«Εκρηξη» του αντισημιτισμού από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών σε βάρος Εβραίων και εβραϊκών «στόχων» - «Ο Εβραίος είναι για αυτούς το ίδιο το Ισραήλ, θεωρείται υπαίτιος για τη δολοφονία Παλαιστίνιων παιδιών».
via Associated Press

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα ολοένα και περισσότερα περιστατικά αντισημιτισμού, που έχουν αυξηθεί παγκοσμίως μετά την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο αιματηρό πόλεμο κατά της ισλαμιστικής ομάδας που ξεκίνησε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο Λος Αντζελες, ένας άνδρας που ούρλιαζε «σκοτώστε τους Εβραίους» προσπάθησε να εισβάλει στο σπίτι μιας οικογένειας. Στο Λονδίνο, αποκάλεσαν κορίτσια σε μια παιδική χαρά «βρωμιάρες Εβραίες» και τους είπαν ότι έπρεπε να μείνουν μακριά από την τσουλήθρα. Στην Κίνα, οι αναρτήσεις που παρομοιάζουν τους Εβραίους με παράσιτα, βρικόλακες ή φίδια πληθαίνουν στα social media, αποσπώντας χιλιάδες «likes».

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα, σύμφωνα με το Reuters. «Αυτή είναι η πιο τρομακτική στιγμή για να είσαι Εβραίος από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχαμε προβλήματα στο παρελθόν, αλλά τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα στη ζωή μου» λέει ο Άντονι Αντλερ, μιλώντας έξω από μια συναγωγή στο Λονδίνο. Ο 62χρονος διευθύνει τρία εβραϊκά σχολεία και αναγκάστηκε να κλείσει προσωρινά δύο από αυτά μετά τις 7 Οκτωβρίου λόγω φόβου για επιθέσεις σε μαθητές.

Αστυνομικός περιπολεί έξω από συναγωγή στο Βερολίνο, η οποία έγινε στόχος επίθεσης.
Αστυνομικός περιπολεί έξω από συναγωγή στο Βερολίνο, η οποία έγινε στόχος επίθεσης.
picture alliance via Getty Images

Σε χώρες όπου υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την αστυνομία ή ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Νότιας Αφρικής, το μοτίβο είναι σαφές: ο αριθμός των αντισημιτικών περιστατικών έχει αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου κατακόρυφα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε ορισμένες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία, τα ισλαμοφοβικά περιστατικά έχουν επίσης αυξηθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Στην περίπτωση των αντισημιτικών περιστατικών, τα περισσότερα αφορούν σε λεκτική κακοποίηση, διαδικτυακές προσβολές ή απειλές, γκράφιτι και παραβίαση εβραϊκών περιουσιών, επιχειρήσεων ή τοποθεσιών θρησκευτικής σημασίας. Οι σωματικές επιθέσεις αντιπροσωπεύουν επίσης σημαντικό ποσοστό.

Κοινός τόπος όλων των παραπάνω είναι ότι ο θυμός για τους θανάτους χιλιάδων Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της Γάζας από το Ισραήλ, τον οποίον επικαλούνται οι δράστες των επιθέσεων εναντίον Εβραίων.

Περιστατικά βγαλμένα από «σκοτεινές εποχές»

Στην Αυστρία, η αστυνομία διεξάγει έρευνα για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αίθουσα του εβραϊκού τομέα του νεκροταφείου της Βιέννης. Οι τοίχοι του κοιμητηρίου καλύφθηκαν από αντισημιτικά σύμβολα, με την πολιτική ηγεσία της χώρας να καταδικάζει τα επεισόδια αυτά.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία μας...Ελπίζω ότι οι δράστες θα εντοπισθούν σύντομα» έγραψε ο αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, στο Twitter, με τον πρόεδρος, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν να δηλώνει «βαθιά σοκαρισμένος».

Στην Ιταλία δύο «πέτρες μνήμης» βεβηλώθηκσν στην ιστορική συνοικία Τραστέβερε της Ρώμης. Αγνωστοι έβαψαν με μαύρη μπογιά τις πέτρες, στις οποίες αναγράφονται τα ονόματα δύο θυμάτων των Ναζί, των Μικέλε Ετσιο Σπιτσικίνο και Αουρέλιο Σπανιολέτο, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο Αουσβιτς.

Αντίστοιχα, στο Παρίσι άγνωστοι ψέκασαν με σπρέι το αστέρι του Δαυίδ, σε χρώμα μπλε όπως στη σημαία του Ισραήλ, σε κτίρια της γαλλικής πρωτεύουσας - μια επίδειξη αντισημιτισμού που θυμίζει τις σκοτεινές εποχές της δεκαετίας του 1930, όπως λένε οι τοπικές αρχές.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υποσχέθηκε έναν «ανελέητο αγώνα» ενάντια στον αυξανόμενο αντισημιτισμό. Η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, είπε ότι ο αντισημιτισμός «δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας». Ωστόσο, η εισαγγελία του Παρισιού προειδοποίησε να μην υποτεθεί εκ των προτέρων ότι υπάρχει αντισημιτικό κίνητρο, τονίζοντας ότι διεξάγει έρευνα.

Σε ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος του 14ου διαμερίσματος του Παρισιού είπε ότι οι πράξεις αυτές «ξυπνούν αναμνήσεις από τα γεγονότα της δεκαετίας του 1930... που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων».

«Κλαίω γιατί θα νιώσω ξανά το μίσος που υπήρχε όταν ήμασταν παιδιά», δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM-TV κάτοικος ενός εξ αυτών των κτιρικακών συγκροτημάτων.

via Associated Press

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι γαλλικές αρχές έχουν καταγράψει 857 αντισημιτικές ενέργειες, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζεράλντ Νταρμανάν. «Είναι τόσες οι πράξεις αντισημιτισμού σε τρεις εβδομάδες όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα από την αρχή της χρονιάς», είπε.

«Οποια κι αν είναι η γνώμη τους για τη σύγκρουση, ακόμα κι αν είναι εξαιρετικά επικριτικοί για την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Εβραίος είναι για αυτούς το ίδιο το Ισραήλ, εξισώνεται με τη δολοφονία Παλαιστίνιων παιδιών», λέει η πολιτική επιστήμονας Νόνα Μάγιερ στο Reuters.

Το πιο σοβαρό αντισημιτικό περιστατικό παγκοσμίως ήταν η έφοδος σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Νταγκεστάν της Ρωσίας την Κυριακή από ένα εξαγριωμένο πλήθος που αναζητούσε Εβραίους μετά την άφιξη μιας πτήσης από το Τελ Αβίβ.

Μια σειρά από περιστατικά σε όλο τον κόσμο δείχνουν τους φόβους και τις εντάσεις που επηρεάζουν τις εβραϊκές κοινότητες.

Στο Μπουένος Άιρες, οι μαθητές σε ένα γνωστό εβραϊκό σχολείο κλήθηκαν να μην φορούν τις συνηθισμένες στολές τους για να είναι λιγότερο εύκολα αναγνωρίσιμοι. Αλλα σχολεία ακύρωσαν προγραμματισμένες εκδρομές κατασκήνωσης και δραστηριότητες εκτός των εγκαταστάσεων τους.

Στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, η ασφάλεια αυξήθηκε γύρω από το Κέντρο Εβραϊκής Ζωής μετά από διαδικτυακές απειλές, συμπεριλαμβανομένης μιας έκκλησης για βομβαρδισμό του.

Τα μέτρα που λαμβάνονται απέναντι στην έκρηξη του αντισημιτισμού ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δυτική Ευρώπη, οι αρχές εκφράζουν ισχυρή υποστήριξη στις εβραϊκές κοινότητες, καταγγέλλουν τον αντισημιτισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύουν την ασφάλεια σε σχετικές τοποθεσίες.

Στο Ισραήλ, μετά το περιστατικό στο Νταγκεστάν η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι οι πολίτες της χώρας θα πρέπει «να επανεξετάσουν την ανάγκη να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή» και προέτρεψε τους Ισραηλινούς που διαμένουν στο εξωτερικό να είναι σε επαγρύπνηση και να μείνουν μακριά από διαδηλώσεις.

Αντιθέτως στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση λογοκρίνει τακτικά λέξεις ή φράσεις που θεωρεί ευαίσθητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι έχουν ληφθεί μέτρα.

(με πληροφορίες από Reuters, SkyNews, ΑΠΕ)

Δημοφιλή