Εφτά φαινομενικά αθώα σημάδια που ίσως μαρτυρούν ότι ο σκύλος μας υποφέρει από έντονο πόνο

Συχνά τα βλέπουμε, αλλά εξίσου συχνά τα αγνοούμε. Ώρα να αρχίσουμε να παρατηρούμε καλύτερα. Οι κτηνίατροι το λένε, όχι εμείς.
Catherine Falls Commercial via Getty Images

Όσοι έχουμε σκύλο, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές να καταλάβουμε εάν ή πότε πονάει. Ομολογουμένως είναι κάπως περίπλοκο να αντιληφθούμε τι ακριβώς προσπαθεί να μας πει ο σκύλος μας. Το μόνο που είναι προφανές, τουλάχιστον στο ανθρώπινο μάτι, είναι ότι η συμπεριφορά του, τις στιγμές ή τις ημέρες που υποφέρει, γίνεται κάπως μοναχική.

«Ενώ πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με το φιλαράκι μας, αρκετοί δεν κάνουμε απαραίτητα τη σύνδεση ότι το κατοικίδιό μας συμπεριφέρεται ασυνήθιστα επειδή παλεύει με τον πόνο», επισημαίνει η Δρ. Ρεμπέκα Γκρίνσταϊν, κτηνιατρική σύμβουλος της Rover και επικεφαλής κτηνίατρος στο Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Kleinburg.

Για αυτό παρακάτω, οι κτηνίατροι μοιράζονται μαζί μας επτά από τις πιο κοινές ενδείξεις, που μαρτυρούν ότι ο σκύλος μας πονάει.

1. Εάν ο σκύλος μας δεν μπορεί να σταματήσει να γλείφεται

«Εάν ο σκύλος μας γλείφεται συνεχώς, ιδίως αν εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος, μπορεί να έχει πόνο πάνω ή και κάτω από το δέρμα», σύμφωνα με την πιστοποιημένη κτηνίατρο δρ Λιζ Στίλοου, της Σχολής Κτηνιατρικής του UC Davis.

Αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε επίσης να είναι σημάδι άγχους, ψυχαναγκαστικού ζητήματος ή γαστρεντερικού πόνου.

Το κύριο πρόβλημα με το υπερβολικό γλείψιμο είναι ότι ενώ ναι μεν μπορεί να ηρεμήσει προσωρινά τους υποδοχείς του πόνου, το ίδιο το γλείψιμο ελλοχεύει ο κίνδυνος να τραυματίσει το δέρμα και να επιδεινώσει τον πόνο, όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους όταν για παράδειγμα ξύνουμε μια ανοιχτή πληγή.

2. Εάν ο φιλαράκος μας εκκρίνει υπερβολικά πολύ σάλιο

Το άγχος που προκαλείται από τον πόνο ή την ενόχληση μπορεί να προκαλέσει την έκκριση υπερβολικού σάλιου στο σκυλάκι μας.

«Αν παρατηρήσουμε υπερβολικό σάλιο, συνοδευόμενο από δυσάρεστη αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο ή δυσκολία στη μάσηση, θα πρέπει να επισκεφτούμε τον κτηνίατρο», συμβουλεύει η Γκρινστάιν.

Το σάλιο είναι ένα σημάδι ναυτίας που συχνά παραβλέπεται και μπορεί να οφείλεται σε ένα πρόβλημα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το υπερβολικό σάλιο ή ο αφρός στο στόμα αποτελούν επίσης κοινά συμπτώματα μεταξύ των σκύλων που έφαγαν κάτι «απαγορευμένο», όπως σοκολάτα ή σταφύλια.

3. Eάν έχει αλλάξει η όρεξή του

Μια αλλαγή στην όρεξη μπορεί να είναι ενδεικτική πολλών παθήσεων. Εάν για παράδειγμα ο σκύλος μας αρνείται να φάει, μπορεί να έχει ένα οδοντικό ζήτημα, έναν ιό ή ένα σοβαρό πρόβλημα όπως ο καρκίνος.

FatCamera via Getty Images

4. Εάν κάθεται ή στέκεται ασυνήθιστα

Η στάση του σώματος μαρτυρά πολλά για τη φυσική και ψυχολογική κατάσταση του σκύλου μας. Για παράδειγμα, ένας σκύλος θα κάθεται με το πίσω πόδι να βγαίνει προς τα έξω εάν πονάει το ισχίο του, θα κρεμάσει το κεφάλι του χαμηλά αν πονάει στον αυχένα ή θα λυγίσει την πλάτη του εάν έχει τραυματιστεί η σπονδυλική του στήλη. Μπορεί ακόμη και να κουνάει λιγότερο την ουρά του ή να κατεβάζει τα αυτιά του.

Μια άλλη ένδειξη ότι τα σκυλιά πονούν είναι το να αλλάζουν συνεχώς και ανήσυχα τη θέση του σώματός τους.

«Οποιαδήποτε αλλαγή στη στάση του περπατήματος, της ορθοστασίας, του καθίσματος ή της ανάπαυσης θα πρέπει να διερευνηθεί για τυχόν πόνους», συνιστά η Στίλοου.

5. Εάν το σκυλάκι μας δεν μπορεί να σταματήσει να τρέμει

Πολλά ηλικιωμένα σκυλιά υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις ή χρόνιο πόνο στην πλάτη και ως εκ τούτου, τρέμουν. Οι νευρολογικές παθήσεις όμως, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο και τρέμουλο. Αν δούμε λοιπόν ότι το σκυλάκι μας τρέμει διαρκώς, αυτό δεν είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον κτηνίατρο.

6. Εάν ο σκύλος μας συμπεριφέρεται τεμπέλικα

Αν ξαφνικά ο φιλαράκος μας δεν ενδιαφέρεται για τα αγαπημένα του παιχνίδια και δραστηριότητες και δείχνει σημάδια γενικής αδιαθεσίας, ίσως έχει εκτεθεί σε κάποια δηλητηριώδη ουσία, ενώ μπορεί να έχει αφυδατωθεί ή να πάσχει από ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη.

«Η απροθυμία να πάμε για περίπατο, καθώς και η αργή και δύσκαμπτη κίνηση είναι συμπτώματα που συνήθως αποδίδονται εσφαλμένα στο γήρας. Στην πραγματικότητα ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μια υποκείμενη πάθηση και ο κτηνίατρός μας είναι ο ιδανικός για να τη διαγνώσει και να τη θεραπεύσει», υπογραμμίζει η Γκρινστάιν.

7. Εάν γρυλίζει χωρίς αφορμή

Εάν ο τετράποδος φίλος μας, με την συνήθως χαρούμενη προσωπικότητα, αρχίσει να γίνεται γκρινιάρης ή επιθετικός, μπορεί να αισθάνεται πόνο, πιθανώς λόγω ορθοπεδικού τραυματισμού ή μόλυνσης. Και τότε, ίσως ο σκύλος μας ξαφνικά γρυλίζει στους γύρω ή αρχίσει να αλλάζει θέση και από ξαπλωμένος να σηκώνεται όρθιος απότομα ή και το ανάποδο.

Ωστόσο...

Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός. Όπως το έθεσε η Στίλοου, «μερικά σκυλιά το εκφράζουν έντονα όταν νιώθουν πόνο, ενώ άλλα, τον υπομένουν πολύ στωικά».

Η διάγνωση της πηγής του πόνου στα σκυλιά μπορεί να είναι δύσκολη και οι κτηνίατροι, συχνά βασίζονται στις παρατηρήσεις που κάνουμε εμείς οι ίδιοι γύρω από τη συμπεριφορά του σκύλου στο σπίτι.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να παρακολουθούμε το σκυλί μας και εάν κάτι μας φαίνεται ασυνήθιστο να μιλάμε αμέσως με τον γιατρό μας.