Υδροθερμικό πεδίο εξαερισμού με αρχαίες καμινάδες ανακαλύφθηκε κοντά σε υποβρύχιο ηφαίστειο

Χρησιμοποιώντας δύο όργανα χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το προηγουμένως άγνωστο υδροθερμικό πεδίο εξαερισμού με εκπληκτική λεπτομέρεια.
Historical via Getty Images

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γιγαντιαίο πεδίο υδροθερμικών αεραγωγών που υψώνονται τόσο ψηλά πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας όσο ένα τετραώροφο κτίριο και εκτοξεύουν θερμό υγρό κοντά στα νησιά Γκαλαπάγκος.

Μια ερευνητική ομάδα βρισκόταν σε μια αποστολή 30 ημερών στα ανοικτά των ακτών του Ισημερινού όταν εντόπισαν συστάδες αρχαίων καμινάδων διακεκομμένων κατά μήκος μιας έκτασης 600 μέτρων στη δυτική άκρη ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου που ονομάζεται Los Huellos East, σύμφωνα με δήλωση που το Ινστιτούτο Ωκεανών Schmidt μοιράστηκε με το Live Science.

Χρησιμοποιώντας δύο όργανα χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το προηγουμένως άγνωστο υδροθερμικό πεδίο εξαερισμού με εκπληκτική λεπτομέρεια.

«Η χαρτογράφηση που έγινε δείχνει την πολυπλοκότητα του θαλάσσιου πυθμένα της περιοχής», δήλωσε ο Jyotika Virmani, εκτελεστικός διευθυντής του Schmidt Ocean Institute.

Η ομάδα επανεξέτασε επίσης το πρώτο υδροθερμικό πεδίο εξαερισμού που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Γη, το οποίο είναι από το 1977.

Το πεδίο εξαερισμού, γνωστό ως Rose Garden βρίσκεται κατά μήκος του ρήγματος των Γκαλαπάγκος, θεωρήθηκε ανενεργό μέχρι το 2015, όταν μια αποστολή ανίχνευσε κάποια δραστηριότητα εξαερισμού, αν και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την πηγή.

Οι επιστήμονες στο Falkor έχουν χαρτογραφήσει τώρα την περιοχή εξαερισμού του Rose Garden.

«Επιστρέψαμε στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ο υδροθερμικός εξαερισμός με τεχνολογία που οι αρχικοί εξερευνητές δεν ονειρεύτηκαν ποτέ», δήλωσε ο John Jamieson, θαλάσσιος γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο Memorial της Νέας Γης που ηγήθηκε της αποστολής.

«Είναι το ωκεάνιο ισοδύναμο της επιστροφής στο φεγγάρι μετά από πενήντα χρόνια, αλλά με την τελευταία τεχνολογία του 21ου αιώνα», πρόσθεσε.

Δημοφιλή