«Ελένη»: Η παράσταση του ΚΒΘΕ με την Έμιλυ Κολιανδρή στην Αθήνα

Η «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» που ματαιώθηκε πέρυσι στο παρά πέντε λόγω lockdown, ανοίγει τη χειμερινή σεζόν στο Βασιλικό Θέατρο.
Η «Ελένη» - Έμιλυ Κολιανδρή
Η «Ελένη» - Έμιλυ Κολιανδρή
ΚΘΒΕ

Σε Αθήνα και Εύβοια συνεχίζει την περιοδεία της η «Ελένη» του Ευριπίδη, η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους.

Υπενθυμίζεται ότι οι παράστασεις στην Επίδαυρο που ήταν προγραμματισμένες για τις 6, 7 και 8 Αυγούστου, ματαιώθηκαν λίγες ώρες πριν. Ενώ μαίνονταν καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλά σημεία της Ελλάδας, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ανακοίνωνε ότι λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα και σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου, οι παραστάσεις αναβάλλονται.

«Εκεί ατυχήσαμε», λέει ο Νίκος Κολοβός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θέατρου, στο ΑΠΕ, συμπληρώνοντας με έμφαση ότι η παράσταση «θα παιχτεί και θα ξαναπαιχτεί, έτσι ώστε αυτό που χάθηκε στην Επίδαυρο, ακόμη κι αν δεν αντικαθίσταται, να μπορέσει να αναπληρώσει μέρος των όσων δικαιούται».

«Ελένη»
«Ελένη»
ΚΘΒΕ

Την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021, η «Ελένη» ανεβαίνει στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη, στο Βύρωνα, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ορέστης Μακρής στη Χαλκίδα, στις 8 του μήνα στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου και στις 11 Σεπτεμβρίου στο Βεάκειο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η περιοδεία της παράστασης θα ολοκληρωθεί για φέτος το καλοκαίρι στο Θέατρο Δάσους στις 16,17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Στον ρόλο της Ελένης εμφανίζεται η Έμιλυ Κολιανδρή, του Μενέλαου ο Θέμης Πάνου, της Θεονόης η Αγορίτσα Οικονόμου, του Θεοκλύμενου ο Γιώργος Καύκας, της Γερόντισσας η Έφη Σταμούλη, του Αγγελιοφόρου Α′ ο Δημήτρης Κολοβός, του Αγγελιοφόρου Β′ ο Άγγελος Μπούρας, του Τεύκρου ο Δημήτρης Μορφακίδης, του Θεράποντα ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου και των Διόσκουρων ο Νικόλας Μαραγκόπουλος και ο Ορέστης Παλιαδέλης.

Ο χειμώνας στο ΚΘΒΕ

Τον χειμώνα, το ΚΘΒΕ θα ανεβάσει στο Βασιλικό Θέατρο τη «Δεύτερη έκπληξη του έρωτα» του Μαριβώ, επίσης σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, παράσταση που ματαιώθηκε στο παρά πέντε, καθώς το πρώτο λοκντάουν λόγω πανδημίας ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες πριν από την πρεμιέρα της.

Δεκαπέντε μέρες πριν από την προγραμματισμένη πρεμιέρα είχε σταματήσει και η παράσταση «Η δολοφονία του Μαρά», η οποία προγραμματίζεται εκ νέου να ανέβει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στη Μονή Λαζαριστών θα επαναληφθεί η «Βαβυλωνία» η οποία πρόλαβε να παίξει μόνο μία εβδομάδα.

Στην ΕΜΣ θα παιχτεί επίσης, η παράσταση «Νύχτα της Ιγκουάνα» και στη Μονή Λαζαριστών «Οι προστάτες», ενώ για το Βασιλικό Θέατρο διαμορφώνεται αυτήν την εποχή μια μουσική παράσταση.

Στις μικρές σκηνές θα ανέβουν σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, οι παραστάσεις που ετοιμάστηκαν πέρυσι, αλλά προβλήθηκαν λόγω πανδημίας μόνο διαδικτυακά, το «Ελεύθερο ζευγάρι» του Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε, ο «Πουπουλένιος» του Μάρτιν Μακ Ντόνα, «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» του Λόρκα και η «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου, αλλά και η παραγωγή «Ανδρέας Κάλβος - Αγέλαστο Τέκνο Πολυτέκνου Θεάς», για την επανάσταση του 1821 και τους ήρωές της.

«Στοχεύουμε και σε άλλες δέκα παραγωγές, που σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο θα διαδέχονται η μία την άλλη», σημειώνει ο κ. Κολοβός, προσθέτοντας ότι εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα γίνει μια περιοδεία καθώς και μια αποστολή στο εξωτερικό για την ομογένεια.