ΚΟΙΝΩΝΙΑ
05/10/2017 11:01 EEST | Updated 05/10/2017 14:31 EEST

Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: Να αποσύρει τις απειλές ο Σπίρτζης. Συμμετέχουμε σε σύσκεψη παρά τις προκλήσεις

Eurokinissi

Με νέα ανακοίνωση απαντά στο υπουργείο Μεταφορών το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ για το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, «τον πιο αντεργατικό μετά την μεταπολίτευση» και καλώντας να αποσύρει τις «απειλητικές εντολές» του- ενώ παράλληλα τονίζεται πως «παρά τις υπουργικές προκλήσεις συμμετέχουμε σήμερα σε σύσκεψη στον ΟΑΣΑ».

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Τετάρτης το σωματείο είχε ανακοινώσει πως οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ αναστέλλουν την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων μέχρι να λυθούν τα προβλήματα. Ακολούθησε ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, όπου αναφερόταν ότι με εντολή Σπίρτζη από σήμερα Πέμπτη καταργείται η έκδοση χάρτινων καρτών και εκδίδεται μόνο η ηλεκτρονική κάρτα, ενώ από τέλος του μήνα εκδίδονται και επικυρώνονται μόνο ηλεκτρονικά εισιτήρια. Επίσης, όπως τονιζόταν, όποιος υπάλληλος της ΣΤΑΣΥ αρνηθεί την εκτέλεση των καθηκόντων και την πώληση ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών, θα παραπέμπεται στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης και, ταυτόχρονα, στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης: Νέα εποχή στις συγκοινωνίες. Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εισιτήριο και από πού μπορείτε να το προμηθευτείτε

Όπως αναφέρεται στη νέα ανακοίνωση του σωματείου, «πιστεύουμε πως (το ηλεκτρονικό εισιτήριο) μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του επιβάτη, των εργαζόμενων και της εταιρείας», ενώ συμπληρώνεται πως «εάν ο κ. Σπίρτζης ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που έχει κοστίσει πολύ ακριβά στην εταιρεία, δεν έχει παρά να στείλει τον εισαγγελέα σε όλους τους υπεύθυνους εντός και εκτός ΣΤΑ.ΣΥ και να μην κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο».

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση, όπως δημοσιεύτηκε στο athenstransport.com.

Να ανακαλέσει τις αντεργατικές συμπεριφορές ο κ. Σπίρτζης

Μας δημιούργησε αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση η εντολή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζη προς τη ΣΤΑ.ΣΥ για τη παραπομπή στον εισαγγελέα (!) και στο πειθαρχικό συμβούλιο της εταιρείας, με το ερώτημα της απόλυσης (!) κάθε υπάλληλο που θα αρνηθεί την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Ιδιαίτερα απογοητευτικό είναι ότι ο κ. Σπίρτζης, ευρισκόμενος, στο εξωτερικό επέλεξε να ακολουθήσει τον ολισθηρό κατήφορο του αυταρχισμού εκστομίζοντας απειλές εναντίον των εργαζόμενων, αντί να ζητήσει να ενημερωθεί για ποιους λόγους το Σωματείο μας καταγγέλλει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο εάν δεν αντιμετωπιστούν σοβαρά λειτουργικά και τεχνικά προβλήματα και αστοχίες.

Μάλιστα, ο υπουργός με απύθμενη αλαζονεία και με αυτές τις συμπεριφορές άλλων εποχών, καταδικασμένων στη συνείδηση των εργαζόμενων, εμφανίζεται να δικαιολογεί αυτούς που αρνούνται τον διάλογο, τον οποίο ζητάμε εδώ και ένα (1) χρόνο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ευθύνονται για τα προβλήματα του νέου συστήματος.

Εάν ο κ. Σπίρτζης ενδιαφέρεται, πραγματικά, για τη λειτουργία του συστήματος του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που έχει κοστίσει πολύ ακριβά στην εταιρεία, δεν έχει παρά να στείλει τον εισαγγελέα σε όλους τους υπεύθυνους εντός και εκτός ΣΤΑ.ΣΥ και να μην κουνάει το δάχτυλο στους εργαζόμενους, που έχουν στηρίξει και στηρίζουν το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Εμείς αποδεικνύοντας εμπράκτως το ενδιαφέρον μας για την καλή λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο πιστεύουμε πως μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του επιβάτη, των εργαζόμενων και της εταιρείας παρά τις υπουργικές προκλήσεις συμμετέχουμε σήμερα σε σύσκεψη στον ΟΑΣΑ.

Παράλληλα, καλούμε τον κ. Σπίρτζη, που διεκδικεί το τίτλο του πιο αντεργατικού υπουργού Μεταφορών μετά την μεταπολίτευση, να αποσύρει άμεσα τις απειλητικές εντολές του διότι εάν εμμείνει σε αυτές θα βρεθεί αντιμέτωπος με την οργή των εργαζόμενων, τους οποίους δεν είχε σταθεί ικανή να λυγίσει ούτε η «επιστράτευση» άλλων χρόνων.

ΟΑΣΑ: Κανονικά η λειτουργία των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο ΟΑΣΑ αναφέρει πως το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου λειτουργεί κανονικά και «εύρυθμα εκδίδονται ηλεκτρονικά εισιτήρια και κάρτες στο δίκτυο της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός)».

«Τα όποια μικροπροβλήματα, σε ένα τόσο πολυσύνθετο τεχνολογικά έργο, που σημειώθηκαν σε επιμέρους σταθμούς, όπως η Ομόνοια ήταν σημειακά και αντιμετωπίστηκαν στον προβλεπόμενο χρόνο. Επίσης, σε 200.000 ηλεκτρονικά εισιτήρια σημειώθηκε πρόβλημα σε μόλις 100, το οποίο επιλύθηκε» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου επίσης σημειώνεται πως για 10 συνεχόμενα χρόνια (σύμφωνα με τη σύμβαση του έργου, για το οποίο έγινε διεθνής διαγωνισμός) τα ανταλλακτικά και οι όποιες συντηρήσεις πληρώνονται από την Ανάδοχο Κοινοπραξία και όχι από τον ΟΑΣΑ.

«Το ηλεκτρονικό εισιτήριο έχει μπει στη ζωή των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης και τα έσοδα βαίνουν αυξανόμενα. Ήδη έχουν ξεπεράσει το 10% των συνολικών πωλήσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Ιωάννης Σκουμπούρης, σχολιάζοντας ότι «το ΑΣΣΚ είναι λειτουργικό σε όλη του την έκταση και τα όποια προβλήματα, σε ένα τόσο μεγάλο έργο, αντιμετωπίζονται», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «τα κοινωνικά οφέλη από ένα τέτοιο εκτεταμένο και υψηλής τεχνολογίας έργο είναι προφανή και για το λόγο αυτό εργαζόμαστε όλοι για την καθημερινή λειτουργία του προς όφελος των επιβατών των δημόσιων συγκοινωνιών». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης υπογράμμισε ότι «το επιβατικό κοινό ανταποκρίνεται με μεγάλη προθυμία και δείχνει εμπιστοσύνη στην προσπάθεια που καταβάλλουν η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι διοικήσεις των συγκοινωνιακών φορέων και οι εργαζόμενοι για να φέρουν τη νέα εποχή στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας».

Sponsored Post