Ε.Ε: Σταδιακή παύση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους

To 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.
Eργοστάσιο ντίζελ που ανήκει στην Irkutsk Oil Company (INK), στην περιοχή Ιρκούτσκ, Ρωσία, 10 Μαρτίου 2019.
Eργοστάσιο ντίζελ που ανήκει στην Irkutsk Oil Company (INK), στην περιοχή Ιρκούτσκ, Ρωσία, 10 Μαρτίου 2019.
VASILY FEDOSENKO via REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλίνει προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν στο Reuters δύο διπλωμάτες της ΕΕ, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία την οποία η Μόσχα αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση.

Το πακέτο αναμένεται να στοχεύσει το ρωσικό πετρέλαιο, τις ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Η Επιτροπή, η οποία συντονίζει την απάντηση της ΕΕ, πραγματοποίησε συνομιλίες με μικρές ομάδες χωρών της ΕΕ και θα επιδιώξει να επιβεβαιώσει το σχέδιο κυρώσεων εγκαίρως για μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ πρόκειται επίσης να συναντηθούν στη βελγική πρωτεύουσα τη Δευτέρα για να συζητήσουν το θέμα.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι σε θέση τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, αλλά άλλες, ιδιαίτερα από τον ευρωπαϊκό Νότο, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο στις τιμές.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, φαινόταν να επρόθυμη να ακολουθήσει την σταδιακή παύση ως τέλος του 2022, είπαν οι διπλωμάτες, αλλά χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούσαν να διατηρούν επιφυλάξεις.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει την επιλογή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για το ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, θα εξακολουθούσε να τις αφήνει αναγκασμένες να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για προμήθειες από αλλού.

Δημοφιλή