Politico: Αυτοί οι 12 θα προκαλέσουν προβλήματα το 2017

Politico: Αυτοί οι 12 θα προκαλέσουν προβλήματα το 2017
Nicolas Sarkozy, former French president and candidate for the French conservative presidential primary, reacts after partial results in the first round of the French center-right presidential primary election at his campaign headquarters in Paris, France, November 20, 2016. REUTERS/Ian Langsdon/Pool
Nicolas Sarkozy, former French president and candidate for the French conservative presidential primary, reacts after partial results in the first round of the French center-right presidential primary election at his campaign headquarters in Paris, France, November 20, 2016. REUTERS/Ian Langsdon/Pool
POOL New / Reuters

Το 2016 έχει χαρακτηριστεί ως «κακό έτος» από πολλούς, και πολλοί είναι επίσης αυτοί που θεωρούν ότι το 2017 θα είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολο, από πολλές απόψεις.

Σε αυτό το, όχι και τόσο αισιόδοξο, πνεύμα, το Politico συνέταξε μια λίστα με 12 άτομα (ή/ και κατηγορίες ατόμων) που αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα στο επερχόμενο έτος, από την οποία λείπουν οι «συνήθεις ύποπτοι» όπως ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Μαρίν Λεπέν και άλλοι.

1: Οι συντάκτες των βρετανικών ταμπλόιντ. Οι αγγλικές σκανδαλοθηρικές ταμπλόιντ (The Sun, Daily Mail, Daily Express) έκαναν πραγματικό πανηγύρι εν όψει και μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα, επηρεάζοντας δραματικά την κοινή γνώμη. Επίσης, ο τρόπος με τον οποίο κάλυψαν την προσφυγική κρίση χαρακτηρίζεται «υστερικός», ενώ, σύμφωνα με το Politico, δεν πρέπει να υποτιμάται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να «δηλητηριάσουν» τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, οδηγώντας στο σκληρότερο των «σκληρών Brexit».

2: Τα αφεντικά της κινεζικής Σούπερ Λίγκας στο ποδόσφαιρο, που φαίνονται να δαπανούν τεράστια ποσά για να «κλέψουν» ταλέντα από την Ευρώπη. Την τάση αυτή φαίνεται να υποστηρίζει ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

3: Μάικλ Φλιν. Ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός που έχει επιλέξει ο Ντόναλντ Τραμπ για σύμβουλο εθνικής ασφαλείας αποτελεί την απόλυτη ενσάρκωση της εικόνας που έχουν οι Ευρωπαίοι για τον «κακό Αμερικάνο», καθώς κάνει ακόμα και τον Τραμπ να φαντάζει «πολιτικά ορθός». Ο Φλιν ασπάζεται την άποψη πως οι ΗΠΑ πολεμούν εναντίον μιας «Συμμαχίας Κακού» που αποτελείται από τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα, τη Συρία, την Κούβα, τη Βολιβία, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα. Επίσης έχει σχέσεις με τον Πούτιν και το Russia Today, ενώ δεν συμπαθεί τους μουσουλμάνους.

4: Μπέπε Γκρίλο. Ο ιδρυτής του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» στην Ιταλία, γίνεται όλο και πιο θορυβώδης τα τελευταία χρόνια, και έχει δημιουργήσει έναν μεγάλο «στρατό» ακτιβιστών και υποστηρικτών, καταφέρνοντας να εκλέξει δύο δημάρχους, στη Ρώμη και το Τορίνο. Το αντισυστημικό του προφίλ του έδωσε πόντους στο δημοψήφισμα που οδήγησε στην ήττα του Ματέο Ρέντσι, και θεωρείται ότι εάν κάποια στιγμή αποκτήσει κάποιο σημαντικό αξίωμα ίσως προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην Ευρώπη.

5: Γιαροσλάβ Κατσίνσκι. Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της Πολωνίας είναι ίσως ο πιο ισχυρός αντιευρωπαϊστής πολιτικός στην ΕΕ. Ο πρώην πρωθυπουργός έχει χαρακτηριστεί από τον Λεχ Βαλέσα ως επικίνδυνος και ανεύθυνος, και η γραμμή του γενικά δεν θεωρείται πως ενισχύει την έννομη τάξη και την ελευθερία του τύπου στην Πολωνία- μάλλον το αντίθετο. Μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην ΕΕ αν έλθει σε ανοικτή σύγκρουση με τον επίσης Πολωνό και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

6: Κάρλες Πουϊγκντεμόντ. Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλωνίας θέλει δημοψήφισμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία το επόμενο έτος. Τόσο η ισπανική κυβέρνηση όσο και το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας ξεκαθαρίζουν πως κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από τον νόμο, οπότε δεν είναι απίθανο να προκύψει σύγκρουση μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης, που θα επεκταθεί και στην ΕΕ, καθώς ευρωπαϊκοί θεσμοί και κυβερνήσεις θα κληθούν να πάρουν θέση.

7: Γουΐλμπουρ Ρος. Η επιλογή του Τραμπ για υπουργός Εμπορίου θεωρείται πως θα προκαλέσει αναταράξεις όσον αφορά στις σχέσεις με την Κίνα και την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), κάτι που θα αποδυνάμωνε την Ευρώπη στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Επίσης οι μερκαντιλιστικές του αντιλήψεις δεν αποτελούν καλό οιωνό για τις σχέσεις με την Ευρώπη.

8: Ρώσοι χάκερ. Το όλο ζήτημα που προέκυψε με τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις και καμπάνιες παραπληροφόρησης εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών μιλά από μόνο του. Θεωρείται ότι θα προβούν σε αντίστοιχες δραστηριότητες και όσον αφορά σε ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις το 2017 (πχ Γερμανία και Γαλλία).

9: Νικολά Σαρκοζί. Βρέθηκε εκτός της κούρσας για την προεδρία της Γαλλίας, αλλά δεν απίθανο να επιστρέψει στο προσκήνιο για να αναλάβει τα ηνία της «σοβαρής» αντιευρωπαϊκής πτέρυγας στη Γαλλία. Με τον Φρανσουά Φιγιόν να φαίνεται βαρετός, τον Εμάνουελ Μακρόν πολύ πλούσιο και προνομιούχο, τη Λεπέν με το στίγμα της περιθωριακής/ ακροδεξιάς και μπλεγμένη σε ενδοοικογενειακές πολιτικές διαμάχες και την αριστερά πολιτικά εκτός μάχης, υπάρχουν ελπίδες για μια επιστροφή του Σαρκοζί.

10: Μάρτιν Σελμάιρ. Θεωρείται η δύναμη πίσω από τον «θρόνο» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και έχει φανεί πως δεν διστάζει να έρθει σε αντιπαράθεση με υπουργούς και ηγέτες χωρών, όπως τον Σόιμπλε και τον Ρέντσι. Έχει ακουστεί πως έχει μπλοκάρει υποθέσεις που ο ίδιος δεν ήθελε να προχωρήσουν, παρά τη διαφωνία επιτρόπων. Η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, η Βουλγάρα αντιπρόεδρος της Κομισιόν, άφησε το πόστο της τον Οκτώβριο για να πάει στην Παγκόσμια Τράπεζα. Χαρακτήρισε τον Σελμάιρ «δηλητηριώδη» επιρροή στην Κομισιόν, και άλλοι μπορεί να ακολουθήσουν. Ο ίδιος έχει δείξει πως επιθυμεί μια ισχυρότερη, ομοσπονδιακή Ευρώπη, αλλά ο τρόπος λειτουργίας του ίσως να χαλάσει αυτήν που υπάρχει αυτή τη στιγμή, πριν δημιουργηθεί αυτή που θέλει.

11: Μαργκρέτ Βεστάγκερ. Θεωρείται «ηρωίδα» στη μάχη κατά των μεγάλων πολυεθνικών, αλλά παράλληλα εξαιρετικά απρόβλεπτη όσον αφορά περίπλοκες καταστάσεις, ειδικά εν όψει της ανάληψης καθηκόντων από την κυβέρνηση Τραμπ. Αποφάσεις εξαιρετικά σκληρές κατά αμερικανικών κολοσσών, όπως η Google, η Amazon κ.α. μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες όσον αφορά στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

12: Γκέερτ Βίλντερς. Ο επικεφαλής του ολλανδικού «Κόμματος Ελευθερίας» στοχεύει το Ισλάμ, υποστηρίζοντας ότι υπερασπίζεται τις αξίες της Δύσης. Έχει ζητήσει απαγόρευση του Κορανιού και κλείσιμο όλων των τζαμιών στην Ολλανδία, υποδεικνύοντας πως δεν θεωρεί ότι έχουν θέσει στην κοινωνία ούτε και οι πιο μετριοπαθείς μουσουλμάνοι. Δεδομένης της προσφυγικής κρίσης, η γραμμή του μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις στην Ευρώπη.

Δημοφιλή