ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2018 07:50 EEST | Updated 11/06/2018 09:05 EEST

ΕΕ και Σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στην Ιορδανία

Muhammad Hamed / Reuters

Συντονισμένη βοήθεια επιχειρούν τόσο η Ευρωπαική Ένωση όσο και οι χώρες του Αραβικού Συνδέσμου για την κρίση που περνά η Ιορδανία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε την Κυριακή τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας από μέρους της ΕΕ στην Ιορδανία, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, μερικές ημέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που συντάραξαν το βασίλειο για μία εβδομάδα και πλέον.

Η ΕΕ «θέλει να υποστηρίξει την Ιορδανία με όλα τα πιθανά μέσα, ιδίως οικονομικά», διαβεβαίωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Αμάν.

Υπέγραψε παράλληλα μια συμφωνία για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 20 εκατ. ευρώ που «προορίζεται για την υποστήριξη έργων υπέρ των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων» στο χασεμιτικό βασίλειο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θεωρεί «ισχνή» την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης το 2018 στην Ιορδανία, όπου το 18,5% του ενεργού πληθυσμού μαστίζεται από την ανεργία και το 20% ζει στο όριο της φτώχειας. Η χώρα εξάλλου φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες σύριους πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο.

Η χώρα, που γειτονεύει με τη Συρία, το Ισραήλ, τα Παλαιστινιακά Εδάφη και το Ιράκ, είχε δεσμευθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής σε αντάλλαγμα για ένα δάνειο αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας της.

Αλλά η Ιορδανία παραληρεί πλέον από καθημερινές ογκώδεις διαδηλώσεις εναντίον της αύξησης των τιμών και ενός σχεδίου νόμου που αυξάνει τη φορολογία εισοδήματος.

Η ΕΕ προσφέρει υποστήριξη στην Ιορδανία σε διάφορους τομείς, ειδικά τον ενεργειακό και τον ανθρωπιστικό, η οποία συνολικά έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ από το 2016, είπε η Μογκερίνι, η οποία επέμεινε ότι το Αμάν είναι «ζωτικό» ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή.

Η Ιορδανία, η οποία είχε υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ το 2002, ωφελείται από τα τέλη του 2010 από ένα «προχωρημένο καθεστώς», το οποίο ανοίγει τον δρόμο ιδίως σε επιπρόσθετες εμπορικές ανταλλαγές.

2,5 δις η βοήθεια του Αραβικού Συνδέσμου

Μια συνάντηση στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας οδήγησε επίσης την Κυριακή στην ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κουβέιτ ότι θα χορηγήσουν οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 2,5 δις δολαρίων στην Ιορδανία για να βοηθήσουν το βασίλειο να «βγει από την οικονομική κρίση» που το πλήττει.

Κάνοντας λόγο περί «στενών αδελφικών δεσμών», τα τρία κράτη δεσμεύονται να χορηγήσουν «οικονομική βοήθεια στην Ιορδανία συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με την ανακοίνωση που μετέδωσε το SPA.

Τα μέτρα λιτότητας που προώθησε η κυβέρνηση της Ιορδανίας εντός των ορίων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν πυροδοτήσει ογκώδεις διαδηλώσεις στην επικράτεια της χώρας.

 

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

Sponsored Post