«Εισβολή» πολικών αρκούδων σε ρωσικό χωριό

Πάνω από 50 αρκούδες «κατέλαβαν» χωριό στον ρωσικό βορρά.
natalia del rio via Getty Images

Πάνω από 50 αρκούδες «εισέβαλαν» στο χωριό Ριρκαϊπί της Τσουκότκα, στον μακρινό ρωσικό βορρά, με αποτέλεσμα τη ματαίωση δημοσίων δραστηριοτήτων και τη λήψη μέτρων ασφαλείας σε σχολεία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος και άγριας φύσης εκτιμούν πως το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, καθώς η μείωση των πάγων στις ακτές αναγκάζει τις αρκούδες να αναζητήσουν τροφή νοτιότερα, αντί να το κάνουν στη θάλασσα, όπως έκαναν κανονικά. Άλλοι ειδικοί σημειώνουν πως οι επισκέψεις από πολικές αρκούδες είναι πλέον τόσο συχνές που το χωριό θα έπρεπε να εκκενωθεί μόνιμα.

Η Τατιάνα Μινένκο, επικεφαλής του προγράμματος περιπολιών για αρκούδες του χωριού, είπε στο Ria Novosti πως μετρήθηκαν 56 πολικές αρκούδες. Τα ζώα, όπως είπε, ήταν «τόσο ενήλικα όσο και νεαρότερης ηλικίας...υπήρχαν θηλυκά με μικρά διαφόρων ηλικιών»- προσθέτοντας πως σχεδόν όλα φαίνονταν αδυνατισμένα.

Οι πολικές αρκούδες κανονικά ζουν στο ακρωτήριο Σμιντ, 2,2 χλμ από το χωριό. Ο Μιχαήλ Στίσοφ, ειδικός του WWF, είπε ότι ο καιρός στην περιοχή είναι ασυνήθιστα ζεστός.

«Αν ο πάγος ήταν αρκετά ανθεκτικός, οι αρκούδες, ή τουλάχιστον κάποιες από αυτές, θα είχαν ήδη πάει στη θάλασσα, όπου θα κυνηγούσαν φώκιες ή άλλα θηράματα» είπε.

Όσο περιμένουν να βελτιωθούν οι συνθήκες, τα ζώα πηγαίνουν σε χωριά για να βρουν τροφή, πρόσθεσε ο Στίσοφ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ένας ειδικός στις πολικές αρκούδες από το Institute of the North, που εδρεύει στις ΗΠΑ, είπε ότι οι αρκούδες πλέον επισκέπτονται το χωριό τόσο συχνά που θα έπρεπε να εκκενωθεί και οι 700 περίπου κάτοικοί του να μεταφερθούν αλλού.

Δημοφιλή