ΕΕ: Οι γυναίκες του Αφγανιστάν θεωρούνται πρόσφυγες στην Ευρώπη και δικαιούνται άσυλο

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA) καλεί τα κράτη μέλη να δίνουν άσυλο
Masood Shnizai via Getty Images

Τον κίνδυνο να υποστούν διωγμό διατρέχουν οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν μετά τους περιορισμούς που επέβαλαν οι Ταλιμπάν, και κατά συνέπεια δικαιούνται να προστατευτούν ως πρόσφυγες στην Ευρώπη, έκρινε ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).

Η εκτίμηση του οργανισμού βασίζεται στα εντεινόμενα μέτρα καταστολής στο Αφγανιστάν, που απαγορεύουν ή περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία και στην εργασία, την ελευθερία της κίνησης και την ελευθερία της έκφρασης.

Διατυπώθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης του οργανισμού για το Αφγανιστάν, η οποία συντάχθηκε σε συντονισμό με κράτη της ΕΕ.

Οι 27 απαιτείται να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις του EUAA όταν χειρίζονται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, θύμισε εκπρόσωπος του οργανισμού χθες Πέμπτη.

Πάντως, διευκρίνισε, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι νομικά υποχρεωμένα να προσφέρουν άσυλο σε όλες τις Αφγανές που το ζητούν, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά και κατά περίπτωση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή