Ελεύθεροι οι ιταλοί καλλιτέχνες που συνέλαβαν Ισραηλινοί επειδή ζωγράφισαν το πρόσωπο της Άχεντ Ταμίμι στο τείχος στη Βηθλεέμ

Ελεύθεροι οι ιταλοί καλλιτέχνες που συνέλαβαν Ισραηλινοί επειδή ζωγράφισαν το πρόσωπο της Άχεντ Ταμίμι στο τείχος στη Βηθλεέμ
Anadolu Agency via Getty Images

Η ισραηλινή αστυνομία άφησε ελεύθερους την Κυριακή δύο Ιταλούς που συνελήφθησαν διότι ζωγράφισαν στο Τείχος διαχωρισμού στη Δυτική Όχθη ένα γιγαντιαίο πορτρέτο της παλαιστίνιας έφηβης Άχεντ Ταμίμι, η οποία αποφυλακίστηκε την ίδια ημέρα.

«Οι δύο Ιταλοί τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι προκάλεσαν φθορές και βανδάλισαν τον φράκτη ασφαλείας (σ.σ. το Τείχος) στον τομέα της Βηθλεέμ» αφέθηκαν ελεύθεροι, ανέφερε η αστυνομία του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της, χωρίς να δημοσιοποιήσει τις ταυτότητές τους.

«Όμως η άδεια διαμονής τους ακυρώθηκε και θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Ισραήλ μέσα στις προσεχείς 72 ώρες. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, θα απελαθούν», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ένας Παλαιστίνιος, ο οποίος συνόδευε τους Ιταλούς και είχε συλληφθεί μαζί τους, αφέθηκε επίσης ελεύθερος λόγω της «μικρής εμπλοκής του» στις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι δύο Ιταλοί, ανέφερε η ισραηλινή αστυνομία.

Ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, ο Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ανέφερε σε δική του ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής ότι ενημερώθηκε, προς μεγάλη του «ανακούφιση», ότι «οι δύο ιταλοί πολίτες που συνελήφθησαν στο Ισραήλ θα μπορέσουν να επιστρέψουν γρήγορα στην Ιταλία».

Το γκραφίτι ύψους σχεδόν τεσσάρων μέτρων εικονίζει το διάσημο πλέον πρόσωπο της 17χρονης Παλαιστίνιας που πέρασε οκτώ μήνες σε ισραηλινή φυλακή διότι χειροδίκησε εναντίον δύο ισραηλινών στρατιωτών στην αυλή του σπιτιού της οικογένειάς της.

Οι δύο Ιταλοί και ο Παλαιστίνιος συνελήφθησαν το Σάββατο από ισραηλινούς συνοριοφρουρούς.

Την Τετάρτη, ο γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου Γιόριτ Αγκούτς (Jorit AGOch), από τη Νάπολη, γνωστοποίησε ότι αυτός έχει φιλοτεχνήσει το γιγάντιο πορτρέτο. Μήνυμα το οποίο αναρτήθηκε το Σάββατο σε σελίδα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook που φέρει το όνομά του ενημέρωνε πως είχε συλληφθεί και ζήταγε βοήθεια.

Η Άχεντ Ταμίμι και η μητέρα της επέστρεψαν την Κυριακή στο σπίτι τους, στο χωριό Νάμπι Σάλεχ, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ επί 50 και πλέον χρόνια.

Το Τείχος διαχωρισμού το οποίο ανήγειρε το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη καλύπτεται σε πολλά σημεία του από γκραφίτι και ζωγραφιές –μεταξύ αυτών και έργα του διάσημου βρετανού καλλιτέχνη του δρόμου Banksy– κυρίως υπέρ της παλαιστινιακής υπόθεσης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα