ΚΟΙΝΩΝΙΑ
12/12/2016 02:34 EET | Updated 12/12/2016 03:00 EET

Δύο περιστατικά στα οποία άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. σώθηκαν από θαύμα

Eurokinissi

Από θαύμα σώθηκαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι δέχθηκαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά μέσα σε ένα 24ωρο

πυρά από κακοποιούς.

Στο πρώτο ληστής που επέβαινε σε μοτοσικλέτα μάρκας Honda -τύπου Africa- σταμάτησε και «γάζωσε» με υποπολυβόλο Uzi ή με Scorpion αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που τον καταδίωκαν στη λεωφόρο Τατοΐου. Μία από τις σφαίρες δεν έριξε νεκρό τον αστυνομικό για λίγα μόλις εκατοστά, καθώς η σφαίρα τρύπησε το κράνος χωρίς να τον πετύχει στο πρόσωπο. Στο δεύτερο περιστατικό 38χρονος Έλληνας ισοβίτης, δραπέτης των φυλακών Χαλκίδας, άνοιξε πυρ κατά ανδρών της ΔΙ.ΑΣ. που προσπάθησαν να τον ελέγξουν καταφέρνοντας διαμπερές τραύμα στο χέρι τους ενός εξ αυτών. Η σφαίρα δεν πέτυχε για λίγα εκατοστά αρτηρία.

Το περιστατικό σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην πλατεία Θεάτρου στο κέντρο της Αθήνας. Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αντιλήφθηκε ύποπτες κινήσεις από τον 38χρονο, ο οποίος άρχισε να πυροβολεί εναντίον τους. Εκείνοι ανταπέδωσαν τα πυρά. Ο 38χρονος άρχισε να τρέχει και όταν αντιλήφθηκε ότι δεν μπορεί να διαφύγει αυτοκτόνησε με το όπλο του.

Ο αστυνομικός που δέχθηκε σφαίρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 401 και υποβλήθηκε σε πετυχημένη χειρουργική επέμβαση στο χέρι. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η σφαίρα δεν πέτυχε για λίγο αρτηρία. Ο δράστης είχε πάνω του ιδιόχειρο σημείωμα που απευθυνόταν προς τους γονείς του και έγραφε: «Δεν ξαναπάω φυλακή. Αν με πιάσουν θα αυτοκτονήσω».

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν στη συνέχεια ότι ο αυτόχειρας είχε καταδικαστεί σε ισόβια για δολοφονία που είχε διαπράξει στις 11 Ιουνίου 2004 κατά τη διάρκεια ληστείας σε φούρνο στον Άγιο Δημήτριο Αττικής. Ο 38χρονος είχε σκοτώσει την ιδιοκτήτρια για να αρπάξει τις εισπράξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε πάρει άδεια από τις φυλακές Χαλκίδας στις 6 Δεκεμβρίου αλλά δεν γύρισε ποτέ παραβιάζοντας τους όρους.

Ο Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, προχώρησε χθες σε μία σοβαρή καταγγελία, σύμφωνα με την οποία οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτου με το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ.

Οι αστυνομικοί επιχειρούσαν έχοντας πάνω τους απαρχαιωμένους αναλογικούς ασυρμάτους. «Δεχόμαστε πυρά. Ενεργούμε», φέρονται να είπαν. Οι μόνοι που τους άκουσαν, ωστόσο, ήταν οι συνάδελφοί τους που περιπολούσαν στην περιοχή. Οι συμβάσεις για την παροχή ψηφιακού συστήματος στις επικοινωνίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν λήξει με αποτέλεσμα το σήμα να μην είναι καλό και οι συνομιλίες να μπορούν εύκολα να υποκλαπούν.

Βροχή πυρών

Μόλις μία ημέρα νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, άλλη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είχε δεχθεί πυρά από κακοποιό. Οι αστυνομικοί είχαν πάρει σήμα να αναζητήσουν ληστή που εισέβαλλε σε κατάστημα «Γερμανός» στη λεωφόρο Ειρήνης στην Πεύκη αρπάζοντας 5.000 ευρώ. Εντόπισαν ύποπτη μοτοσικλέτα και της έκαναν σήμα να σταματήσει.

Ο οδηγός τράπηκε σε φυγή και ξεκίνησε καταδίωξη. Όταν έφτασαν στη λεωφόρο Τατοΐου ο κακοποιός έκανε αναστροφή, σταμάτησε και «γάζωσε» τους αστυνομικούς, που σώθηκαν από θαύμα. Στη συνέχεια, έκανε και πάλι αναστροφή, ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στο κράνος αστυνομικού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο 401 γιατί είχε πόνους στο αριστερό του αυτί.