ΤΟ BLOG
28/04/2020 14:06 EEST | Updated 28/04/2020 14:06 EEST

Ευελιξία και επικοινωνία εν μέσω Covid19

Και εν μέσω μίας τέτοιας πρωτόγνωρης συνθήκης είναι που βλέπει κανείς φως. Σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

 © Studio Kominis/ActionAid.
.

Και ξαφνικά έχουμε βρεθεί όλοι αντιμέτωποι με μία νέα δυστοπική πραγματικότητα: καθημερινοί απολογισμοί ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους και άλλων που μολύνονται από έναν αόρατο επικίνδυνο εχθρό. Άτομα που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, ποσοστά φτώχιας και ενδοοικογενειακής βίας να αυξάνονται σε πρωτόγνωρα επίπεδα και μία παγκόσμια κρίση να εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις της ζωής.

Και εν μέσω μίας τέτοιας πρωτόγνωρης συνθήκης είναι που βλέπει κανείς φως. Σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Σε ατομικές και συλλογικές προσπάθειες. Σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Σε μία μετάβαση από το Εγώ στο Εμείς. Και εκεί κάπου θα βρείτε το Επίκεντρο της ActionAid, ένα παράδειγμα ευελιξίας σε αυτούς τους καιρούς. Μία ομάδα που ανταποκρίθηκε αμέσως σε κρίσιμες περιστάσεις.

Από τις 16 Μαρτίου όλες οι υπηρεσίες του Επίκεντρου, τoυ κέντρου στήριξης για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό, μεταφέρθηκαν διαδικτυακά, δείχνοντας προσαρμοστικότητα και διάθεση ενεργοποίησης με κάθε μέσο. Η παροχή στήριξης με υπηρεσίες που απευθύνονται σε ενήλικες όπως η Συμβουλευτική Εύρεση Εργασίας, η Ψυχοκοινωνική Υπηρεσία, η Λογιστική και η Νομική Συμβουλευτική, συνεχίζονται κανονικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έχουν προκύψει, η επικοινωνία με τις ευπαθείς ομάδες που έχουν υποστηριχθεί από το Επίκεντρο είναι συνεχής καθώς και με ανθρώπους ηλικιωμένους, με σκοπό την καταγραφή αναγκών και την υποστήριξή τους από τους συμβούλους.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό;! Για άτομα που ενδεχομένως έχουν όλες τις επιλογές στα χέρια τους ίσως δεν λέει κάτι. Αλλά για την κοινότητα του Επίκεντρου, που αποτελείται από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν συχνά οικονομικό και κοινωνικό αποκλεισμό λέει πάρα πολλά. Το να έχεις έναν άνθρωπο που θα σε ακούσει, θα σε στηρίξει και θα σου δώσει σημασία είναι αναγκαίο σε κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε ιδιάζουσες όπως αυτές που ζούμε.

Και μιλάμε φυσικά και για την ανάγκη διατήρησης μίας κανονικότητας. Η απόσταση στην επικοινωνία διαταράσσει πιο πολύ τον ψυχισμό μας. Στη λογική της διατήρησης αυτής της κανονικότητας συνεχίζουμε να μαθαίνουμε, να δημιουργούμε και να εξελισσόμαστε. Οι εκπαιδευτικές δράσεις όπως είναι τα μαθήματα Ελληνικών σε πρόσφυγες και μετανάστες και τα Αγγλικά για αρχάριους πραγματοποιούνται επίσης εξ αποστάσεως. Οι δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία για επικοινωνία αξιοποιούνται ώστε να δημιουργούνται υλικά για μικρούς και μεγάλους με τη συμμετοχή όλων των συνεργατών.

Το Επίκεντρο μπορεί επομένως να έχει κλειστές τις φυσικές του πόρτες, αλλά διατηρεί «ανοιχτές» όλες τις διόδους επικοινωνίας τη δύσκολη αυτή περίοδο. Όταν η κρίση περάσει τότε σίγουρα στο Επίκεντρο της ActionAid θα νιώθουμε δυνατότεροι ακριβώς για αυτή την ευελιξία και την επικοινωνία που κρατήσαμε με όλους όσους το είχαν περισσότερη ανάγκη.