ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
05/06/2017 17:24 EEST

Λαγκάρντ: Μπορούμε να δώσουμε χρόνο στους Ευρωπαίους πιστωτές για να υπάρξει λύση για το χρέος

Jonathan Ernst / Reuters
International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde delivers remarks at the Atlantic Council in Washington, U.S., February 8, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προσέφερε στους Ευρωπαίους πιστωτές μία λύση στο αδιέξοδο που βρίσκονται σχετικά με το ελληνικό χρέος, η οποία θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει μια δόση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, αργότερα αυτόν το μήνα.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους, κάτι το οποίο η Γερμανία απορρίπτει. Η Λαγκάρντ πρότεινε τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας βάσει της οποίας το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, όπως θέλει το Βερολίνο, αλλά δεν θα καταβάλει περαιτέρω βοήθεια μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

«Eάν οι δανειστές δεν έχουν ακόμα φτάσει στο σημείο να σεβαστούν τις εκθέσεις μας και να τις αποδεχτούν, εάν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το λάβουμε υπόψη μας και να τους τον δώσουμε», είπε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξή της στη γερμανική Handelsblatt η οποία θα δημοσιευτεί στην έκδοση της Τρίτης.

«Μπορεί επομένως να υπάρξει ένα πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνο όταν τα μέτρα για το χρέος έχουν περιγραφεί με ακρίβεια από τους πιστωτές», προσέθεσε.

Ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να επιτρέψει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως για την επόμενη πληρωμή της δόσης οικονομικής βοήθειάς τους στο επόμενο Εurogroup, στις 15 Ιουνίου, δήλωσε.

«Είναι μια δυνατότητα συμφωνίας», όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί μια ταχεία συμφωνία για ελαφρύνσεις του χρέους ως την «ιδεώδη λύση».

Την ίδια στιγμή το Reuters, με αφορμή τη συνέντευξη της διευθύντριας του ΔΝΤ στη γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα έχει να αποπληρώσει περίπου 7 δισ. ευρώ ληξιπρόσθεσμου χρέος που λήγει τον Ιούλιο, ποσό που δεν θα είναι σε θέση να εξοφλήσει αν δεν λάβει νέα δάνεια από το σημερινό της σχέδιο διάσωσης αξίας μέχρι 86 δισ. Ευρώ, που αποτελεί επί της ουσίας το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν με το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα, σχετικά με τους όρους ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Δεν απελευθέρωσαν νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, αλλά αναγνώρισαν ότι είχε σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, σημειώνει το Reuters και προσθέτει ότι από την πλευρά της η Ελλάδα ελπίζει πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης μέσα στον Ιούνιο θα έχουν καταστήσει σαφή τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

*Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sponsored Post