ΕΙΔΗΣΕΙΣ
31/12/2016 07:09 EET | Updated 31/12/2016 07:09 EET

Οι μισθοί των βουλευτών και αρχηγών κρατών στην ΕΕ. Ποιοι βγάζουν τα περισσότερα και το παράδοξο Ελλήνων και Ιταλών

Thierry Monasse via Getty Images
Brussels, Belgium, June 25, 2015. -- Greece Prime Minister Alexis Tsipras (L) is talking with the Italian Prime Minister Matteo Renzi (C) and the German Chancellor Angela Merkel (R) during an EU chief of state summit in the EU Council headquarter. (Photo by Thierry Tronnel/Corbis via Getty Images)

Το ειδησεογραφικό site Τhejournal, αποφάσισε να απαντήσει στα ερωτήματα των ιρλανδών αναγνωστών του για το ύψος των αμοιβών των μελών του Κοινοβούλιου τους αλλά και πως συγκρίνονται αυτές με άλλων συναδέλφων του σε χώρες της ΕΕ.

Η συντακτική ομάδα «απάντησε» λοιπόν στα ερωτήματα αυτά και μέσα από τα στοιχεία που παρουσιάζουν διαμορφώνουμε και εμείς εικόνα για τις αμοιβές των βουλευτών γενικότερα στα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν όχι τα συνολικά εισοδήματα αλλά βουλευτικό εισόδημα και μόνο, δηλαδή στον ετήσιο ακαθάριστο μισθό των βουλευτών.

Την πρωτιά έχουν οι βουλευτές της Ιταλίας με 125.220 ευρώ, της Αυστρίας με 121.608 ευρώ, της Γερμανίας με 180.984 ευρώ, της Δανίας με 94.022 και της Ολλανδίας με 89.770. Οι έλληνες βουλευτές έρχονται 13οι με 61.620 ευρώ.

Όμως όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα η στείρα σύγκριση του ετήσιου βουλευτικού μισθού δεν δίνει σαφή εικόνα για το μέγεθος των ποσών αυτών αφού θα πρέπει αυτό να το συγκριθεί με το εισόδημα των πολιτών, δηλαδή με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της κάθε χώρας. Έτσι στην Ιταλία, το εισόδημα ενός βουλευτή ισοδυναμεί με τέσσερις και πλέον φορές το ΑΕΠ κατά κεφαλήν που είναι στα 29.000 ευρώ το χρόνο.

Εντυπωσιακή είναι και η σύγκριση στην «ελληνική περίπτωση» αφού σε αυτή την κατηγοριοποίηση οι έλληνες βουλευτές έρχονται δεύτεροι καθώς ένας βουλευτής στην Ελλάδα κερδίζει 61.620 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο- τα μισά δηλαδή από έναν ιταλό συνάδελφό του -αλλά εάν το ποσό αυτό συγκριθεί με τον μέσο βασικό μισθό ενός πολίτη, που είναι 18.331 ευρώ τότε μιλάμε για υπέρβαση κατά τρεις και πλέον φορές. Και κάπως έτσι οι Έλληνες βουλευτές έρχονται δεύτεροι στη λίστα των πιο υψηλά αμοιβομενων συγκριτικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.  

Τέλος σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των αρχηγών κρατών- πρόεδροι, πρωθυπουργοί- την πρωτιά συγκριτικά με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει η Άγκελα Μέρκελ η οποία έχει ετήσιο μισθό 325.955 ευρώ δηλαδή περίπου οκτώ φορές το μέσο εισόδημα ενός Γερμανού. Ακολουθούν οι αρχηγοί κρατών της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Γαλλίας και της Τσεχίας.

Πηγή: Τhe journal

Sponsored Post