Eddie Izzard: Ο ηθοποιός, πολύγλωσσος stand-up comedian και λάτρης του αϊλάινερ που θέλει να μεταμορφώσει το Εργατικό Κόμμα της Αγγλίας

Ο ταλαντούχος και εκκεντρικός Βρετανός έχει καταπιαστεί με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Ως θεωρία ζωής έχει το ότι οι άνθρωποι δεν γεννηθήκαμε για να καθόμαστε ήσυχοι, αλλά για να μπαίνουμε σε δύσκολες καταστάσεις ώστε να βρίσκουμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε.

Στην Αγγλία είναι αδιαμφισβήτητη διασημότητα καθώς δίνει stand-up παραστάσεις εδώ και δεκαετίες, ενώ τα καταφέρνει θαυμάσια και σε άλλες γλώσσες - δίνει παραστάσεις στα Ισπανικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά, ενώ σκοπεύει να το κάνει στα αραβικά και στα κινεζικά στο μέλλον.

Επιπλέον, παρότι καθόλου αθλητικός τύπος, τρέχει σε μαραθώνιους (έτρεξε 27 μαραθώνιους σε 27 ημέρες στη Ν. Αφρική υπέρ του Sport Relief και 43 μαραθώνιους σε 52 ημέρες στην Αγγλία).

Ως ηθοποιός έχει παίξει πλάι στον George Clooney στα Ocean’s Twelve & Ocean’s Thirteen, συμπρωταγωνίστησε με τον Tom Cruse στο Valkyrie και υποδύθηκε τον γιο της Judi Dench ως Βασίλισσας Βικτώριας στο Victoria & Adbul.

Έχει γράψει την αυτοβιογραφία του, με τίτλο Believe Me: A Memoir of Love, Death, and Jazz Chickens. Η πρώην φιλενάδα του Sarah Townsend έχει γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για αυτόν, Believe:The Eddie Izzard Story.

Παρότι Βρετανός, γεννήθηκε στην Υεμένη. Παρότι τρανς, είναι ετερόφυλος και έχει περιγράψει τον εαυτό τους ως «Μία λεσβία παγιδευμένη σε ένα ανδρικό σώμα». Έχει γράψει το σενάριο της ταινίας Six Minutes To Midnight, αλλά σκοπεύει να αφήσει πίσω του τον κόσμο του θεάματος αν αναλάβει την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος – έχει σκοπό να δοκιμάσει την τύχη του στις επόμενες εκλογές.

Αυτές τις μέρες το όνομά του φιγουράρει σε όλα τα πρωτοσέλιδα, καθότι την Κυριακή, 1η Απριλίου ανέλαβε καθήκοντα NEC (National Executive Committee) μετά την παραίτηση της Christine Shawcroft. Ο ίδιος είπε, «Παρότι ποτέ δεν ήθελα να αναλάβω το NEC με αυτόν τον τρόπο, με τιμά το να εκπροσωπήσω τα μέλη του Εργατικού κόμματος».

Η υπόθεση έχει ως εξής:

Μετά από έρευνα των Sunday Times, διαπιστώθηκε ότι 20 από τις μεγαλύτερες ομάδες υποστήριξης του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος στο Facebook, έχουν κάνει αντισημιτικά σχόλια, αναφέρονται υπέρ του Αδόλφου Χίλτερ, ενώ έχουν γράψει απειλές κατά της ζωής της Τερέζα Μέϊ. Άμεσα, το εργατικό κόμμα κράτησε μεγάλη απόσταση από τα εν λόγω groups. Επίσης, ο Corbyn καταδίκασε τα σχόλια, άσκησε κριτική και ζήτησε συγνώμη επανειλημμένα. Ωστόσο, παρότι έχει περάσει μια εβδομάδα, το σκάνδαλο δεν έχει κοπάσει. Και αυτό γιατί τα εν λόγω Facebook groups περιλαμβάνουν περίπου 400.000 μέλη, από τα οποία 12 άτομα εργάζονται για τον Corbyn. Έκτοτε, o ηγέτης των Εργατικών έχει διαγράψει τη σελίδα του στο Facebook και δείχνει πολύ πιο διστακτικός στο να γίνεται «μέλος ομάδων» χωρίς τον προηγούμενο έλεγχό του.

Όπως είπε ο Izzard σε μια από τις πρώτες του δηλώσεις από τη στιγμή που ανέλαβε: «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για το Εργατικό Κόμμα και πρέπει να σβήσουμε εντελώς το αποτύπωμα του αντισημιτισμού. Δεν έχει θέση στο Κόμμα, στη χώρα μας, στον κόσμο μας. Όλη μου τη ζωή κάνω καμπάνιες ενάντια στο μίσος και τον ρατσισμό και θα συνεχίσω να το κάνω κάθε φορά που ξεπροβάλλουν το άσχημο πρόσωπό τους».

Η επίσημη δήλωσή του όταν ανέλαβε καθήκοντα NEC. Μεταξύ άλλων γράφει: «Πρέπει να διώξουμε το κόμμα των Συντηρητικών και να χτίσουμε μια Βρετανία για τους πολλούς όχι τους λίγους».
Στην καμπάνια του στη Σκωτία.
Ένας υποστηρικτής του γράφει: «Αυτά τα επιζήμια σχόλια για τον Eddie Izzard είναι αιχρά. Ο άνθρωπος είναι παλαιόθεν υποστηρικτής του Εργατικού κόμματος και εξαιρετικό ταλέντο στον κόσμο του θεάματος».
Δίνοντας παράσταση στα Γαλλικά.
Στα Γερμανικά.
Στην ταινία «Velvet Goldmine» του 1998.
Στην ταινία «Victoria & Abdul» του 2017.