ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/11/2016 04:57 EET | Updated 02/11/2016 04:57 EET

Πόσο να ανησυχούμε για σεισμό στην Ελλάδα; Τι λένε οι σεισμολόγοι και ποια τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα

AFP via Getty Images
Αρχείου

Μετά τους μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν στην γειτονική Ιταλία, έχει ενταθεί ιδιαίτερα η ανησυχία για επικείμενο σεισμό και στη χώρα μας. Μια ανησυχία που εντάθηκε ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, που είπε ότι «πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα».

Τσελέντης: Πιστέυω ότι κάποια στιγμή θα γίνει... από Enikos_gr

Προβλέπεται ο σεισμός;

Πάντως ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για εκδήλωση μεγάλου σεισμού άμεσα σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας. «Χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση».

Έτσι ο κ. Χουλιάρας ξεκαθαρίζει ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί κάποια στιγμή να συμβεί ισχυρός σεισμός. «Το ελληνικό τόξο από Κεφαλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός» είπε είναι περιοχές που γνωρίζουμε ακόμη και από την περίοδο που πηγαίναμε στο σχολείο ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό.

Ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας: «Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 Ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο. Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα. Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει».