Νεκροί στην κατεχόμενη Χερσώνα από ουκρανικά πλήγματα και εν αναμονή σφοδρών ρωσικών επιθέσεων

Ενώ οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια επιδείνωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης. Τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για το ρωσικό πετρέλαιο.
Εικόνες από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο
Εικόνες από τον βομβαρδισμό στο Χάρκοβο
NACHO DOCE via REUTERS

Η Ουκρανία αναμένει νέα επίθεση από τις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, μετά και τους πρόσφατους εκτεταμένους βομβαρδισμούς που σκότωσαν 35 ανθρώπους ενώ έχει και την αντεπίθεση στην κατεχόμενη Χερσώνα. Οι δε δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου προετοιμάζονται για επιδείνωση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης εάν η Ρωσία διακόψει την παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι μια ουκρανική επίθεση στην πόλη Νόβα Κακόβκα στην περιοχή της Χερσώνας που ελέγχεται από τους Ρώσους, προκάλεσε επτά θανάτους πολιτών ενώ ”Πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, έχουν πληγές από θραύσματα, εκδορές”, είπε στο πρακτορείο ο Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, επικεφαλής της προσκείμενης στους Ρώσους πολιτικοστρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας της Χερσώνας. ”Υπάρχουν ακόμη πολλοί άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Οι τραυματίες διακομίζονται σε νοσοκομεία, όμως πολλοί έχουν αποκλειστεί στα διαμερίσματά τους και στα σπίτια τους”. Το δε Russia Today υποστηρίζει πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε με το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M142 HIMARS που έχει στείλει στον ουκρανικό στρατό η Ουάσιγκτον.

Σημειώνεται πως την Κυριακή, η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας, είχε καλέσει τους κατοίκους της Χερσώνας να την εγκαταλείψουν καθώς ετοιμαζόταν μια ευρείας κλίμακας αντεπίθεση από τις δυνάμεις του Κιέβου. Όπως είπε, τα γυναικόπαιδα θα έπρεπε να αποχωρήσουν άμεσα ενώ στόχος είναι οι κάτοικοι να μην μετατραπούν σε ανθρώπινες ασπίδες για τους Ρώσους, κάτι θα δυσκόλευε πολύ τις ουκρανικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η απομάκρυνσή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Στο μεταξύ, γενικό επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας -και όχι μόνο στα ανατολικά όπου εστιάζουν πρωτίστως οι ρωσικές επιχειρήσεις- ισοδυναμούσαν με προετοιμασία για εντατικοποίηση των εχθροπραξιών καθώς η Μόσχα επιδιώκει να καταλάβει την επαρχία του Ντονέτσκ (που μαζί με την ήδη υπό ρωσικό έλεγχο περιφέρεια του Λουχάνσκ αποτελούν την περιοχή του Ντονμπάς) και να ελέγξει ολόκληρη τη βιομηχανική καρδιά της Ουκρανίας.

Χάρκοβο
Χάρκοβο
NACHO DOCE via REUTERS

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες στο πεδίο, ο Ντάμιεν Μάγκρου, ένας εκπρόσωπος της Διεθνούς Λεγεώνας της Ουκρανίας υποστηρίζει πως το βαρύ πυροβολικό της Μόσχας υπερτερεί κατά οκτώ προς ένα αυτού του Κιέβου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο είπε ότι χρειάζονται περισσότερα όπλα από τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας για να καλυφθεί αυτή διαφορά.

″Μπαίνουμε σε μια φάση του πολέμου όπου γίνεται ιδιαίτερα αισθητό το μειονέκτημά μας απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις, όσον αφορά τα βαριά όπλα και το πυροβολικό” είπε και συμπλήρωσε πως τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων M142 HIMARS με τα οποία εφοδιάζουν οι ΗΠΑ τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάνουν την διαφορά το πεδίο των μαχών.

Επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης

Στο μεταξύ ρήγματα αρχίζουν να αναδύονται μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου καθώς τα κράτη δίνουν μάχη με τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η παγκόσμια τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί κατά 40% σε περίπου 140 δολάρια ανά βαρέλι εάν δεν υιοθετηθεί ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών των Η.Π.Α.

Ο στόχος είναι να οριστεί η τιμή σε ένα επίπεδο που κάλυπτε το οριακό κόστος παραγωγής της Ρωσίας, έτσι ώστε η Μόσχα να έχει κίνητρα να συνεχίσει να εξάγει πετρέλαιο, αλλά τα κέρδη από αυτό να μην της επιτρέπουν να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, είπε ο αξιωματούχος.

Η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γιέλλεν θα συζητήσει την πρόταση περί εφαρμογής ανώτατου ορίου τιμών και τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών κατά την συνάντηση τους σήμερα.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται να επιβάλει σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να απαγορεύσει την ασφάλιση δεξαμενοπλοίων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που αναμένεται να ακολουθήσει και η Βρετανία, η Γιέλλεν βλέπει το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως έναν τρόπο για να διατηρήσει τη ροή του και να αποτρέψει περαιτέρω αύξηση αυτής, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια απασχόλησε τους φορείς χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις καθώς ο μεγαλύτερος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε την Δευτέρα την ετήσια συντήρηση, διάρκειας 10 ημερών.

Οι κυβερνήσεις, οι αγορές και οι εταιρείες ανησυχούν ότι το κλείσιμο μπορεί να παραταθεί λόγω του πολέμου.

Επίσης, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, σε συνέντευξη του σε εφημερίδα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, τάχθηκε σθεναρά υπέρ της πρόταση της παραγωγού φυσικού αερίου Gazprom να επεκταθεί το σχέδιο ”ρούβλια για αέριο για το φυσικό αέριο” ώστε να περιλαμβάνει και το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για μια τέτοια κίνηση.

Τον Μάρτιο, ο Πούτιν είπε ότι ”οι φιλικές χώρες” θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, μετά την αποκοπή της Ρωσίας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom στην Ευρώπη αποκόπηκαν αφού αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με το σύστημα πληρωμής ”ρούβλια για φυσικό αέριο”.

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια χαλάρωσης των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, η Δύση στοχεύει να ανοίξει ξανά τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, τα οποία λέει ότι είναι κλειστά λόγω ρωσικού αποκλεισμού με αποτέλεσμα την παρατεταμένη διακοπή των εξαγωγών από μια χώρα που είναι κύρια πηγή σιτηρών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για το θέμα των σιτηρών, είχε για το θέμα αυτό τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Β.Πούτιν και τον Β.Ζελένσκι. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν εν όψει της ρωσοτουρκικής συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για το εγγύς μέλλον.

Μια σύνοδος κορυφής με τον Ερντογάν θα ήταν η πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση του Πούτιν με ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή, και εάν γινόταν στην Τουρκία, θα ήταν επίσης το πρώτο του ταξίδι εκτός της επικράτειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Δημοφιλή