ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
28/06/2017 13:29 EEST | Updated 28/06/2017 13:30 EEST

Πράσινο φως από τη Bundestag στην εκταμίευση της δόσης

Anadolu Agency via Getty Images
BERLIN, GERMANY - JUNE 28: Wolfgang Schaeuble, German Federal Ministry of Finance attends a press conference on the German budget plan for 2018 at Federal Press Centre in Berlin, Germany on June 28, 2017. (Photo by Cuneyt Karadag/Anadolu Agency/Getty Images)

Το πράσινο φως έδωσε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής Βουλής στην εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα. ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, στην κλειστή συνεδρίαση δεν έγινε ψηφοφορία επί του θέματος, απλώς η επιτροπή έλαβε υπόψη την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διαβεβαιώνει ότι η εκταμίευση πληροί τα κριτήρια του δανειακού προγράμματος. Ο λόγος που δεν έγινε ψηφοφορία είναι ότι καμία από τις ΚΟ δεν είχε προηγουμένως διατυπώσει κάποια ένσταση στην εκταμίευση. Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε ζητήσει από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να στηρίξουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Κριτική στον Σόιμπλε

Παρ΄ όλα αυτά οι βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων αξιοποίησαν, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, την ευκαιρία να επιτεθούν στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με συμμετέχοντες, ο κ. Σόιμπλε κατηγορήθηκε από τους βουλευτές ότι αποφεύγει τη δημόσια συζήτηση για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα, επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πει την αλήθεια στον γερμανικό λαό. Δηλαδή ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα διότι θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι θα πρέπει να γίνει περικοπή του.

Αντικρούοντας αυτές τις κατηγορίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά και οικονομικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει υποσχεθεί ότι θα καταθέσει σχετική πρόταση στο Συμβούλιο του Ταμείου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τόνισε ο κ. Σόιμπλε, πως όπως και στο παρελθόν η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι θετική.

Τέλος, η επιτροπή Προϋπολογισμού υπερψήφισε την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών να επιτραπεί στην Κύπρο να εξοφλήσει πρόωρα μέρος του δανείου από το ΔΝΤ.

Πηγή: Deutsche Welle

Sponsored Post