ΚΟΙΝΩΝΙΑ
28/03/2018 15:08 EEST | Updated 28/03/2018 15:17 EEST

Εκατοντάδες πρόσφυγες μέσα σε ένα 24ωρο στις ακτές και τη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου

Anadolu Agency via Getty Images

Περισσότεροι από 270 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου ή σε ακτές του νησιού μέσα σε ένα μόλις 24ωρο. Η εξέλιξη αυτή προβληματίζει τις αρχές, καθώς μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπήρξε μια κατακόρυφη μείωση του αριθμού των προσφύγων που προσέγγιζαν τις ελληνικές ακτές. Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς για σοβαρές εκτιμήσεις καθώς πάντα από τον Μάρτιο και μετά, οπότε οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται παρατηρείται μια αύξηση των ροών.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση, εάν αναλογιστεί κανείς πως βάσει των στατιστικών στοιχείων του Λιμενικού Σώματος όλο τον Φεβρουάριο καταγράφηκαν 33 περιστατικά παράτυπης εισόδου μεταναστών στις οποίες συνολικά εντοπίστηκαν 1.184 άτομα και μέσα σε μία ημέρα εντοπίστηκε σε θάλασσα και ακτές περίπου το 1/5, δικαιολογεί την επαγρύπνηση και τον προβληματισμό των αρχών για το τι θα φέρουν οι επόμενες μέρες.

Επίσης βέβαια, ένα πρόσθετο πρόβλημα που υπάρχει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πως όταν πρόκειται για έναν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με τις δομές στο νησί και την φιλοξενία τους στα Κέντρα Ταυτοποίησης. 

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο φιλοξενούνται ήδη 5.413 άτομα ενώ η δομή, βάσει προδιαγραφών μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα! Ανάλογη και η εικόνα στη Σάμο όπου στο Κέντρο, αντί για 648 άτομα φιλοξενούνται 2.473, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για τετραπλάσιο αριθμό φιλοξενούμενων.

175 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, εκτός από 97 άτομα τα οποία εντοπίστηκαν αφού κατάφεραν να αποβιβαστούν σε ακτές της Λέσβου, οι αρχές χειρίστηκαν τέσσερα περιστατικά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Συγκεκριμένα σκάφος της Frontex που διενεργούσε περιπολία εντόπισε δύο πνευστές μηχανοκίνητες Λέσβους με 43 αλλοδαπούς στην περιοχή ανοιχτά του κόλπου Γερας και ακόμη 59 στην Σκάλα Μυστεγνών. Ακόμη 43 αλλοδαπούς οι οποίοι επέβαιναν και αυτοί σε πνευστή μηχανοκίνητη Λέσβο, εντόπισε σκάφος του Λιμενικού που περιπολούσε στην θαλάσσια περιοχή Μυστεγνών και άλλοι 29 εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε ανάλογο πλεούμενο στην Άκρα Κόρακα.

Sponsored Post