Υδροναύτες της αβύσσου: Καταδυτική «πανοπλία» για δύτες νέας γενιάς

Με στόχο την αύξηση της υποβρύχιας εμβέλειας.
.
.
U.S. Navy photo by Ronnie Newsome

DSEND (Deep Sea Expeditionary with No Decompression) είναι το όνομα μιας νέας καταδυτικής στολής που αναπτύσσεται για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, με στόχο την αύξησης της εμβέλειας των δυτών κάτω από την επιφάνεια- και οπτικά θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αστροναύτη (ή, καλύτερα, «υδροναύτη»).

Με την υποστήριξη του ONR (Office of Naval Research) και σε συνεργασία με τη NAVSEA (Naval Sea Systems Command), το NUWC (Naval Undersea Warfare Center) και το Naval Surface Warfare Center (NSWC) Panama City, το DSEND πρόσφατα πέρασε δοκιμές στο Μέριλαντ και στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τη Dr. Σάντρα Τσάπμαν, του Warfighter Performance Department του ONR, το DSEND «είναι πραγματικά game-changer επειδή είναι ένα αυτόνομο περιβάλλον που κρατά την εσωτερική πίεση σταθερή, καθώς ο δύτης κατεβαίνει στα βαθιά με αυξανόμενη εξωτερική πίεση».

«Αυξάνει την ασφάλεια των δυτών, επιτρέπει επέκταση της επιχειρησιακής ακτίνας δράσης και θα εξαφάνιζε τους μεγάλους χρόνους αποσυμπίεσης» προσθέτει.

Οι αποστολές για τις οποίες προορίζονται τέτοιου είδους στολές περιλαμβάνουν ανάσυρση αεροσκαφών και πλοίων στον ωκεανό, αποστολές διάσωσης κάτω από την επιφάνεια, εξουδετέρωση εκρηκτικών, συντήρηση σκαφών και ανάσυρση βυθισμένου εξοπλισμού.

Όσο βαθύτερα κατεβαίνουν οι δύτες, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από την αυξανόμενη πίεση του νερού. Σε μεγάλα βάθη χρησιμοποιούνται καταδυτικές καμπάνες- συστήματα υπό πίεση με αέριο έτσι ώστε η πίεση μέσα στην καμπάνα να είναι αντίστοιχη αυτής έξω. Το μειονέκτημα είναι πως, όταν επιστρέφουν στην επιφάνεια, οι δύτες πρέπει να αναδύονται αργά και να κάνουν στάση ανά τακτά χρονικά διαστήματα έτσι ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα οι ίδιοι (νόσος των δυτών ή νόσος αποσυμπίεσης, που μπορεί να προκαλέσει θάνατο). Αυτό περιορίζει τον χρόνο που μπορούν να περνούν επιχειρώντας στον βυθό.

Το περιβάλλον «μίας ατμόσφαιρας» του DSEND αποτελεί λύση: Εξοπλισμένη με ένα αυτόνομο σύστημα υποστήριξης ζωής, η στολή αυτή κλείνει τον δύτη σε ένα «κουκούλι» σταθερής πίεσης καθ’όλη τη διάρκεια της κατάδυσης. Ο δύτης, ως εκ τούτου, μπορεί να εργάζεται σε μεγάλα βάθη για πολλές ώρες και να αναδύεται χωρίς την παρατεταμένη διαδικασία της αποσυμπίεσης. «Ο δύτης μπορεί να εργάζεται για μεγάλες χρονικές περιόδους σε μεγάλο βάθος και να επιστρέφει γρήγορα στην επιφάνεια» λέει ο Πολ ΜακΜάρτρι, program manager της NAVSEA για συστήματα κατάδυσης.

Η στολή είναι κατασκευασμένη από σκληρό, ανθεκτικό υλικό ωστόσο παραμένει ελαφριά, επιτρέποντας στον δύτη να κολυμπά και να βαδίζει στον πυθμένα εύκολα. Αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τις παλαιότερες στολές τέτοιου τύπου, που ήταν πολύ πιο άκαμπτες και δυσκίνητες. Επίσης, είναι εύκολο να τη βάλει και να τη βγάλει κανείς, και μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το μέγεθος του δύτη. Παράλληλα διαθέτει αρθρώσεις, αρπάγες και άλλα εξαρτήματα από ανθεκτικά και ελαφρά υλικά για να μπορεί να διευκολύνει τις κινήσεις του δύτη.

«Το DSEND θα επιτρέπει σε δύτες να πραγματοποιούν δυσκολότερες αποστολές πηγαίνοντας βαθύτερα, εκτελώντας ταχύτερα και επιχειρώντας για περισσότερο χρόνο» είπε ο Τομ Χάνσεν, ερευνητής μηχανικός στο NUWC Division Newport, «ενώ προστατεύονται από μια πανοπλία με αισθητήρες. Είναι σαν να αναπτύσσουμε φουτουριστικές έξυπνες πανοπλίες σαν αυτές στις ταινίες».

Δημοφιλή