Εμείς ευρωεκλογές, αυτοί ''δημοψήφισμα''!

Η απάντηση στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού είναι περισσότερη Ευρώπη.
smartboy10 via Getty Images

Στο ραδιόφωνο μια αξιόλογη βουλευτής ενημερώνει τον δημοσιογράφο ότι ανοίγει πολιτικό γραφείο «γιατί οι ευρωεκλογές θα είναι δημοψήφισμα για να φύγει η κυβέρνηση». Την ακούω ενώ οδηγώ, βγάζω αλάρμ στο αυτοκίνητο, και παρκάρω στην άκρη του δρόμου. Δεν το λέει κάποιος αρλούμπας, το λέει μία σοβαρή πολιτικός. Από ένα υποτιθέμενο φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος της. Ακούω τον ήχο από τα αλάρμ του αυτοκινήτου. Το αλάρμ της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Σε αναμονή. Η Ευρώπη σε αναμονή. Γιατί εμείς λέμε ότι θα κάνουμε ″δημοψήφισμα″!

Τα ΜΜΕ και οι επαγγελματίες πολιτικοί συνηθίζουν να κάνουν τις λάθος ερωτήσεις, σε λάθος χρόνους, και να παίρνουν τις λάθος απαντήσεις, και να τις επεξεργάζονται λάθος. Αλλά εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τις σωστές ερωτήσεις, τις σωστές απαντήσεις, στον σωστό χρόνο. Στο fb μου ανεβάζω αναρτήσεις για την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, το ίδιο κάνουν και άλλοι φίλοι. Όλες πάνε άκλαυτες. Δεν τις διαβάζει σχεδόν κανένας. Όταν γράφουμε για τα στραβά του Συριζα και της ΝΔ, γίνεται πανηγύρι. Κάτι κάνουμε λάθος. Αλλά πρέπει να επιμείνουμε. Εμείς θα ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές. Αυτοί ας ψηφίσουν σε ″δημοψηφίσματα″.

Εμείς θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη που φιλοξενεί 570 χιλιάδες νέους Έλληνες μετανάστες που πακετάραν την ζωή τους και έφυγαν από την Ελλάδα για να ζήσουν. Εμείς θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη που μας στήριξε όταν κανένας άλλος δεν μας δάνειζε για να μην χρεοκοπήσουμε. Με τα λάθη της, πάνω στα δικά μας λάθη. Όχι, για την Ευρώπη που έκλεινε τα μάτια στα greek statistics του Καραμανλή της χρεοκοπίας. Αυτή η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα ψηφίσουμε για την γενιά του Erasmus, για την γενιά των 500 ευρώ, για τις ηνωμένες πολιτείες της Ευρώπης, για τους εγκλωβισμένους στην κρίση τους Βρετανούς που θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι, για εκείνους που πιστεύουν στην Αναγέννηση του Μακρόν και στην Μεταρρύθμιση του Γκι Φέρχοφστατ, για εκείνους που θεωρούν πατρίδα τους την Ευρώπη, για τους πιτσιρικάδες που κρατάνε το μέλλον τους roaming στα κινητά τους σε μια πολύχρωμη Ευρώπη χωρίς τέλη ‘’περιαγωγής’’. Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι το νέο app! Και το κάνεις download μόνο στην κάλπη.

Όσο τα χρόνια περνούν και βουλιάζουμε στην κρίση μας, την δική μας ελληνική κρίση, τα κόμματα εξουσίας μοιάζουν όλο και περισσότερο. Ίδια συνθήματα, ίδιες κολοτούμπες. Περί δημοψηφίσματος αναφερόταν και ο Τσίπρας το 2014, «Στις 25 Μάη ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν», περί δημοψηφίσματος και ο Μητσοτάκης σήμερα «να στείλουν στην ανίκανη κυβέρνηση ένα μήνυμα: τελειώσατε ήλθε η ώρα να φύγετε». Εργαλειοποίηση και των ευρωεκλογών για μερικά παραπάνω ψηφαλάκια στο κόμμα! Λάθος ερωτήσεις, λάθος απαντήσεις, λάθος πολιτική, λάθος πολιτικοί.

Αλλά εμείς ξέρουμε ότι η απάντηση στην κρίση είναι περισσότερη Ευρώπη. Αυτή είναι η απάντηση και στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού: Περισσότερη Ευρώπη. Να απαντάμε στο σωστό ερώτημα, δίνοντας την σωστή απάντηση. Δεν υπάρχει δημοψήφισμα. Υπάρχουν μόνο οι ευρωεκλογές. Και θα απαντήσουμε στο ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε. Στο ερώτημα ποια Ελλάδα θέλουμε, θα απαντήσουμε στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Δημοφιλή