Ελβετία: Τέταρτη αύξηση επιτοκίων στον απόηχο εξαγοράς της Credit Suisse

Η Ελβετίας αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης φτάνοντας στο 1,5%
DENIS BALIBOUSE via Reuters

Λίγες ημέρες μετά την ιστορική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το επιτόκιο της κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1,5% και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το CBC, είναι η τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων, η οποία δεν εξέπληξε τους οικονομολόγους, ενώ είναι στην ίδια γραμμή με αυτήν της ΕΚΤ και της FED, η οποία επίσης προχώρησε σε νέα αύξηση 0,2% χθες..

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής της κεντρικής τράπεζας (SNB) για να διασφαλιστεί η σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα», ανέφεραν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωσή τους. «Για να παρέχει τις κατάλληλες νομισματικές συνθήκες, η SNB παραμένει επίσης πρόθυμη να δραστηριοποιηθεί στην αγορά συναλλάγματος».

Προτεραιότητα ο πληθωρισμός

Η SNB με την πολιτική της δείχνει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού αποτελεί προτεραιότητα της και υπερτερεί των όποιων ανησυχιών μετά την αντίδραση της αγοράς στη συμφωνία των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας.

Η τράπεζα εκτιμά ότι ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός θα είναι 2,6% το 2023 και θα φτάσει τοστόχο του 2% το 2024 ενώ το 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,1%

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία αυξήθηκε στο 3,4% τον Φεβρουάριο του 2023 σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, αν και ο αντίστοιχος της ΕΕ είναι μεγαλύτερος.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση των τραπεζών την οποία ωστόσο αξιωματούχοι της θεωρούν ότι «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη FINMA και την ίδια έθεσαν τέρμα στην κρίση».

«Η SNB παρέχει μεγάλες ποσότητες ενίσχυσης της ρευστότητας σε ελβετικό φράγκο και ξένα νομίσματα. Τα δάνεια αυτά καλύπτονται από εξασφαλίσεις και υπόκεινται σε τόκους» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί, ότι το κόστος δανεισμού αναφοράς στην Ελβετία παραμένει κατά 150 μονάδες βάσης χαμηλότερο από αυτό στην Ευρωζώνη.

Πληροφορίες από CNBC, Bloomberg

Πήγαινε στην αρχική σελίδα