Εύζωνες: «Είμαστε πάντα εδώ»

Μιλώντας με τους Εύζωνες
.
.
Eurokinissi

«Δεν φεύγουμε ποτέ από εδώ. Πάντα έτσι γινόταν, πάντα έτσι θα γίνεται» δηλώνει ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Γεώργιος Μπεσύρης που είναι τοποθετημένος στην Προεδρική Φρουρά, με αφορμή το αγέρωχο των ευζώνων μπροστά στον χιονιά.

«Τα ευζωνάκια μας είναι νεαρά παιδιά. Δεν είναι μόνο ότι αντέχουν, αλλά σήμερα το έχουν χαρεί περισσότερο από τις άλλες ημέρες καθώς γι′ αυτούς είναι μια εναλλαγή από τις υπάρχουσες συνθήκες, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας τα πράγματα και για εμάς είναι αρκετά περιορισμένα. Ούτε επίσημες αλλαγές δεν κάνουμε, μόνο πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Έτσι αυτό που μεταφέρουν είναι ότι η σημερινή ημέρα τους αρέσει, είναι μια αλλαγή έξω από τα δεδομένα.».

Η μεταφορά τους από και προς το μνημείο;

«Σήμερα λόγω ολισθηρότητας και για λόγους ασφαλείας αλλά και συμβολισμού, καταλαβαίνετε πως δεν είναι σωστό να δούμε τον εύζωνα να πέφτει, και δεν χρειάζεται να τον βάλουμε σε τέτοιον κίνδυνο, δεν βηματίζουν καθόλου.

Η μεταφορά τους από και προς το σημείο γίνεται με την καναδέζα όπως λέγεται στη στρατιωτική αργκό, κανονικά το λέμε ενός και ενός τετάρτου. Για να πάνε μέχρι το όχημα, τους κρατάει ο παρατηρητής και φυσικά βγαίνουν και οι ξιφολόγχες από τα όπλα για να αποτραπεί η πιθανότητα κάποιου ατυχήματος».

Είναι εντυπωσιακό πως αντέχουν τόσο στωικά σε αυτό κρύο

«Σωματικά γι΄αυτούς είναι πιο εύκολο γιατί δεν έχουν κινήσεις. Εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες, δηλαδή εάν δεν φυσάει δυνατά που να τους μαστιγώνει το χιόνι το πρόσωπο, στέκονται προσοχή. Στο ημίωρο μπορούν να μπουν στην σκοπιά τους μέσα για τρία λεπτά προκειμένου να ζεσταθούν λίγο και ξαναβγαίνουν».

Και πάλι όλο αυτό απαιτεί ψυχική δύναμη

«Πράγματι, όμως είναι εκπαιδευμένοι να μένουν προσοχή και υπάρχει και μια προετοιμασία για να βγουν έξω με αυτόν τον καιρό. Συγκεκριμένα πριν φύγουν, θα πιουν ένα ζεστό τσάι, θα φάνε καμία σοκολάτα και σίγουρα σταφίδες, για να έχουν θερμίδες. Άρα φεύγουν με αρκετές θερμίδες από εδώ.».

Τα ρούχα τους είναι ζεστά;

«Πηγαίνουν με τον ντουλαμά τους, τα ευζωνικά δηλαδή και φοράνε την κάπα αφού γίνει η εγκατάσταση τους στο μνημείο».

Από τι είναι φτιαγμένη η κάπα;

«Η κάπα είναι φτιαγμένη από χοντρή μάλλινη τσόχα μαύρου χρώματος με διάφορα κεντήματα. Πρέπει δε να σας πω ότι δεν την φοράνε μόνο σήμερα που χιονίζει αλλά και τις κρύες νύχτες του χειμώνα.».

Εχει ο καθένας τη δική του κάπα;

«Όχι, είναι συγκεκριμένος ο αριθμός και τις εναλλάσσουν».

Πόση ώρα διαρκεί η σκοπιά και πόσες υπηρεσίες έχει ένας εύζωνας μέσα στην ημέρα;

«Ανά εξάωρο εναλλάσσεται η σκοπιά. Δηλαδή αυτό που λέμε στην αργκό της φρουράς είναι η τετραωρία, που σημαίνει πως μέσα στο 24ωρο ο εύζωνας θα κάνει 4 υπηρεσίες.

Με απλά λόγια, αυτός που είναι στη μια το μεσημέρι θα ξανακάνει σκοπιά στις επτά το απόγευμα, μετά στη μια μετά τα μεσάνυχτα και έπειτα πάλι στις επτά το πρωί. Υπάρχει λοιπόν μια τέτοια εναλλαγή για να προλάβει ο άνθρωπος αυτός να γυρίσει πίσω να ξεκουραστεί, να φάει, να ζεσταθεί.».

Αρκεί αυτός ο χρόνος;

«Για να καταλάβετε τους χρόνους και τη ρουτίνα: η προετοιμασία για να βγει έξω ξεκινά 40 λεπτά νωρίτερα. Δηλαδή ο εύζωνας σηκώνεται, ξυρίζεται, τρώει, γυαλίζει τη στολή του κτλ. Όταν επιστρέφει, πρέπει πάλι να αποκαταστήσει τη στολή του έτσι ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη υπηρεσία του. Αρα υπάρχει κάποιος χρόνος προετοιμασίας. Δεν είναι χρόνος απόλυτης ξεκούρασης και σίγουρα οι πιο έμπειροι τα καταφέρνουν πιο γρήγορα».

Όμως, όπως προκύπτει από την κουβέντα η κούραση για τα ευζωνάκια, όπως τα αποκαλεί ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπεσύρης, ή αλλιώς τους ακοίμητους φρουρούς, είναι κάτι σχετικό. Το σθένος που εμείς θαυμάζουμε πηγάζει από την υπερηφάνεια και τον ενθουσιασμό τους. Το να αποτίει κανείς φόρο τιμής στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν είναι μικρό πράγμα.

Δημοφιλή