Έχετε σκύλο; Αυτά είναι τα επιστημονικά οφέλη που αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Έχετε σκύλο; Αυτά είναι τα επιστημονικά οφέλη που αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου
fotografixx via Getty Images

Η διαμάχη μεταξύ αυτών που έχουν γάτα και αυτών που έχουν σκύλο συνεχίζεται και είναι έντονη για το ποιο τετράποδο είναι «καλύτερο», αλλά τελικά όλοι αισθανόμαστε όμορφα που αγαπάμε και φροντίζουμε ένα κατοικίδιο. Ωστόσο, να ξέρετε ότι υπάρχουν ορισμένοι επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Αρρωσταίνετε λιγότερο συχνά

Αν πιστέψουμε τις διαφημίσεις απορρυπαντικών, η ανθρωπότητα βρίσκεται σε πόλεμο κατά των μικροβίων - και δεν πρέπει να σταματήσουμε μέχρι να τα εξοντώσουμε όλα. Στην πραγματικότητα, η εκτεταμένη απολύμανση που κάνουμε μας αρρωσταίνει περισσότερο, αφού το σώμα μας εκτίθεται σε μείγμα μικροβίων μικρότερης ποικιλότητας και έτσι αποδιοργανώνεται όλο το μικροβίωμα μας. Ευτυχώς, τα σκυλιά είναι γεμάτα μικρόβια! Η παρουσία ενός σκύλου έχει ως αποτέλεσμα πολλά διαφορετικά βακτήρια να μπαίνουν στο σπίτι και επομένως στους κατοίκους του. Με τη σειρά τους, τα άτομα με σκύλους φαίνεται να αρρωσταίνουν λιγότερο συχνά και λιγότερο σοβαρά από ό, τι οι άνθρωποι - ειδικά τα παιδιά – που έχουν γάτες ή δεν έχουν καθόλου κατοικίδια.

Είσαστε πιο ανθεκτικοί στις αλλεργίες

Ενώ το τρίχωμα του σκύλου μπορεί να ενοχλήσει άτομα με προδιάθεση σε αλλεργίες, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε σπίτι με σκύλο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα οφέλη μπορούν να ξεκινήσουν κατά την διάρκεια της κύησης. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microbiome το 2017, διαπίστωσε ότι γίνεται ανταλλαγή βακτηρίων μεταξύ των γυναικών που είχαν κατοικίδια (κυρίως σκύλους) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των παιδιών τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο γέννας ή αν το παιδί θηλάστηκε και ακόμα αν το ζώο δεν ήταν το σπίτι μετά τη γέννα. Τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν δύο βακτήρια, τα Ruminococcus και Oscillospira, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο κοινών αλλεργιών, άσθματος και παχυσαρκίας, και ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν έκζεμα.

Έχετε πιο γερή καρδιά

Η φροντίδα ενός σκύλου φαίνεται γενικά να σχετίζεται με καλύτερη υγεία της καρδιάς. Και μόνο το χάιδεμα ενός σκύλου μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Μια μελέτη του 2017 στην Κίνα, βρήκε σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και μειωμένου κινδύνου στεφανιαίας νόσου, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι οι κάτοχοι κατοικίδιων έχουν ελαφρώς χαμηλότερη χοληστερόλη και είναι πιθανότερο να επιβιώσουν μετα από καρδιακή προσβολή.

Θα είστε πιο ευτυχισμένοι

Οι κάτοχοι σκύλων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη από αυτούς που δεν έχουν ένα κατοικίδιο. Ακόμη και για αυτούς που είναι κλινικά καταθλιπτικοί, η φροντίδα κατοικίδιου μπορεί να τους βοηθήσει να αποφύγουν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Δεδομένου ότι η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί μια ρουτίνα και σας αναγκάζει να είστε τουλάχιστον λίγο ενεργός, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο πιθανό να αλληλοεπιδρούν με τους άλλους και να έχουν μια αυξημένη αίσθηση ευεξίας ενώ περιποιούνται το κατοικίδιο τους. Η αλληλεπίδραση με τον σκύλο και η αγάπη που δίνει απλόχερα, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν θετική διάθεση. Ακόμα και το απλό κοίταγμα στο κατοικίδιο σας, αυξάνει την ποσότητα της οξυτοκίνης, της χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που προκαλεί την ευεξία.

Ο σκύλος σας μπορεί να...ανιχνεύσει τον καρκίνο

Ο σκύλος σας θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας: φαίνεται ότι οι σκύλοι μας έχουν την ικανότητα να μυρίζουν τον καρκίνο στο ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν πολλές ιστορίες με σκύλους που μύριζαν ή έγλειφαν συνεχώς μια ελιά ή ένα μώλωπα στο σώμα των ιδιοκτητών τους, μέχρι αυτοί να το ελέγξουν και να ανακαλύψουν ότι ήταν καρκίνωμα. Τα ανεπίσημα αυτά στοιχεία έχουν υποστηριχθεί από επιστημονικές μελέτες και ορισμένοι σκύλοι έχουν εκπαιδευτεί για τον εντοπισμό του καρκίνου.

Πηγή: Mental Floss