντας ότι ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη σημασία που έχει το διάστημα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, την ευημερία του πληθυσμού, καθώς και εξαιτίας της αυξανόμενης εξάρτησης των ενόπλων δυνάμεων από δεδομένα, υπηρεσίες και προϊόντα που όλα έχουν σχέση με το διάστημα.

Το υπουργείο ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει: «Γνωρίζουμε ότι οι απειλές στο διάστημα αυξάνονται, αλλά η ιδέα ενός πολέμου στο διάστημα, όπως ίσως φαντάζεται κανείς βάσει των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, είναι μάλλον απίθανη».

Ωστόσο οι ένοπλες δυνάμεις σπεύδουν να καταστήσουν σαφές ότι οι επιθέσεις σε δορυφόρους μπορούν να υπονομεύσουν τις επικοινωνίες και την τεχνολογία συγκεκριμένων χωρών και τονίζουν ότι οι δορυφόροι υπολογίζονται ως «κρίσιμη υποδομή», την οποία η Γερμανία θέλει να προστατεύσει.

Οι επιθέσεις στο διάστημα δεν είναι πλέον υποθετικές, δήλωσε στη DW ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την Πολιτική Ασφαλείας, Ekkehard Brose.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ορισμένα κράτη θεωρούν τώρα το διάστημα ως πεδίο μελλοντικής στρατιωτικής σύγκρουσης.

«Η τεχνολογία εξελίσσεται ραγδαία σε αυτόν τον τομέα, και είναι σημαντικό να το έχουμε αυτό υπόψη. Για παράδειγμα, η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει πυραύλους και άλλες στρατιωτικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον δορυφόρων.» είπε.

Η κούρσα για τον έλεγχο του διαστήματος ποτέ δεν σταμάτησε και μάλιστα τα τελευταία χρόνια, δεδομένου ότι νομικό πλαίσιο είναι ασαφές και στην ουσία μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, κλιμακώνεται.

Η Γερμανία δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός, άλλωστε θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει και παράδοση σε αυτόν τομέα.

Ο Βέρνερ φον Μπράουν, ο Γερμανός φυσικός και δημιουργός των πυραύλων V-2 (Vergeltungswaffe 2, στα γερμανικά σημαίνει «όπλο της εκδίκησης») που χρησιμοποιήθηκαν από το 1942 κυρίως στον πόλεμο της Γερμανίας κατά της Αγγλίας (Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος), ήταν αυτός που «υιοθετήθηκε» από τις ΗΠΑ μέσω της επιχείρησης «Operation Paperclip» και δούλεψε για τη NASA και οδήγησε με το διαστημόπλοιο Απόλλων 11, τους πρώτους αστροναύτες οι οποίοι, στις 20 Ιουλίου 1969, προσεδαφίστηκαν και περπάτησαν στην Σελήνη.

Σήμερα 52 χρόνια μετά την πρώτη προσσελήνωση, με γερμανική βοήθεια, το διάστημα έχει γίνει ένας χώρος σκληρού ανταγωνισμού και η Γερμανία δεν σκοπεύει να μείνει εκτός.

Anton Petrus via Getty Images

Ο Δρ. Max Mutschler, αξιωματούχος στο ερευνητικό κέντρο για την προώθηση της ειρήνης, το International Center for Conversion με έδρα της Βόννη, σε δηλώσεις του στη DW εκτίμησε πως είναι προβληματικό να φτάνει κανείς στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είναι ικανός να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο διάστημα.

«Διότι για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να υπάρξει στρατικοποίηση του διαστήματος και αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη εξοπλιστική κούρσα. Αυτός ο κίνδυνος είναι ήδη εδώ» υπογραμμίζει ο Δρ. Mutschler.

Ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση αναφέρει ότι η βασική αποστολή θα έχει να κάνει με την συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών, παρακολούθηση και προστασία των δορυφόρων, όπως και η παρακολούθηση των διαστημικών σκουπιδιών που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στους δορυφόρους.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν μετονόμασε τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία σε Πολεμική και Διαστημική Αεροπορία συστήνοντας και αυτός στρατιωτική διαστημική διοίκηση.

«Για να διασφαλίσουμε την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στο διάστημα» είχε πει τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα με τη δημιουργία μιας διαστημικής διοίκησης θα ενισχύσει την προστασία των γαλλικών δορυφόρων.

Την άνοιξη του 2021 στρατιωτική διαστημική διοίκηση ανακοίνωσε και η Βρετανία.

Αντίστοιχη κίνηση για τη δημιουργία στρατιωτικής διαστημικής διοίκησης έχουν κάνει και οι ΗΠΑ έπειτα από ανάλογες πρωτοβουλίες της Κίνας και της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 το ΝΑΤΟ έχει χαρακτηρίσει το διάστημα ως το πέμπτο θέατρο επιχειρήσεων, μετά την ξηρά, τη θάλασσα, τον αέρα και τον κυβερνοχώρο και τον Ιούνιο του 2021 κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφασίστηκε η επέκταση της ισχύος του άρθρου 5, δηλαδή της ρήτρας συλλογικής άμυνας της συμμαχίας, και για διαστημικές επιθέσεις καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θεωρούν πως «οι επιθέσεις από ή στο διάστημα παρουσιάζουν μια σαφή πρόκληση στην ασφάλεια της συμμαχίας, η επίδραση των οποίων μπορεί να απειλήσει... την ευημερία, την ασφάλεια, και τη σταθερότητα, και θα μπορούσαν να είναι τόσο επιβλαβείς στις σύγχρονες κοινωνίες όσο και μία συμβατική επίθεση».

Σίγουρα το μέλλον θα είναι παράξενο.

Δημοφιλή