Γεννηματά: Η Ευρώπη είναι διαφορετική από αυτή που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου

Γεννηματά: Η Ευρώπη είναι διαφορετική από αυτή που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου
Sooc

Oμιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά στην Κεντρική Συγκέντρωση του PES (Σοσιαλιστικό Ευρωπαϊκό Κόμμα) και των PES Activists στο Εκθεσιακό Κέντρο Helexpo .

«Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε αρνητικό πρωταγωνιστή, της κρίσης, γιατί βρέθηκε την κρίσιμη στιγμή με Υψηλό δανεισμό, χαμηλή παραγωγικότητα, μεγάλα ελλείμματα, διαλυμένες παραγωγικές δομές. Αποτελεί ίσως παράδοξο, ότι μία από τις λαμπρότερες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας, αυτή της μεταπολίτευσης, στην οποία το βιοτικό επίπεδο βελτιώθηκε αισθητά, η δημοκρατία και οι ελευθερίες διευρύνθηκαν, το κοινωνικό κράτος απέκτησε σάρκα και οστά, οι μετεμφυλιακές πληγές έκλεισαν οριστικά, η Ελλάδα, με την προσπάθεια του Ελληνικού λαού, μπήκε στη λέσχη των ισχυρών, μέσω της συμμετοχής της στην ΟΝΕ, τελειώνει και κλείνει με μία κοινωνική τραγωδία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που οραματίστηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου:

«Η Ευρώπη είναι πολύ διαφορετική από τότε , από αυτή που οραματίστηκαν οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες της περιόδου εκείνης, όπως ο Βίλλυ Μπράντ ή ο Ούλωφ Πάλμε, ο Μιτεράν ή ο Ανδρέας Παπανδρέου. Η διεθνής οικονομική κρίση, το «νεοφιλεύθερο παράδειγμα» που λειτούργησε ως πρότυπο και για τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε συνδυασμό με το έλλειμμα ηγεσιών συνέβαλαν αναμφίβολα σε πισωγυρίσματα και σε εσωστρεφείς εθνικές πολιτικές», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε:

«Φτάσαμε λοιπόν σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών που την αποτελούν, αλλά μεταξύ των ανθρώπων που τη συνθέτουν. Ελαστικοποιήθηκαν ωράρια εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Κάθε κοινωνική κατάκτηση μπήκε στο μικροσκόπιο, κάθε διεκδίκηση στη μέγγενη».

Η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος της Ευρώπης θα πρέπει να διαμορφώσει μία νέα πολιτική ατζέντα:

- Εμβάθυνση των Δημοκρατικών Θεσμών.

- Έμφαση στις αναπτυξιακές Πολιτικές, και σε νέο καταμερισμό μεταξύ των κρατών μελών.

- Χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.

- Αντιμετώπιση χρέους των πολιτών και των επιχειρήσεων με έμφαση σε πολιτικές αναδιάρθρωσης.

- Έμφαση στην κοινωνική Ευρώπη. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια.

- Ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο.

-Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).

- Κοινή μεταναστευτική πολιτική στην βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών και όχι μόνο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή