ΕΚΤ : Η Ευρώπη χρειάζεται το ψηφιακό ευρώ για να μην εξαρτάται από ΗΠΑ και Κίνα

Καμία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες πληρωμών όπως Mastercard, Visa, PayPal, δεν είναι Ευρωπαϊκές.
Jorg Greuel via Getty Images

Επισπεύδει τις διαδικασίες για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να προστατευτεί από τις γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα δημιουργίας ενός ψηφιακού ευρώ τον Οκτώβριο του 2021 με τους 27 να έχουν πλέον στα χέρια τους την απόφαση για το εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση ή όχι.

«Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει σε μια γεωπολιτική και οικονομική θέση ανάμεσα στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και των συστημάτων πληρωμών της Κίνας χωρίς να έχει ως όπλο ένα ψηφιακό ευρώ. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη στερείται ψηφιακών πλατφορμών», δήλωσε στο CNBC ο Γκουίντο Ζίμερμαν, ανώτερος οικονομολόγος στη γερμανική τράπεζα LBBW.

Λαγκάρντ: Η Ευρώπη χρειάζεται να είναι αυτόνομη

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει παραδεχθεί σε ομιλία της τον Νοέμβριο ότι «η είσοδος μεγάλων τεχνολογιών στις πληρωμές θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο κυριαρχίας στην αγορά και εξάρτησης από ξένες τεχνολογίες πληρωμών, με συνέπειες για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».

«Ήδη περισσότερα από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών συναλλαγών πληρωμών με κάρτα γίνονται μέσω εταιρειών με έδρα χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

Καμία από τις κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες καρτών όπως η Mastercard, Visa, PayPal, (Αμερικανικές) και οι κινεζικές Alipay και UnionPay, δεν είναι Ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με τον Ζίμερμαν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θέλουν οι καταναλωτές τους ή οι εταιρείες να εξαρτώνται από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ για πληρωμές.

Για το λόγο αυτό οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποφύγουν μια κατάσταση στην οποία η Κίνα γίνεται ο μοναδικός καθοριστικός παράγοντας πληρωμών στον «Ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού» — ένα κινεζικό έργο ορόσημο για επενδύσεις στην ψηφιοποίηση σε όλο τον κόσμο.

Αναζήτηση κυριαρχίας

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια την ανάγκη να είναι πιο αυτόνομοι και λιγότερο εξαρτημένοι από άλλα μέρη του κόσμου, αλλά οι συνομιλίες εντάθηκαν στον απόηχο της πανδημίας και μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η σημασία της διατήρησης της γεωπολιτικής κυριαρχίας έχει αυξηθεί στις πρόσφατες ομιλίες και δημοσιεύσεις της ΕΚΤ για ένα ψηφιακό ευρώ. Αυτό σίγουρα έχει να κάνει με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις αυξανόμενες παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις», είπε ο Zimmerman.

Η Λαγκάρντ είπε τον Νοέμβριο ότι ένα ψηφιακό ευρώ «είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό έργο» και «θα εξυπηρετούσε ουσιαστικά ευρύτερους στόχους δημόσιας πολιτικής, όπως η ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης».

Δημοφιλή