ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
08/08/2017 11:57 EEST

Στοιχεία ΑΑΔΕ: Οι παραβάτες δεν συμμορφώνονται στις τουριστικές περιοχές

eurokinissi

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ φεύγουν αλλά οι παραβάσεις μένουν και οι παραβάτες δεν λένε να βάλουν μυαλό. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς που ελέγχθηκαν δεν σταμάτησαν να παρανομούν με αποτέλεσμα να ξαναπέσουν στα δίχτυα των ελεγκτών.

Για παράδειγμα πριν προλάβουν να ανοίξουν ξανά -με απόφαση του Πρωτοδικείου- οι καντίνες στο Γαϊδουρονήσι, οι οποίες έγιναν διάσημες για τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ γύρισαν και τις εντόπισαν και πάλι να παρανομούν.

Συγκεκριμένα αυτή τη φορά οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι αποδείξεις κόβονταν κανονικά και από κανονικές ταμειακές μηχανές. Ωστόσο, όταν οι πέντε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ζήτησαν τα στοιχεία ασφάλισης για τους επτά εργαζόμενους που είδαν ότι εργάζονται στις καντίνες, διαπίστωσαν ότι αυτοί δεν είχαν δηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έσπευσε μετά τον έλεγχο να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά ο φάκελος με τις παραβάσεις είχε αποσταλεί ήδη από την ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ, με το πρόστιμο να φτάνει τις 73.500 ευρώ, δηλαδή 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο.

Σε άλλη περίπτωση στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, σε καφέ- μπαρ στο οποίο είχε μπει «λουκέτο» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κλιμάκιο της ΑΑΔΕ ανακάλυψε το πρωί της Κυριακής ότι ο ιδιοκτήτης του είχε παραβιάσει τη σφραγίδα και το λειτουργούσε εκ νέου. Αυτόματα το 48ωρο «λουκέτο» μετατράπηκε σε κλείσιμο για 10 ημέρες.

Στη Σάμο ιδιοκτήτρια εστιατορίου αντέδρασε επειδή κλιμάκιο της ΑΑΔΕ, παρουσία αστυνομικών, επέβαλε λουκέτο 48 ωρών για αποδείξεις που δεν έκοβε. Η ιδιοκτήτρια έσκισε το αυτοκόλλητο στην είσοδο αρνούμενη να δεχθεί το «λουκέτο». Η «καμπάνα» για την συμπεριφορά της αυτή ήταν να οδηγηθεί στο αυτόφωρο και το κατάστημα να κλείσει για 12 ημέρες!

Λουκέτα για 2 ημέρες επέβαλαν επίσης οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και σε κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαστ-φουντ (λειτουργούσε ως franchise) στο Ηράκλειο στην Κρήτη, σε πολύ γνωστό σουβλατζίδικο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σε beach bar στο Εράσμιο στην Ξάνθη, αλλά και σε καφέ- μπαρ στην Αχλαδερή στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν κοβόταν καμία απόδειξη στην καντίνα στο πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Κεραμωτή- Θάσος και επιβλήθηκε πρόστιμο, καθώς δεν μπορεί, βάσει του νόμου, να μπει «λουκέτο».